IEA: Svetovno povpraševanje po nafti presega pričakovanja

Novice Forbes Slovenija 14. novembra, 2023 14.50
featured image

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je v novembrskem poročilu o naftnih trgih izpostavila Kitajsko, ki je v septembru uvozila rekordno količino nafte.

14. novembra, 2023 14.50

Povpraševanje po nafti je letos boljše od pričakovanj. Rast povpraševanja, ki jo pri IEA ocenjujejo na 2,4 milijona sodčkov na dan, poganja predvsem Kitajska. Uvoz azijske velesile pomeni več kot dve tretjini ocenjene rasti povpraševanja. Največja svetovna uvoznica nafte je v septembru uvozila rekordnih 17,1 milijona sodčkov na dan.

Medtem se drugod, predvsem v Evropi in razvitih gospodarstvih v Aziji in Oceaniji, povpraševanje po nafti krči. V obeh regijah se je v tretjem četrtletju zmanjšalo za skupaj 560 tisoč sodčkov na dan glede na leto prej, pravijo pri IEA v novembrskem poročilu.

IEA svetovno povpraševanje ocenjuje na 102 milijona sodčkov na dan. Rast naj bi se prihodnje leto upočasnila za dve tretjini na 930 tisoč sodčkov na dan, predvsem na račun padca povpraševanja v državah članicah OECD.

Kljub počasnejši rasti bo povpraševanje prihodnje leto doseglo rekordnih 102,9 milijona sodčkov na dan.

Vojna med Hamasom in Izraelom, ki se je začela oktobra, za zdaj ni imela večjega vpliva na svetovne naftne tokove.

Naftni terminal v kitajskem pristanišču Yantai
Kitajska v septembru uvozila rekordnih 17,1 milijona sodčkov na dan. Na sliki naftni terminal v kitajskem pristanišču Yantai. (Foto: PROFIMEDIA)

Večja proizvodnja nafte in nižja cena

V letu 2023 se je povečala tudi proizvodnja nafte, kljub nedavnim rezom v proizvodnji držav članic OPEC+, saj so črpanje povečale druge države, predvsem Združene države Amerike (ZDA) in Brazilija. V 2023 je svetovna proizvodnja znašala 101,8 milijona sodčkov na dan, ob rasti za 1,7 milijona sodčkov na dan.

Tudi v letu 2024 bodo rast proizvodnje za 1,6 milijona sodčkov na dan poganjale države, ki niso članice organizacije največjih izvoznic.

Cene nafte medtem padajo. “Rast trga, ki je septembra potisnila referenčne cene nafte proti trimestnim številkam, se je oktobra močno obrnila, kljub nenehnim omejenim zalogam surove nafte in zaostrovanju konflikta na Bližnjem vzhodu,” so zapisali pri IEA.

Naftni tanker
Kitajski uvoz pomeni več kot dve tretjini letošnje rasti povpraševanja po nafti. Na sliki tanker zapušča terminal v pristanišču Yantai. (Foto: PROFIMEDIA)

V začetku novembra so terminske pogodbe za surovo nafto brent padle na najnižjo vrednost v zadnjih štirih mesecih, na okrog 80 dolarjev za sodček.

Največji izvoznici nafte Savdska Arabija in Rusija sta v začetku novembra potrdili, da bosta do konca leta nadaljevali z zmanjševanjem proizvodnje. Zdi se, da bodo ti rezi ohranili naftni trg v znatnem primanjkljaju do konca leta, pri čemer bo zavezništvo OPEC+ črpalo 900 tisoč sodčkov na dan pod povpraševanjem.

V 2024 bi se lahko trend obrnil, piše IEA. Za zdaj tržno ravnovesje ostaja izpostavljeno geopolitičnim in drugim tveganjem.