Zakaj se je dogovor med Googlom in Applom znašel na sodišču

Novice Forbes Slovenija 14. novembra, 2023 17.05
featured image

Strokovna priča v protimonopolni tožbi proti Googlu je razkrila, kakšna je cena, da Googlov iskalnik ostaja privzeta možnost na Applovem brskalniku Safari.

14. novembra, 2023 17.05

Ameriški tehnološki velikan Alphabet, ki ima v lasti iskalnik Google, s podjetjem Apple deli 36 odstotkov prihodkov, ki jih z oglaševanjem ustvari na Applovem brskalniku Safari, poročata Reuters in Bloomberg. Država zaradi teh plačil toži Google za zlorabo monopola.

Dogovor o delitvi oglaševalskih prihodkov je v okviru protimonopolne tožbe v Washingtonu razkril strokovna priča Googla Kevin Murphy, ki sicer poučuje na poslovni šoli Univerze v Chicagu.

V letu 2021 je Google v okviru dogovora Applu plačal 26,3 milijarde dolarjev (24,3 milijarde evrov). Ministrstvo za pravosodje, ki je vložilo tožbo, trdi, da takšna plačila dokazujejo, kako Alphabet nezakonito ohranja vodilni tržni položaj na področju spletnih iskalnikov in spletnega oglaševanja.

Murphy je na sodišču dejal, da je bil Apple tisti, ki je izigraval glavna konkurenta na področju spletnih iskalnikov. Poleg Googla je to še Microsoft z iskalnikom Bing, z namenom iztržiti največji delež prihodkov. Poleg tega je Murphy trdil, da je bil Microsoftov Bing v začetku leta 2010 privzeta možnost na prav vseh brskalnikih, čeprav je imel ta le 15 odstotkov iskalnih poizvedb.

Brskalnik Safari
Na brskalniku Safari je Google privzet iskalnik (Foto: PROFIMEDIA)

Tako Google kot Apple sta sprva nasprotovala razkritju podatka o delitvi prihodkov. Google je pred tednom dni sodišču sporočil, da bi razkritje “nerazumno poslabšalo Googlov konkurenčni položaj v primerjavi s konkurenti in drugimi nasprotnimi strankami,” še piše Bloomberg.

Dogovor, s katerim je Google privzeti iskalnik na Safariju, sta Google in Apple sklenila leta 2002. Za Google je to najpomembnejši takšen dogovor, saj njihov iskalnik s tem postane privzeta opcija za uporabnike najbolj prodajanega telefona v ZDA, Applovega iPhona.