Znani proizvajalec avtov bo v treh letih poslal na trg 30 novih modelov

Posel Forbes Slovenija 25. marca, 2024 12.04
featured image

Nissan načrtuje 30 novih vozil. Od tega jih bo 16 popolnoma električnih oziroma hibridov.

25. marca, 2024 12.04

Japonski proizvajalec avtomobilov Nissan je napovedal, da bo v prihodnjih treh letih na trg dal 30 novih modelov. S tem namerava povečati svetovno prodajo za milijon vozil, hkrati pa želi z zmanjševanjem stroškov izboljšati dobičkonosnost družbe, piše Reuters. Več kot polovica napovedanih novih modelov bo delno ali popolnoma elektrificiranih.

Nissan je bil sicer s svojim izključno električnim modelom Leaf pionir na področju električnih vozil. A sta ga nato zasenčila veliko prodornejša ameriška Tesla in kitajski BYD.

Ob objavi posodobljenega srednjeročnega poslovnega načrta so pri tretjem največjem japonskem proizvajalcu vozil dejali, da je njihov cilj do marca leta 2027 (takrat se zaključi njihovo poslovno leto) doseči več kot šestodstotno dobičkovno maržo iz poslovanja.

Do konca desetletja 60 odstotkov prodanih vozil električnih ali hibridov

Pri Nissanu pričakujejo, da bodo avtomobili na izključno baterijski pogon do leta 2027 pomenili približno petino njegove svetovne prodaje, avtomobili s hibridnim pogonom pa dodatno petino. Medtem bodo preostalih 60 odstotkov predstavljali avtomobili z motorjem z notranjim zgorevanjem, napovedi družbe povzema Reuters.

Do konca tega desetletja pa Nissan stremi k temu, da bi električna vozila in hibridi pomenila že okoli 60 odstotkov njihove svetovne prodaje, kar je za pet odstotnih točk več kot v poročilu, objavljenem februarja lani.

V boju z vse močnejšo konkurenco na trgu električnih vozil so v Nissanu pred kratkim tudi napovedali možnost sodelovanju z japonskim tekmecem Hondo.

Od 30 novih modelov več kot polovica električnih

Od 30 novih modelov, ki jih je napovedal Nissan, naj bi bilo 16 elektrificiranih, vključno z osmimi popolnoma električnimi in štirimi priključnimi hibridi.

Ob tem načrtujejo, da jim bo stroške proizvodnje novih električnih modelov uspelo zmanjšati za okoli 30 odstotkov, s čimer bi se približali stroškom proizvodnje vozil z notranjim zgorevanjem, še piše Reuters.

Šest novih modelov tudi na evropske trge

Nissan namerava v ZDA lansirati sedem novih modelov, na kitajskega osem, na evropske trge pa bodo vstopili s šestimi novimi modeli.

Do marca 2029 nameravajo na trg poslati še nov električni mestni terenec (SUV), ki ga bo mogoče napolniti v pol krajšem času in bo za 50 odstotkov bolj energetsko učinkovit kot model Ariya. Ob tem Nissan napoveduje še nova partnerstva v ZDA in na Japonskem ter dodatno okrepitev svojega dolgoletnega zavezništva z Renaultom in Mitsubishijem na več svetovnih trgih.

Nissan ima ambiciozne načrte tudi na področju električnih tovornih vozil. Trenutno se resno pogovarjajo o naložbi v proizvajalca električnih vozil Fisker.

Nissan bi z dosego zadanih ciljev postavil temelje za poznejšo fazo načrta, katerega cilj je omogočiti prehod na električna vozila in uresničiti dolgoročno rast dobička, so še dejali pri japonskem proizvajalcu.