Najdražja stanovanja: v Ljubljani tudi za štiri milijone, v Mariboru “le” za pol milijona

Nepremičnine Marko Rabuza 10. novembra, 2023 23.07 > 13. novembra, 2023 23.07
featured image

Cene najdražjih stanovanj se v največjih slovenskih mestih gibljejo od dobrega pol milijona pa vse do štirih milijonov evrov.

10. novembra, 2023 23.07 > 13. novembra, 2023 23.07

Čeprav se je dogajanje na nepremičninskem trgu v zadnjem letu močno umirilo in je število prodaj bistveno manjše kot na vrhuncu v drugi polovici leta 2021, med nepremičninskimi oglasi še vedno najdemo stanovanja, vredna več milijonov evrov. Pregledali smo ponudbo v največjih slovenskih mestih.

Ljubljana se največkrat poudarja kot trg, ki zaradi svoje velikosti narekuje trende na slovenski nepremičninski sceni.

Po zadnjih podatkih sklenjenih kupoprodajnih pogodb v prvi polovici letošnjega leta prestolnica pomeni četrtino celotnega trga. V Ljubljani je poleg velikega neravnovesja med ponudbo in povpraševanjem tudi najvišja srednja cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja. Ta se je v zadnji analizi geodetske uprave (Gurs) malenkost znižala in znaša 3.880 evrov za kvadratni meter.

V prestolnici najdražja penthousa v središču

Najdražje stanovanje, ki se trenutno oglašuje, je 304 kvadratne metre velik penthouse v najvišjem nadstropju stanovanjskega objekta Schellenburg. Projekt, ki ga je gradil znani slovenski poslovnež Jože Anderlič, so pred kratkim uradno končali, penthouse pa ima na spletni strani Ljubljana nepremičnine oglaševano ceno 4,276 milijona evrov. Skupno je na spletni strani agencije na voljo še 22 stanovanj, od tega je 13 dražjih od enega milijona.

Tudi drugo najdražje stanovanje je v središču prestolnice. V stavbi Dalmatinka, ki jo je po več letih čakanja na dokončanje zaključila investicijska družba Hotela Slon, se prav tako prodaja penthouse. Za 390 kvadratnih metrov, kar obsega 223 kvadratnih metrov bivalne površine, 100 kvadratnih metrov terase, 10 kvadratnih metrov shrambe in 47 kvadratnih metrov parkirnih mest, pričakujejo 3,932 milijona evrov.

Tretje najdražje stanovanje v Ljubljani ima nastavljeno ceno na dva milijona evrov. Stanovanje je v stavbi iz leta 1861, obnovljeno pa je bilo pred 13 leti, je zapisano v oglasu na največjem nepremičninskem spletnem portalu.

Stanovanje ima 202 kvadratna metra bivalne površine in 40 kvadratnih metrov terase. Obnovljeno je v starinskem slogu, z obokanimi stropi, štukaturami in dvokrilnimi vrati, je pa v bližini Križank.

V Mariboru je najdražje oglaševano stanovanje pod Pohorjem (Foto: Nepremicnine.net)

V Mariboru rekorder nekaj čez pol milijona evrov

V Mariboru, drugem največjem nepremičninskem trgu za Ljubljano, kjer je bilo po podatkih geodetske uprave v prvi polovici letos prodanih 11 odstotkov vseh nepremičnin, le eno stanovanje na spletu presega milijon evrov, vendar smo ga izločili iz svojega izbora. V oglasu se namreč prodajajo restavracija in osem stanovanj v skupni izmeri 1.150 kvadratnih metrov.

Najdražje oglaševano stanovanje je v štajerski prestolnici tako 148 kvadratnih metrov veliko stanovanje pod Pohorjem v tretjem nadstropju objekta iz leta 2011. Kupec si obeta 580.000 evrov.

Malenkost pod pol milijona ima nastavljeno ceno še stanovanje v središču Maribora, kjer je 390 kvadratnih metrov polovica staromeščanske hiše v dveh nadstropjih. Stanovanjske površine je 137 kvadratnih metrov, prodajalec pa med možnostmi prihodnje ureditve navaja, da je mogoče izdelati več stanovanjskih enot.

Tretje najdražje stanovanje v Mariboru je povsem blizu mestnega parka, v secesijski mestni vili iz leta 1906. Nekaj več kot 224 kvadratnih metrov je razporejenih v dveh etažah – polkletni in visokem pritličju. Zunanjost hiše je bila prenovljena pred enim letom, prodajalec pa pričakuje 480.000 evrov.

Na Obali se najdražje stanovanje prodaja malenkost pod milijonom evrov (Foto: Nepremicnine.net)

Na Obali blizu milijona

Nepremičnine na Obali po cenah zaostajajo le za Ljubljano. V Gursovem poročilu iz aprila so v zadnjem četrtletju leta 2022 prvič po letu 2017 celo prehitele prestolnico, vendar zdaj znova zaostajajo. Po podatkih za prvo polovico letošnjega leta je srednja cena rabljenega stanovanja 3.690 evrov za kvadratni meter.

Najdražje oglaševano stanovanje je v Portorožu, 300 metrov od obale in v bližini avditorija. Za 180 kvadratnih metrov in 311 kvadratnih metrov vrta pričakujejo 970.000 evrov, v še enem oglasu pa so ceno znižali na 890.000 evrov. Stanovanje predstavlja dve tretjini vile, ki je bila zgrajena pred 110 leti, obnavljali pa so ga v zadnjih treh letih.

Stanovanju v Portorožu sledi novogradnja v Kopru. Ta bo končana šele leta 2025, prodajalec pa za 172 kvadratnih metrov velik penthouse pričakuje 757.548 evrov. Stanovanje bo v zadnjem, sedmem nadstropju stanovanjsko-poslovnega objekta. Kupec bo imel možnost izbire talnih oblog, ogrevanje pa bo urejeno s toplotno črpalko, še navajajo v oglasu. Poleg stanovanja mora kupec dokupiti še dve parkirni mesti v garaži, kar bo končno ceno dvignilo na 790.000 evrov.