Lestvica najbogatejših: Musk ni bil tako nizko že od leta 2021

Lestvice Forbes 1. aprila, 2024 20.03
featured image

Medtem ko sta na prvem mestu že nekaj časa zasidrana Francoz Bernard Arnault in njegova družina, se na drugem mestu lestvice najbogatejših izmenjujeta Jeff Bezos in Elon Musk.

1. aprila, 2024 20.03

Ustanovitelj in predsednik Amazona Jeff Bezos, čigar premoženje je ocenjeno na 199,9 milijarde dolarjev (186 milijard evrov), je od četrtka ponovno drugi najbogatejši človek na svetu in najbogatejši človek v ZDA, kaže lestvica najbogatejših.

Znova je prehitel direktorja Tesle Elona Muska. Njegovo premoženje Forbes ocenjuje na 194,8 milijarde dolarjev (181,3 milijarde evrov). Majhna razlika obeta serijo menjav na lestvici tudi v prihodnje.

Od začetka marca sta si drugo mesto na lestvici izmenjala devetkrat. Zadnjič se je menjava zgodila pretekli teden, ko so delnice Tesle padle na desetmesečno dno. Vzrok za to je bila ocena analitikov banke Wells Fargo, ki so podjetje Tesla označili za “podjetje brez rasti”.

Približno dve tretjini Muskovega premoženja izhaja iz njegovega deleža v Tesli, medtem ko približno 85 odstotkov Bezosovega premoženja izhaja iz njegovega 10-odstotnega deleža v Amazonu, je septembra lani ocenil Forbes.

Po 6. marcu se je prvič po dobrih dveh letih zgodilo, da je Musk padel nižje od drugega mesta.

Francoz ostaja prvi

Medtem ko se Bezos in Musk v zadnjem obdobju pogosto menjujeta, pa na vrhu ostajata zasidrana izvršni direktor imperija LVMH Bernard Arnault in njegova družina.

Pod njegovim okriljem so številne prestižne blagovne znamke, od Louisa Vuittona, Christiana Diorja do šampanjcev Moët & Chandon. Njihovo premoženje je trenutno ocenjeno na 226,6 milijarde dolarjev (210,9 milijarde evrov)

1. Bernard Arnault: 226,6 milijarde dolarjev (210,9 milijarde evrov)

Arnaultev luksuzni imperij LVMH upravlja 75 modnih in kozmetičnih blagovnih znamk, med katerimi sta modni hiši Louis Vuitton in Christian Dior, proizvajalec šampanjca Moët & Chandon in proizvajalec konjaka Hennessy. LVMH je leta 2021 za 15,8 milijarde dolarjev kupil tudi ameriško draguljarno Tiffany, kar naj bi bil največji prevzem luksuzne blagovne znamke doslej.

Arnaultev oče je obogatel z gradbeništvom. Arnault je začel s 15 milijoni dolarjev iz tega posla, s katerimi je leta 1984 kupil podjetje Christian Dior. Vseh pet Arnaultevih otrok je zaposlenih v LVMH; julija 2022 je predlagal reorganizacijo svoje holdinške družbe Agache, da bi jim zagotovil enake deleže. Pred enim letom je predlagal, da vodenje Diorja prevzame njegova hčerka Delphine.

V prvi polovici leta 2023 je bil Arnault celo najbogatejši Zemljan, na drugo mesto je zdrsnil 8. junija.

Agache ima prek podjetja tveganega kapitala Aglaé Ventures naložbe v podjetjih, kot sta Netflix in ByteDance, lastnik družbenega omrežja TikTok.

Bernard Arnault
Bernard Arnault je znova na vrhu najbogatejših (Foto: PROFIMEDIA)

2. Jeff Bezos: 199,9 milijarde dolarjev (186 milijard evrov)

Jeff Bezos je leta 1994 v garaži v Seattlu ustanovil velikana na področju spletne trgovine Amazon.
Leta 2021 je odstopil z mesta izvršnega direktorja in postal izvršni predsednik. V lasti ima nekaj manj kot 10 odstotkov podjetja. Z ženo MacKenzie sta se leta 2019 po 25 letih zakona ločila, nanjo pa je prenesel četrtino svojega takratnega 16-odstotnega deleža v Amazonu.

Julija 2017 je postal najbogatejši Zemljan, ko je presegel premoženje Billa Gatesa. Prvo in drugo mesto sta si Bezos in Gates nato še večkrat zamenjala.

Bezos je leta 2022 neprofitnim organizacijam podaril delnice v vrednosti več kot 400 milijonov dolarjev, čeprav ni jasno, katere organizacije so te delnice prejele. Je lastnik časopisa The Washington Post in podjetja Blue Origin, ki razvija rakete za vesoljsko industrijo. Julija 2021 je z eno od njih za kratek čas poletel v vesolje.

Bezos je novembra 2022 v intervjuju za CNN dejal, da namerava večino svojega premoženja podariti še za časa življenja, pri čemer ni razkril podrobnosti.

