Koliko bo letos stala smuka v Sloveniji in pri sosedih?

Dobro življenje Marko Rabuza 15. novembra, 2023 05.30
featured image

Koliko bodo letos na slovenskih smučiščih stale vozovnice?

15. novembra, 2023 05.30

Letošnja smučarska sezona bo na slovenskih smučiščih bistveno drugačna kot v preteklih letih, saj bodo v novi sezoni smučarje pozdravile številne novosti.

Na devetih smučiščih so s pomočjo 63 milijonov evrov vrednega državnega razpisa prenovili oziroma zgradili nove žičniške naprave, ki bodo nadomestile v povprečju stare več kot 30 let. Razpis je ob prenovi naprav namenjen predvsem prestrukturiranju večjih smučišč v celoletna gorska središča.

Vseeno bo smučarska izbira nekoliko okrnjena, saj letos, vsaj na začetku sezone, naprav ne bodo zagnali na našem najvišje ležečem smučišču na Kaninu, ki ni bil uspešen na razpisu za kabinsko žičnico, pozneje pa še niso dobili uporabnega dovoljenja za staro kabinsko žičnico.

Gradbena dela so se na večini smučišč končala oziroma pilijo le še malenkosti, nova smučarska sezona z nekaj sramežljivimi snežnimi pošiljkami pa je pred vrati.

V zadnjih dveh letih smo se morali navaditi na zvišanje cen dnevnih vozovnic za okoli 10 odstotkov vsako leto. Tako so se vozovnice v dveh sezonah podražile med štirimi in osmimi evri.

Do konca novembra ima večina smučišč še predsezonske cene, ko je mogoče vozovnice kupiti po nekoliko znižanih cenah.

Kakšne bodo cene?

Na kar nekaj smučiščih je letos padla magična meja 40 evrov za dnevno vozovnico, kar je bilo še pred dvema letoma nepredstavljivo. Smuka za tričlansko družino bo tako na dnevni ravni marsikje presegla 100 evrov.

Najvišja cena 45 evrov

Najdražja slovenska smuka bo letos v Kranjski Gori, kjer jim ni uspelo ujeti rokov za pridobitev gradbenega dovoljenja za kabinsko žičnico Vitranc 1, zato so odstopili od razpisa ministrstva za gospodarstvo. Dnevna vozovnica bo stala 45 evrov, kar je pet evrov več kot v lanski sezoni. Ob nakupu po spletu je vozovnica en evro cenejša.

Lani so v Kranjski Gori naprave zagnali šele 17. decembra, saj jim niso bile naklonjene vremenske razmere in so posledično pozno začeli zasneževati. Letos načrtujejo, da se bo sezona začela v začetku decembra.

"V ta namen smo tudi posodobili in optimizirali zasneževalne naprave. Če bo na naši strani še vreme, si želimo, da bi smučarsko sezono začeli že v začetku decembra," so sporočili iz RTC Žičnice Kranjska Gora. Lani so največ tujih gostov našteli iz Hrvaške, Srbije in Anglije.

Na Rogli pet evrov dražja smuka

Več kot 40 evrov bo treba odšteti tudi za dnevno vozovnico na Rogli, kjer so ceno postavili pri 43 evrih. To je štiri evre več kot lani, do konca novembra pa še poteka predprodaja po 38 evrov.

"Predvsem zaradi višjih cen energentov in stroškov dela smo morali prilagoditi ceno smučarskih vozovnic," so v Uniturju, ki upravlja smučišče na Rogli, pojasnili razloge za dvig cen.

Lansko sezono so našteli 112 smučarskih dni in 196.115 smučarjev.

Na Rogli so čez poletje zgradili novo šestsedežnico Mašinžaga (Foto: arhiv Unitur)

Na Voglu manjša podražitev kot pred lansko sezono

Za pet odstotkov se bodo cene vozovnice zvišale na Voglu, kjer bo glavna novost panoramska krožna kabinska žičnica Zadnji Vogel. Ta bo nadomestila staro dvosedežnico, investicija pa je vredna 8,5 milijona evrov (6,4 milijona evrov so dobili iz nepovratnih sredstev). Dnevna vozovnica bo stala 42 evrov.

Tudi Krvavec presegel mejo 40 evrov

Četverico, ki presega mejo 40 evrov, zaključuje Krvavec. Dnevna odrasla vozovnica bo stala 41 evrov. Trenutno, do konca meseca, sicer še ostaja lanska cena – 39 evrov. Sezono si želijo odpreti decembra, predvsem pa si želijo boljšega decembra kot lani.

