Trgovec s surovinami Glencore s 7-milijardnim prevzemom ostaja v poslu premoga

Novice Jan Artiček 14. novembra, 2023 13.25
featured image

Največji trgovec s surovinami na svetu, švicarski Glencore, bo za slabih sedem milijard dolarjev prevzel premogovno dejavnost kanadskega rudarja Teck Resources.

14. novembra, 2023 13.25

Švicarska multinacionalka Glencore, ki se ukvarja s trgovanjem surovin od nafte do kovin, se kljub zelenim ambicijam industrije ne odreka poslom s premogom. Za 6,93 milijarde dolarjev (6,46 milijarde evrov) je namreč kupila 77-odstotni delež v podjetju Elk Valley Resources (EVR), ki vključuje premogovno dejavnost kanadskega rudarja Teck Resources.

Glencorjeva partnerja pri investiciji sta japonski Nippon Steel Corporation in korejsi POSCO. Prvi bo v podjetje vložil 1,7 milijarde dolarjev in prevzel 20 odstotkov podjetja, drugi pa preostale tri odstotke. Posel vrednoti kanadsko podjetje na 8,9 milijard dolarjev.

EVR upravlja z rudniki premoga v Britanski Kolumbiji, ima pa tudi 46-odstotni delež v izvoznih terminalih Neptune v severnem Vancouvru. Specializirajo se za premog, ki se uporablja pri izdelavi jekla.

Glencore prav v tem segmentu vidi priložnost, saj pričakujejo rast povpraševanja po tej surovini zaradi “rasti globalne populacije, urbanizacije in širitve srednjega razreda,” so zapisali v sporočilu za javnost.

“Veseli nas, da smo dosegli dogovor o prevzemu Teckovih dejavnosti premoga za proizvodnjo jekla v Elk Valleyu. Ta vrhunska sredstva in izkušeni ljudje, ki jih upravljajo, bodo po pričakovanjih pomembno dopolnili našo obstoječo proizvodnjo premoga za proizvodnjo toplote in jekla v Avstraliji, Kolumbiji in Južni Afriki,” je posel komentiral izvršni direktor Glencora Gary Nagle.

Izvršni direktor Glencora Gary Nagle
Izvršni direktor Glencora Gary Nagle je optimističen glede trga za premog (Foto: PROFIMEDIA)

Nadaljna konsolidacija

Glencore želi sčasoma združiti sredstva EVR s svojo lastno premogovno dejavnostjo, saj bi bilo po njihovi oceni skupno podjetje privlačno za vlagatelje. Švicarski velikan načrtuje, da bo skupno podjetje lahko oddvojil v dveh letih od zaključka transakcije, ko znižajo svoj dolg, so pojasnili v izjavi za javnost.

Samostojno podjetje, ki bi vključevalo tako Glencorjeve kot EVR-jeve posle s premogom, bi še vedno stremelo k zmanjšanju deleža premoga za ogrevanje, v skladu z okoljskimi zavezami, dodajajo.

Družba Glencore izstopa med večjimi surovinskimi družbami v tem, da se še drži svojih poslov s premogom, tudi termalnim premogom. Številna velika rudarska podjetja so v zadnjih letih zmanjšala svojo izpostavljenost tej surovini zaradi pritiska vlagateljev, vlad in potrošnikov, da bi zmanjšali emisije toplogrednih plinov, piše Wall Street Journal (WSJ).

Teck Resources
Talilnica in rafinerija cinka in svinca kanadskega rudarja Teck Resources v mestu Trail v Britanski Kolumbiji (Foto: PROFIMEDIA)

Prevzemna saga

Z dogovorom se zaključuje prevzemna saga, ki je trajala dobršen del leta.

Pri Teck Resources so februarja razkrili načrte o delitvi poslov z navadnimi kovinami od poslov s premogom. Glencore je prvo ponudbo oddal aprila, ko je želel prevzeti celotno podjetje Teck Resources za 23 milijard dolarjev. Že takrat so imeli v načrtu, da bodo premogovne posle obeh družb združili v ločenem podjetju, še piše WSJ.

Teck je ponudbo zavrnil, obenem pa prestavil glasovanje delničarjev o odcepitvi premogovne dejavnosti. Junija je nato Glencore oddal ponudbo samo za premogovni del podjetja.

Transakcijo morajo potrditi še regulatorji v Kanadi. Glencore pričakuje, da bo posel zaključen v tretjem četrtletju naslednjega leta.