Odpirajo se božični sejmi. Kateri so najlepši v naši bližini?

Dobro življenje Forbes Slovenija 10. novembra, 2023 14.23 > 18. novembra, 2023 05.31
featured image

Nekatera evropska mesta so že zasijala v soju adventnih lučk, nekatera pa še bodo v prihodnjih dneh. Praznovanja ob izteku starega leta se selijo na prosto, božično-novoletne programe pa bodo na številnih trgih in starih mestnih jedrih evropskih mest popestrili tudi božični sejmi z bogato tradicijo.

10. novembra, 2023 14.23 > 18. novembra, 2023 05.31

Ljubljana bo v soju lučk žarela od 1. decembra do 7. januarja 2024, za zabavo pa bodo poskrbele številne prireditve v prestolnici. Praznični program bo Mestna občina Ljubljana razkrila na tiskovni konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića 21. novembra.

Praznični sejmi bodo letos na Bregu, Petkovškovem in Gallusovem nabrežju, spremljala pa jih bo ponudba v gostinskih hišicah na Prešernovem, Kongresnem in Pogačarjevem trgu, Stritarjevi ulici in križišču Wolfove ter Kongresnega trga.

Nekaj najlepših bo tudi letos v naši neposredni bližini.

Zagreb

Eden največjih konkurentov okrašeni slovenski prestolnici je zagotovo advent v Zagrebu, ki je pred leti prejel tri zaporedne nazive najboljšega božičnega sejma v Evropi. Letos bo sejem pri naših južnih sosedih do evropskih obiskovalcev še posebej prijazen, saj bodo tamkajšnje dobrote lahko prvič plačali v evrskih kovancih in bankovcih. Advent v Zagrebu se bo začel 2. decembra in bo trajal do 7. januarja.

Katedrala v Zagrebu
Pogled na zagrebško katedralo v času božičnega sejma (Foto: PROFIMEDIA)

Salzburg, Dunaj, Gradec

Avstrija je država, ki slovi po božično-novoletni ponudbi. Z bogato tradicijo so se naši severni sosedje do popolnosti naučili pričarati duh prazničnega časa ob izteku leta. Stara mestna jedra so že oziroma bodo kmalu postala prizorišče številnih božičnih sejmov, ki veljajo za najlepše v Evropi.

Med bližnjimi Slovencem je sejem v Salzburgu, ki velja za enega najstarejših na svetu. Božični sejem v središču mesta bo odprt od 23. novembra do 1. januarja 2024.

Tudi avstrijska prestolnica Dunaj bo kmalu zadišala po kuhanem vinu, pivu, pečenem kostanju, klobasah, prestah in drugih dobrotah. Dunajski božični sejmi so med Slovenci še posebej priljubljeni.

Božični sejem v palači Schönbrunn na Dunaju
Božični sejem pred palačo Schönbrunn je eden najbolj znanih na Dunaju (Foto: PROFIMEDIA)

Med bolj znanimi sta zagotovo sejma pred tamkajšnjo mestno hišo in habsburško palačo Schönbrunn, ki velja za eno najpomembnejših avstrijskih kulturnih spomenikov.

Božični sejem pred mestno hišo so odprli 11. novembra, obiskovalce pa bo vabil do 26. decembra. Sejem pred palačo Schönbrun pa bo mogoče obiskati od 18. novembra do 4. januarja.

Dunaj ima več božičnih sejmov. Tako velja omeniti še:

  • božično vas pred palačo Belvedere: od 17. novembra do 23. decembra,
  • božično vas na trgu Marije Tereze: od 15. novembra do 23. decembra,
  • božično vas na kampusu dunajske univerze: od 10. novembra do 23. decembra,
  • božični sejem v Spittelbergu: od 16. do 23. decembra.

Letos bodo turiste iz sosednjih držav vabili tudi božični sejmi v Gradcu, kjer si bo mogoče ogledati celo jaslice iz ledu v naravni velikosti. Božični sejem pred mestno hišo bo potekal od 18. novembra do 24. decembra. Najstarejši božični sejem v Gradcu, in sicer pred Frančiškansko cerkvijo, bo prav tako odprt od 18. novembra do 24. decembra.

Budimpešta

Na seznam najlepših evropskih božičnih sejmov se že leta uvršča tudi budimpeški božični sejem pred tamkajšnjo baziliko svetega Štefana. Spletna stran European best destination ga je že tretje leto zapored razglasila za najboljšega v Evropi.

Božični sejem, ki bo odprt od 17. novembra do 1. januarja, obiskovalcem ponuja stojnice s hrano, okraske in druga darila. V madžarski prestolnici pa se ne sme spregledati tudi zelo priljubljen božični sejem na trgu Vörösmarty v središču mesta. Ta bo odprt od 17. novembra do 31. decembra.

Budimpešta v božičnem času
Budimpešta v božičnem času (Foto: PROFIMEDIA)

Trst

Čudovit sejem, ki ga Slovenci pogosto spregledamo, je božični sejem v Trstu. Ta bo za obiskovalce odprt od 8. decembra do 7. januarja.

Božični sejem v Trstu
Božični sejem v Trstu (Foto: PROFIMEDIA)

Za tiste, ki jim gneča na božičnih sejmih ni najbolj všeč ali jim enodnevni izleti niso dovolj, pa lahko razmislijo o destinacijah, kamor se lahko odpravijo na daljši oddih.

London, Praga, Beograd, Sarajevo …

Za večdnevne počitnice v izdihljajih starega leta je nadvse primeren London. Ta predstavlja pravi raj za ljubitelje knjig in filmov o čarovniku Harryju Potterju, ki postajajo vse bolj zakoreninjena decembrska tradicija številnih.

Zelo priljubljena med slovensko mlajšo generacijo je češka prestolnica Praga, saj ponuja pestro nočno življenje, ki denarnice ne obremeni preveč. Za ljubitelje romantike je nadvse primeren tudi Pariz ali Rim. Za bavarsko in pivsko obarvan pridih božiča pa predlagamo potovanje v München.

Božični sejem v Pragi
Božični sejem v Pragi (Foto: PROFIMEDIA)

Vse bolj pa se Slovenci v času božično-novoletnih praznikov odločajo za oddih na Balkanu. Srbska prestolnica Beograd slovi po silvestrskih zabavah na tamkajšnjih splavih, kjer praznovanja velikokrat potekajo ob spremljavi žive glasbe in nastopih priljubljenih balkanskih izvajalcev.

Obisk Beograda lahko izkoristite tudi za enodnevni izlet v glavno mesto Vojvodine Novi Sad, kjer bo božični sejem odprt od 25. novembra do 26. decembra.

Če vam balkanski utrip ustreza, a si želite bolj umirjenega vzdušja, je primerno tudi Sarajevo, ki se zadnja leta vse bolj posveča turizmu. Sprehod po ulicah z bogato zgodovino v starem mestnem jedru, katerega središče je Baščaršija, vam bo zagotovo dobro del.