Jeff Bezos
Jeff Bezos se je v zadnjih tednih na lestvici pogosto izmenjeval z Elonom Muskom (Foto: PROFIMEDIA)

3. Elon Musk: 194,8 milijarde dolarjev (181,3 milijarde evrov)

Musk je ustanovitelj petih podjetij. Največji del njegovega bogastva predstavljajo delnice izdelovalca električnih avtomobilov Tesla, ki kotira na borzi. Musk ima v lasti 23 odstotkov delnic in opcij podjetja s 790 milijardami dolarjev tržne vrednosti. Leta 2002 je ustanovil SpaceX, ki se ukvarja s poleti v vesolje in sodeluje pri Nasini misiji na Luno. V juniju je bil SpaceX vrednoten na približno 150 milijard dolarjev.

Je tudi lastnik start upov The Boring Company, ki razvija transportne rešitve, Neuralink, ki razvija možganske čipe, in xAI, ki se ukvarja z umetno inteligenco. Oktobra lani je po sodni drami moral kupiti Twitter, ki ga je od takrat preimenoval v X, za 44 milijard dolarjev. V lasti ima 74 odstotkov delnic družbenega omrežja, ki je zdaj vredno manj kot polovico kot takrat, ko ga je kupil.

Elon Musk
Elon Musk je prvič po poletju 2021 padel nižje od drugega mesta (Foto: PROFIMEDIA)

4. Mark Zuckerberg: 173,9 milijarde dolarjev (161,9 milijarde evrov)

Mark Zuckerberg je leta 2004 pri 19 letih na Harvardu ustanovil družbeno omrežje Facebook. Maja 2012 je Facebook začel kotirati na borzi. Zuckerberg ima trenutno v lasti približno 13 odstotkov delnic podjetja.

Facebook je novembra 2021 spremenil ime v Meta, da bi se podjetje osredotočilo na področje metavesolja. Decembra 2015 sta se Zuckerberg in njegova žena Priscilla Chan zavezala, da bosta v času življenja podarila 99 odstotkov svojega deleža v podjetju Meta. Namenila naj bi jih “ukrepom, ki promovirajo človeški potencial”.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg se je v nasprotju z začetkom leta povzpel na četrto mesto (Foto: PROFIMEDIA)

5. Larry Ellison: 155,7 milijarde dolarjev (144,9 milijarde evrov)

Larry Ellison je predsednik, glavni tehnološki direktor in soustanovitelj velikana na področju programske opreme Oracle. V lasti ima nekaj manj kot 40 odstotkov podjetja.

Oracle je rastel med drugim s pomočjo rednih prevzemov podjetij za programsko opremo. Največji je bil 28,3 milijarde dolarjev vreden nakup podjetja Cerner, ki se ukvarja z elektronskimi zdravstvenimi kartotekami, leta 2021.

Leta 2020 se je Ellison za stalno preselil na havajski otok Lanai, ki ga je leta 2012 skoraj v celoti kupil za 300 milijonov dolarjev. Ellison je od decembra 2018 do avgusta 2022 sedel v upravnem odboru družbe Tesla. Še vedno ima v lasti približno 15 milijonov Teslinih delnic.

Larry Ellison
Larry Ellison se je leta 2020 preselil na havajski otok Lanai (Foto: PROFIMEDIA)

6. Warren Buffett: 138 milijard dolarjev (128,5 milijarde evrov)

Warren Buffett, znan kot “Orakelj iz Omahe”, je eden najuspešnejših vlagateljev vseh časov. Buffett vodi podjetje Berkshire Hathaway, ki ima v lasti več deset podjetij, med drugim zavarovalnico Geico, proizvajalca baterij Duracell in verigo restavracij Dairy Queen.

Sin ameriškega kongresnika je prvič kupil delnice pri 11 letih, dohodnino pa prvič plačal pri 13 letih.

Zavezal se je, da bo podaril več kot 99 odstotkov premoženja. Do zdaj je podaril približno 55 milijard dolarjev, večinoma prek fundacije Billa and Melinde Gates in fundacij svojih otrok.

Leta 2010 je s takratnima zakoncema Gates sprožil pobudo The Giving Pledge, s katero so druge milijarderje pozvali, naj se zavežejo, da bodo vsaj polovico svojega premoženja namenili v dobrodelne namene.

Warren Buffett
Buffett je delnice prvič kupil pri 11 letih, dohodnino pa prvič plačal pri 13 (Foto: PROFIMEDIA)

7. Bill Gates: 131,6 milijarde dolarjev (122,5 milijarde evrov)

Bill Gates je svoje bogastvo pridobil s podjetjem za programsko opremo Microsoft, ki ga je leta 1975, potem ko je opustil šolanje na Harvardu, ustanovil s Paulom Allenom. Danes ima razpršen naložbeni portfelj, vključno z naložbami v podjetja s trajnostno usmeritvijo. Maja 2021 sta Bill in Melinda Gates na Twitterju objavila, da po 27 letih končujeta zakon. Še vedno sopredsedujeta dobrodelni fundaciji Gates Foundation.

Gates je v okviru ločitvene poravnave na Melindo prenesel delnice javnih podjetij v vrednosti najmanj šest milijard dolarjev.