"V lanski sezoni, predvsem decembra in prvo polovico januarja, smo imeli res slabe snežne razmere in visoke temperature," so pojasnili na Krvavcu, kjer bodo letos zagnali novo šestsedežnico Zvoh, ki pelje na najvišjo točko smučišča.

Golte in Pohorje brez sprememb

Brez cenovnih sprememb v novo sezono vstopajo na Golteh, kjer so ceno ohranili pri 39 evrih. Glavna novost na smučišča v bližini Mozirja sta dve novi štirisedežnici.

"Glede na lansko sezono letos vsekakor upamo na več snega oziroma na vsaj primerne temperature za umetno zasneževanje. Če bodo razmere ugodne, bomo zimsko sezono odprli že v začetku decembra," je želje strnila direktorica smučišča Suzana Srdić.

Prav tako so cene ohranili na Mariborskem Pohorju. V primerjavi z drugimi slovenskimi smučišči imajo dva tipa dnevnih vozovnic. Čez teden cena znaša 39 evrov, ob koncu tedna pa se bo povzpela na 43 evrov.

Na Pohorju so s sofinanciranjem iz razpisa zgradili novo vmesno postajo krožne kabinske žičnice (ta bo namenjena predvsem kolesarjem v poletnem delu sezone), ob tem pa so zamenjali še vlečnico s sidri na Arehu in jo zamenjali s štirisedežnico Ruška.

Lanska smučarska sezona je na Pohorju trajala 124 dni. "Bile so odlične snežne razmere – na Arehu je pozimi zapadlo skupno več kot tri metre naravnega snega," so lansko sezono opisali pri Marpromu, ki upravlja mariborsko smučišče.

Na Mariborskem Pohorju bodo znova imeli tedenske in vikend vozovnice (Foto: PROFIMEDIA)

Desetodstotni dvig na Kopah

Na Kopah so bili na državnem razpisu s 7,8 milijona evrov tretji največji prejemniki nepovratnih sredstev. Z njimi in še z dobrimi tremi milijoni evrov lastnih sredstev so postavili sedežnici ob progah Pahernik in Kopnik ter še eno vlečnico in posodobili spremljevalni program.

Letošnje cene dnevnih vozovnic so na koroškem smučišču dvignili za približno 10 odstotkov, kolikor so se dvignili tudi življenjski stroški, so pojasnili v podjetju Vabo, ki upravlja smučišče.

Dnevna vozovnica bo tako stala 37 evrov, kar je tri evre več kot lani. Tudi na Kopah so imeli v lanski sezoni največ težav januarja, ki je bil zelo topel. "Smo se pa razveselili večje snežne pošiljke na koncu januarja in je bila obiskanost v preostanku zimske sezone zelo dobra," so pojasnili.

Na Kopah so postavili dve novi sedežnici ob progah Pahernik in Kopnik (Foto: Kope)

Avstrija prebila mejo 70 evrov, v Italiji tudi do 80 evrov

Med slovenskimi smučarji so priljubljena tudi italijanska in avstrijska smučišča, smuka na njih pa bo v povprečju za desetino dražja kot lani.

Če smo v slovenskem primeru govorili o prebiti meji 40 evrov za celodnevno vozovnico, pa so koroška smučišča letos presegla 60 evrov. Najdražje smučanje bo na bližnjih avstrijskih smučiščih v Nassfeldu oziroma Mokrinah, kjer bo vozovnica stala 62 evrov. Tričlanska družina bo tako samo za karte, brez upoštevanja vožnje in prehrane, odštela 170 evrov dnevno.

Med 72 in 75 evri pa se gibljejo cene dnevnih vozovnic v Saalbach Hinterglemmu, Kitzbühelu, St. Antonu in v mondenem Ischglu.

Na italijanski strani bo med cenejšimi Sella Nevea, ki je povezana s slovenskim Kaninom. Za dnevno odraslo vozovnico bo treba odšteti 44 evrov.

Za slabo desetino je dražja tudi karta Dolomiti Superski, s katero lahko smučate v Val Gardeni, Alta Badii, Arrabi, Val di Fassi in Cortini d’Ampezzo. Z lanskih 74 evrov se je letos povzpela na 80 evrov. V primerjavi s sezono 2021/2022 se je vozovnica podražila za 14 evrov. Tričlanska družina bo z upoštevanim spletnim popustom za dnevno smuko odštela 205 evrov.

V Drei Zinnenu dneva vozovnica stane 74 evrov, prav tako na Kronplatzu.