Kaj Bruselj napoveduje Sloveniji glede gospodarske rasti in inflacije?

Novice Bojana Humar 15. novembra, 2023 11.13
featured image

Evropska komisija Sloveniji napoveduje letos 1,3-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa dvoodstotno.

15. novembra, 2023 11.13

Evropska komisija je objavila jesensko napoved rasti BDP za države članice EU. Najvišjo rast napoveduje Malti, in sicer štiriodstotno, najslabše napovedi pa so za Estonijo, saj ji napovedujejo letos 2,6-odstotno krčenje.

Slovensko gospodarstvo bo letos po jesenski napovedi Komisije zraslo za 1,3 odstotka, prihodnje leto za dva odstotka, za leto 2025 pa Bruselj Sloveniji napoveduje 2,7-odstotno rast. Inflacija bo letos 7,5-odstotna.

Napoved gospodarske rasti je precej nad povprečjem evrskih držav, pa tudi držav EU, ki bo po ocenah letos znašalo 0,6 odstotka za obe skupini, prihodnje leto 1,2 odstotka za evrske države in 1,3 odstotka za celotno EU, v letu 2025 pa 1,6 odstotka za države z evrom oziroma 1,8 odstotka za EU.

Največji slovenski izvozni trg, Nemčija, bo letos po teh prognozah imela krčenje v višini 0,3 odstotka.

Zahtevno leto

Komisija je v jesenski napovedi zmanjšala pričakovanja gospodarske rasti v primerjavi s poletno napovedjo. To je posledica zahtevnega leta za gospodarstvo, ki so ga zaznamovale geopolitične negotovosti od vojne v Ukrajini do vojne med Hamasom in Izraelom, pa tudi visoka inflacija in stroga monetarna politika centralnih bank.

"Leto je bilo za gospodarstvo EU zahtevno, saj so ga prizadele posledice ruske vojne v Ukrajini, šibko svetovno povpraševanje in višje cene življenjskih potrebščin," je dejal evropski komisar Valdis Dombrovskis. "Po zelo šibki rasti v letošnjem letu lahko pričakujemo, da se bo rast v letu 2024 rahlo okrepila, k čemur bodo prispevali močni trgi dela in nadaljnje zniževanje inflacije."

Evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis
Izvršni podpredsednik Evropske komisije in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je optimističen glede rasti v naslednjih dveh letih (Foto: PROFIMEDIA)

Inflacija še naprej pada, k čemur pripomorejo visoke obrestne mere Evropske centralne banke (ECB). V oktobru je dosegla najnižjo raven od julija 2021, pri 2,9 odstotka.

Osnovna inflacija v evrskem območju naj bi se s 5,6 odstotka v letu 2023 znižala na 3,2 odstotka v letu 2024 in 2,2 odstotka v letu 2025. V EU naj bi se osnovna inflacija znižala s 6,5 odstotka leta 2023 na 3,5 odstotka leta 2024 in 2,4 odstotka leta 2025.

Trg dela je še naprej odporen proti upočasnjevanju gospodarstva. Zaposlenost je v drugem četrtletju 2023 dosegla rekordne ravni, brezposelnost, ki je septembra znašala 6 odstotkov, pa se drži blizu zgodovinskega dna.

Tudi v letu 2024 bo brezposelnost vztrajala blizu ravni šestih odstotkov, še napoveduje Komisija.

oznake