Bo Renaultov nov električni avto izdelan v Novem mestu?

Posel Jan Artiček 14. novembra, 2023 10.36
featured image

Francoski proizvajalec avtomobilov Renault naj bi po navedbah Reutersa proizvodnjo novega električnega vozila znamke Ampere zagnal v novomeškem Revozu.

14. novembra, 2023 10.36

Avtomobilski velikan Renault, ki nekatere modele svojih vozil izdeluje tudi v novomeški tovarni Revoz, se pripravlja na predstavitev električnega vozila pod novo blagovno znamko Ampere. Proizvodnja novega modela te znamke naj bi stekla prav v Novem mestu, je na podlagi neuradnih virov poročal Reuters.

V sredo bo Renault na dnevih za vlagatelje predstavil podjetje Ampere, ki je bilo uradno ustanovljeno in ločeno od starševskega podjetja 1. novembra letos. Pri Revozu navedb o proizvodnji električnih vozil Ampere niso komentirali. Sporočili so nam le, da bo več znanega po jutrišnji Renaultovi predstavitvi.

Renault želi Ampere kot samostojno podjetje lansirati na borzo, a to otežuje upočasnjena rast prodaje električnih vozil in velika konkurenca kitajskih ponudnikov. Glavni izvršni direktor skupine Renault Luca de Meo, ki bo vodil tudi Ampere, je lani napovedal vstop Ampere na borzo do konca leta 2023, zdaj pa podjetje cilja na prihodnje leto.

“Načrt, ki si ga je Ampere zastavil, odraža zahtevne ambicije skupine Renault. Zato sem izjemno ponosen, da lahko naredimo ta pomembni korak naprej,” je v izjavi za javnost ob ustanovitvi Ampera zapisal de Meo.

Glavni izvršni direktor skupine Renault in podjetja Ampere Luca de Meo
Glavni izvršni direktor skupine Renault Luca de Meo je na lanskih dnevih za vlagatelje napovedal, da bo Ampere na borzi najpozneje do konca 2023 (Foto: PROFIMEDIA)

Manjši od slavne petke

Po Renaultovih načrtih bo Ampere do leta 2031 izdelal milijon električnih vozil na leto. Do leta 2030 naj bi na trg lansirali šest modelov električnih vozil.

Novo vozilo Ampere naj bi bilo namenjeno mestni vožnji. Bilo naj bi še manjše od Renaulteve posodobitve modela R5, pri nas bolje poznan kot petka. Na trgu naj bi bil avto dostopen leta 2026, so za Reuters še dejali viri.

Tovarna Revoz
Proizvodna linija v tovarni Revoz (Foto: PROFIMEDIA)

“Cilj je demokratizacija električnih vozil v Evropi z vozili, ki si jih ljudje lahko privoščijo,” so še dejali pri Renaultu.

Novomeški Revoz trenutno izdeluje Renaultova modela Clio in Twingo, za vsakega približno 31 tisoč vozil na leto. To vključuje tudi okrog 17 tisoč električnih vozil Twingo, piše STA.