Marca 2020, ko se je Gates umaknil iz uprave Microsofta, je imel v lasti približno 1,3 odstotka delnic tega podjetja. Je tudi eden največjih lastnikov kmetijskih zemljišč v ZDA. Vložil je v več deset podjetij, med drugim v Republic Services in Deere & Co. Gates je svoji fundaciji podaril več kot 59 milijard dolarjev, vključno z donacijo v višini 20 milijard dolarjev, ki jo je napovedal julija 2022. Večina njegovih zgodnjih donacij so bila darila v obliki Microsoftovih delnic.

Čeprav je Gatesovo premoženje od decembra zraslo za dve milijardi dolarjev, ostaja trdno na šestem mestu najbogatejših. Na vrhu seznama je bil med letoma 1995 in 2017, z izjemo leta 2008, in v obdobju od 2010 do 2013.

Bill Gates
Bill Gates je že vrsto let na lestvici najbogatejših (Foto: PROFIMEDIA)

8. Larry Page: 129 milijard dolarjev (120 milijard evrov)

Larry Page je leta 1998 skupaj z doktorskim študentom na Stanfordu Sergeyem Brinom ustanovil danes najbolj priljubljeni spletni iskalnik Google. Do leta 2001 je bil glavni izvršni direktor istoimenskega podjetja. Za tem je vodenje za deset let prevzel Eric Schmidt, nato pa se je Page znova vrnil na mesto glavnega izvršnega direktorja Googla.

Tam je ostal do leta 2015, ko je prevzel vodenje Alphabeta, ki je postal matična družba Googla. Z mesta glavnega izvršnega direktorja družbe je odstopil leta 2019. Toda Page ostaja član upravnega odbora in ohranja kontrolni delež v podjetju. Page in Brin sta skupaj izumila Googlov algoritem PageRank.

Na seznam desetih najbogatejših se je uvrstil lani, ko je delnica Alphabeta v maju poskočila za kar 15 odstotkov. Od začetka decembra do novega leta se je bogastvo Pagea povečalo za približno 5,5 milijarde dolarjev. Cena delnic Alphabeta je v tem času zrasla za skoraj šest odstotkov.

Larry Page
Larry Page se je na lestvico najbogatejših prebil lani (Foto: PROFIMEDIA)

9. Steve Ballmer: 125,6 milijarde dolarjev (116,9 milijarde evrov)

Steve Ballmer je nekdanji glavni izvršni direktor Microsofta, ki je podjetje vodil med letoma 2000 in 2014.
Microsoftu se je pridružil leta 1980 kot zaposleni št. 30, potem ko je opustil študij na Stanfordu. Ballmer je Microsoft vodil skozi pok “dot-com” mehurčka ob prelomu tisočletja in prizadevanja, da bi dohiteli Google pri iskalnih zmogljivostih ter Apple pri mobilnih telefonih.

Ko je odšel iz Microsofta in se upokojil, je za dve milijardi dolarjev kupil moštvo NBA Los Angeles Clippers. Forbes zdaj ocenjuje, da je ekipa vredna 4,65 milijarde dolarjev.

Od leta 2014 je povečal svojo dobrodelno dejavnost in več kot dve milijardi dolarjev vložil v donatorski sklad, pri čemer se je osredotočil na gospodarsko mobilnost. Leta 2022 sta z ženo Connie univerzi v Oregonu podarila približno 425 milijonov dolarjev za ustanovitev inštituta, namenjenega potrebam vedenjskega in duševnega zdravja otrok v državi.

Vrednost njegovega premoženja je v zadnjem mesecu leta padla za 600 milijonov dolarjev. Kot razlog na Forbesu navajajo ceno delnice Microsofta, ki je decembra rasla zelo počasi.

Steve Ballmer
Steve Ballmer je v zadnjem obdobju zelo aktiven kot lastnik NBA-moštva Los Angeles Clippers (Foto: PROFIMEDIA)

10. Sergey Brin: 123,9 milijarde dolarjev (115,3 milijarde evrov)

V deseterici najbogatejših Zemljanov je tudi drugi soustanovitelj Googla Sergey Brin, ki je decembra 2019 odstopil s položaja predsednika Alphabeta, matičnega podjetja Googla. A Brin ostaja član upravnega odbora in kontrolni delničar.

Brin se je iz Rusije v ZDA preselil pri šestih letih zaradi antisemitizma, ki je bil uperjen proti njegovi družini. Leta 1998 je skupaj s Pageem soustanovil Google, potem ko sta se spoznala na univerzi Stanford med študijem računalništva.

Google je leta 2004 vstopil na borzo, leta 2015 pa je začel trgovati pod imenom Alphabet. Brin naj bi financiral tudi razvojni projekt visokotehnološke zračne ladje.

Njegovo premoženje se je decembra povečalo za 5,1 milijarde dolarjev.

 Sergey Brin
Sergeyu Brinu je Forbes nadel tudi vzdevek najbogatejši begunec (Foto: PROFIMEDIA)

Lestvico je uredila Forbesova ekipa, ki spremlja premoženja najbogatejših.