Kdo bo letos izplačal najvišji regres in koliko

Novice Bojana Humar 25. marca, 2024 05.30
featured image

Medtem ko so javni uslužbenci regres za letos že prejeli s februarsko plačo, velika večina zaposlenih v gospodarstvu na nakazilo še čaka.

25. marca, 2024 05.30

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da mora delodajalec delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust. Izplačan mora biti najmanj v višini minimalne plače. Letos minimalna plača znaša 1.253,9 evra, toliko torej letos znaša minimalni regres za delavca, ki je upravičen do celotnega regresa.

Regres do višine povprečne mesečne bruto plače ni obdavčen. Zadnji je podatek za povprečno bruto plačo za december 2023, ki je znašala 2.348,32 evra. Aprila bo objavljen podatek za januarsko.

Skladno z ZDR-1 je treba regres za letni dopust izplačati najpozneje do 1. julija. Izjemoma v primerih nelikvidnosti delodajalca se lahko s kolektivno pogodbo dejavnosti dogovori poznejši rok izplačila, vendar najpozneje do 1. novembra tekočega leta.

Med podjetji smo naredili anketo, kdaj bodo letos izplačali regres in v kolikšni višini. Od 40 podjetij nam je podatke posredovala dobra polovica. Med njimi bosta Petrol in Pošta Slovenija letos izplačala najvišji regres v podjetju doslej.

Še ne vedo višine regresa

Nekaj podjetij nam je odgovorilo, da še niso določili zneska regresa. Med njimi Tuš, ki zaposluje okoli 2.600 ljudi, Unior, Knauf Insulation, Mercator. Prav tako TAB, ki v Sloveniji zaposluje 800 ljudi, in Intereuropa z nekaj več kot 700 delavci. V Cinkarni Celje in Krki bosta višino in čas izplačila znana predvidoma konec marca, v ljubljanskem farmacevtu Lek pa v prihodnjih tednih.

Hidria
V Hidrii bosta smernici pri določanju zneska regresa predvsem trenutno poslovanje in višina v preteklih letih (Foto: Borut Živulović/BOBO)

V Zavarovalnici Triglav pravijo, da regres vsako leto izplačujejo v skladu z določbami podjetniške kolektivne pogodbe in znaša 75 odstotkov povprečne plače v družbi. “Kot povprečna plača se šteje zadnja znana trimesečna povprečna plača pred izplačilom regresa, zato višina zneska v tem trenutku še ni znana.”

V Goodyear Slovenija bodo regres izplačali v aprilu skupaj z marčevsko plačo, in sicer v višini sto odstotkov objavljene povprečne bruto plače zaposlenih v Sloveniji za januar 2024, ki jo bo statistični urad, kot že omenjeno, objavil aprila. “Podatek o višini regresa v tem trenutku torej še ni znan, bo pa predvidoma višji od lanskega, ki je znašal 2.144 evrov neto,” so zapisali v odgovoru.

Tudi v Hidrii se bodo konec meseca odločali o višini regresa, ki ga navadno izplačajo konec maja. Smernici pri tem bosta predvsem trenutno poslovanje in višina izplačil regresa v preteklih letih.

V Elesu so lani izplačali 2.361,41 evra, za letos pa izračuna še nimajo. “Višina regresa se določi na podlagi 70 odstotkov povprečne plače družbe Eles v treh mesecih pred izplačilom regresa,” so pojasnili in dodali, da bodo 603 zaposlenim nakazali predvidoma aprila.

Večina z izplačili do neobdavčenega dela

V Žitu bodo več kot 1.100 zaposlenim regres nakazali maja, znašal pa bo 1.700 evrov. Hofer bo regres več kot dva tisoč delavkam in delavcem izplačal junija v višini 1.800 evrov neto za polni delovni čas.

Vsaj toliko bo po napovedih prejelo tudi 2.242 zaposlenih v Perutnini Ptuj, in sicer junija. “Končna višina regresa še ni določena. Lani smo izplačali 1.850 evrov regresa in za letos načrtujemo izplačilo v najmanj enakem znesku,” pravijo v podjetju.

Perutnina Ptuj
“Končna višina regresa še ni določena. Lani smo izplačali 1.850 evrov regresa in za letos načrtujemo izplačilo v najmanj enakem znesku,” pravijo v Perutnini Ptuj (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Dvesto evrov več kot v Hoferju bodo prejeli zaposleni v še enem diskontnem trgovcu Lidl. Regres bo višji kot lani, pravijo, več kot dva tisoč zaposlenih ga bo prejelo 15. junija. Prav tako 2.000 evrov bo maja dobilo 5.305 delavcev v Sparu. To je sto evrov več kot lani, so pojasnili v trgovcu.

Po 2.000 evrov bodo prejeli še v dveh podjetjih. Med njimi je Steklarna Hrastnik z več kot 500 zaposlenimi, ki bodo denar na račun prejeli aprila. Pošta Slovenije bo 6.348 sodelavcem v Pošti Slovenije in Invalidskem podjetju Pošte Slovenije izplačala najpozneje do 1. maja 2024. Gre za najvišje izplačilo regresa doslej, pravijo v družbi.

Nekoliko več bo dobilo 1.243 delavk in delavcev v Darsu. “Pravni podlagi za izplačilo regresa sta kolektivna pogodba DARS in Tarifna priloga h kolektivni pogodbi. Skladno s tarifno prilogo za leto 2024, ki je rezultat pogajanj s socialnimi partnerji, mora biti regres izplačan najpozneje do vključno 30. aprila 2024. V navedeni tarifni prilogi je zapisano, da se regres za leto 2024 določi v vrednosti 2.170 evrov na zaposlenega oziroma v vrednosti neobdavčenega zneska regresa, ki je določen v višini povprečne mesečne plače zaposlenega, če bo ob izplačilu regresa ta znesek nižji od 2.170 evrov,” so zapisali v odgovoru.

V podjetju enega najbogatejših Slovencev Boštjana Bandlja načrtujejo desetim sodelavcem Belektrona v maju izplačati 2.200 evrov.

V Talumu pa bo regres izplačan v juniju, in sicer v višini, kot jo opredeljuje kolektivna pogodba dejavnosti, pravijo v podjetju.

Že izplačali

Nekaj podjetij je letni regres za letos že nakazalo. V Telekomu Slovenije so ga prejeli februarja, in sicer v višini sto odstotkov povprečne mesečne plače v Sloveniji. “Višina regresa je opredeljena s kolektivno pogodbo,” so sporočili iz nacionalnega telekomunikacijskega operaterja, ki ima okoli 2.080 zaposlenih.

V Skupini SIJ, kjer zaposlujejo 3.498 ljudi, so že izplačali prvi del letošnjega regresa v višini 500 evrov. “Dogovori o drugem delu, ki ga nameravamo izplačati do konca junija, in tečejo med vodstvom Skupine SIJ, vodstvi odvisnih družb in reprezentativnimi sindikati, še potekajo,” pravijo v SIJ.

V Salusu so 194 sodelavcem nakazali v začetku marca, in sicer v višini sto odstotkov zadnje znane povprečne bruto plače v Sloveniji, torej za december 2023, ki znaša 2.348, 32 evrov.

V Petrolu so marca izplačali najvišji regres doslej, in sicer je 3.255 zaposlenih dobilo 1.850 evrov.

Nekoliko manj, 1.800 evrov, je prav tako marca prejelo 405 delavcev v Pivovarni Laško Union.

V Zavarovalnici Sava pa so 1.037 sodelavcem namenili 2.200 evrov, dobili so jih februarja.