Prihaja prvi podatek o vplivu poplav na slovensko gospodarstvo

Novice Andreja Lončar 14. novembra, 2023 08.23
featured image

Kako so poplave vplivale na naše gospodarstvo? Prvi odgovor bo dala današnja prva objava Statističnega urada RS o gibanju bruto domačega proizvoda v tretjem četrtletju.

14. novembra, 2023 08.23

Po avgustovskih poplavah je 1.172 podjetij državi prijavilo za skupno 381 milijonov evrov škode na strojih, opremi in zalogah ter zaradi izpada prihodka. Država jim pomaga s povračili škode. Še za pol milijarde evrov je škode na stavba.

Skupna škoda v podjetjih je torej ocenjena na slabo milijardo evrov.

Nekatera podjetja so morala proizvodnjo ustaviti za lep čas. V BSH Hišni aparati so prve stroje zagnali mesec dni, v KLS Ljubno pa dva meseca po poplavah. Obe podjetji sta pomembna izvoznika, izvoz pa pomembna komponenta našega bruto domačega proizvoda (BDP).

Pospešek za investicije in potrošnjo

Pa vendar je Banka Slovenije v septembrskem pregledu makroekonomskih gibanj, v katerem je ocenjevala vpliv avgustovskih poplav na makroekonomske kazalce, zapisala, da vpliv poplav ne bo nujno enoznačen.

Medtem ko so v nekaterih podjetjih povzročile škodo in ustavitev proizvodnje, bodo obnovitvena dela pozitivno prispevala k rasti investicij in potrošnje. To bi pozitivno vplivalo na BDP.

Centralna banka je na podlagi do takrat znanih podatkov napovedala, da bo slovenski BDP v tretjem četrtletju stagniral. Danes bo Statistični urad Republike Slovenije (Surs) objavil prvi podatek.

Po oceni Banke Slovenije bi lahko poplave letošnjo spremembo BDP zmanjšale za največ pol odstotne točke.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle
Banka Slovenije (na fotografiji guverner Boštjan Vasle) je za tretje četrtletje napovedala stagnacijo BDP (Foto: BOBO)

Neugodna slika v tretjem četrtletju

Tudi največja slovenska banka NLB v svežem devetmesečnem poročilu o poslovanju ugotavlja, da razpoložljivi podatki za tretje četrtletje prikazujejo neugodno sliko.

"Znatnejši upad prodaje na drobno in industrijske proizvodnje julija in avgusta (v primerjavi z drugim četrtletjem), naraščajoča inflacija v septembru, negativno razpoloženje potrošnikov in nedavna zvišanja obrestnih mer Evropske centralne banke (ECB) podajajo neugodne obete glede domače dejavnosti," je zapisano v poročilu.

Banka pa vseeno ocenjuje, da bodo poplave kljub večmilijardni škodi imele "omejen širši vpliv".