Sindikati ostro proti poskusom “zamrznitve” zakona o štempljanju

Novice Marko Rabuza 16. novembra, 2023 11.28 > 16. novembra, 2023 11.34
featured image

Krovna sindikalna organizacija je kritična do delodajalcev, ki nasprotujejo novemu sistemu evidentiranja delovnega časa, in poziva politiko, naj v sistem ne posega.

16. novembra, 2023 11.28 > 16. novembra, 2023 11.34

Prah okoli novega zakona o evidentiranju delovnega časa se še naprej dviguje. Zdaj so se po razkritju N1, da koalicija razmišlja o popravkih tega zakona in da je ena od možnosti tudi njegova zamrznitev ali zamaknitev, oglasili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Prepričani so, da je povod za to orkestrirano nasprotovanje delodajalcev.

Kot je v sredo za N1 povedal tudi gospodarski minister Matjaž Han, po oceni koalicije pol leta nazaj sprejeti zakon ni izvedljiv.

Delodajalcem očitajo kratek spomin

V zvezi sindikatov, ki jo vodi Lidija Jerkič, so spomnili, da so na seji Ekonomsko-socialne sveta (ESS) septembra lani vsi trije socialni partnerji soglasno podprli spremembe zakona o evidencah delovnega časa.

Spomnili so, da je takrat generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole dejal, da “spremljanje delovnega časa zaposlenih za delodajalce ni nič novega, saj to že od nekdaj počnejo, da lahko obračunajo plače.”

V ZSSS se zato, kot pravijo, sprašujejo, ali imajo predstavniki delodajalskih organizacij, članic ESS, izredno kratek spomin ali pa se zgolj sprenevedajo. “Dopuščamo pa tudi možnost, da več ne poznajo pomena besede kompromis in soglasje,” se sprašujejo v sindikatu.

Začudeni nad Hanovim stališčem

V ZSSS ostro nasprotujejokakršnimkoli poskusom delodajalcev, ki bi pomenili zamrznitev oziroma prestavitev uporabe določb zakona o evidencah s področja dela in socialne varnosti (ZEPDVS) in s tem povezane uporabe določb, ki se vežejo na evidenco delovnega časa”.

Kritični so tudi do Hana, ki je možnost zamrznitve navrgel v včerajšnji izjavi za N1.

“Izražamo začudenje, da tovrstni predlogi prihajajo s strani tistih, ki imajo v okviru programov svojih strank zaščito zaposlenih, njihovo dostojanstvo in spoštovanje človekovih pravic uvrščeno izredno visoko,” so zapisali.

“Zakonske spremembe prinašajo transparentnost”

Po besedah zveze sindikatov bi vlada, če bi sledila pozivom k zamrznitvi zakona, “pričela z uvajanjem tako imenovane politike zamrzovanja na področju temeljnih človekovih pravic, vključno s pravico do počitkov in odmorov na področju delovnih razmerij”.

“Drugače razmišljanj o zamrznitvi usklajevanja socialnih transferjev, plač v javnem sektorju in sedaj še že sprejetih sprememb na področju evidenc delovnega časa ni moč razumeti,” so zapisali v odzivu.

“Ponovno želimo zelo jasno spomniti, da je delovni čas v skladu z zakonom o delovnih razmerjih 40 ur in da je bilo evidence delovnega časa treba voditi tudi do sedaj. Spremembe v zakonu pomenijo zgolj to, da postane povsem jasno, koliko časa je delavec v resnici delal, kdaj je izrabil odmore in počitke, koliko je opravil nadurnega dela in ali dela v običajnem oziroma prerazporejenem delovnem času. Transparentnost torej, ki jo želimo vsi,” so še zapisali.

Pričakujejo, da bo začela nova ureditev evidentiranja delovnega časa veljati s ponedeljkom.