Trumpu grozijo sodne kazni, a se mu nasmiha tudi večmilijardni zaslužek

Posel Forbes Slovenija 24. marca, 2024 09.39
featured image

Družbeno omrežje Truth Social, v katerem ima nekdanji ameriški predsednik 60-odstotni delež, bi lahko bil kmalu na borzi z vrednostjo 5,7 milijarde dolarjev.

24. marca, 2024 09.39

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski kandidat za predsednika Donald Trump bi lahko v času, ko mu grozijo visoke kazni v več tožbah, zaslužil veliko denarja. V petek so namreč vlagatelji v posebnem prevzemnem podjetju odobrili združitev z njegovim družbenim omrežjem Truth Social, ki je trenutno vreden približno 5,7 milijarde dolarjev, piše Reuters.

Trumpov 60-odstotni delež v podjetju Trump Media & Technology Group (TMTG), ki ima v lasti družbeno omrežje, je na podlagi posla ocenjen na okrog 3,3 milijarde dolarjev. TMTG se bo združil s podjetjem Digital World Acquisition Company, ki je tako imenovani SPAC (special purpose acquisition company; podjetje, ki je ustvarjeno z namenom lansiranja drugega podjetja na borzo).

Trump, ki se ponovno poteguje za položaj predsednika ZDA, bo imel v lasti med 58,1 odstotka in 69,4 odstotka združenega podjetja, odvisno od tega, v kolikšni meri bodo vlagatelji podprli posel. Na borzi bi se z delnicami podjetja trgovalo pod oznako DJT, kar so začetnice imena nekdanjega predsednika, piše portal Wired.

Donald Trump
Bogastvo Donalda Trumpa temelji na nepremičninskem imperiju, ki ga je ustvaril njegov oče. Na sliki stavba v New Yorku, ki nosi njegovo ime (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj je Truth Social?

Trump je svoje družbeno omrežje ustvaril februarja 2022, ko so mu zamrznili uporabniške račune na bolj razširjenih platformah, kot so nekdanji Twitter (sedaj X), Facebook in Youtube. Razlog za zamrznitev je bilo Trumpovo spodbujanje nasilja med nemiri 6. januarja 2022 na Kapitolu. Njegovi privrženci so ta dan po porazu na volitvah vdrli v ameriški kongres.

Truth Social je videti skoraj identično kot Twitter, z nekaj razlikami. Namesto tvitanja uporabniki objavljajo ‘resnico’ (angl. truth). ‘Retweet’ se imenuje ‘retruth’. Za razliko od mnogih desničarskih klonov Twitterja spletna stran deluje dobro. Zdi se, da ima aktivno bazo uporabnikov.

TMTG je nastal s pomočjo Litinskega in Mossa, dveh nekdanjih tekmovalcev v Trumpovi resničnostni televizijski oddaji Vajenec.

Visoki stroški

Trump se spopada s finančnimi posledicami niza tožb proti njemu. To vključuje sodbo v civilnem primeru goljufije v New Yorku, ki mu je naložila plačilo kazni v višini 454 milijonov dolarjev.

Trump prav tako dolguje 83 milijonov dolarjev E. Jean Carroll, kar je posledica januarske sodbe v primeru zaradi obrekovanja v zvezi s prejšnjimi ugotovitvami porote, da je Trump spolno zlorabil Carroll v devetdesetih letih. Trumpove objave na Truth Social so bile uporabljene kot dokaz v primeru.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump
Trump je sodne procese proti njemu opisal kot lov na čarovnice (Foto: PROFIMEDIA)

Kritje izgub

Posel bi lahko bil sklenjen že naslednji teden, še poroča Reuters. Toda njegova prihodnost je negotova. Nekdanji izvršni direktor družbe Digital World Patrick Orlando ter nekdanja Trumpova poslovna sodelavca Andy Litinsky in Wes Moss so ločeno vložili tožbo, da bi zahtevali več delnic za svoje prejšnje delo pri poslu.

Tudi če bo posel sklenjen naslednji teden, Trump šest mesecev ne bo smel prodati svojih delnic v združeni družbi ali se zanje zadolžiti.

Posel vključuje tudi ključno denarno infuzijo v višini 300 milijonov dolarjev podjetju TMTG. Upravljalec družbenega omrežja je v prvih devetih mesecih lanskega leta zabeležil 10,6 milijona dolarjev izgube iz poslovanja, ob prihodkih v višini 3,4 milijona dolarjev. Financira se z izposojo 40,7 milijona dolarjev prek zamenljivih zadolžnic, ki jih je mogoče odplačati z delnicami.

Družbeno omrežje Truth Social
Družbeno omrežje Truth Social je Trumpu služilo za komunikacijo s podporniki, ko so ga večja omrežja izgnala (Foto: PROFIMEDIA)

Manjši kot Twitter

Popolnoma razredčena vrednost združenega podjetja 8,6 milijarde dolarjev bi bila malo manj kot polovica vrednosti družbenega omrežja X, ki si ga lasti najbogatejši Zemljan Elon Musk.

Februarja je Digital World sporočil, da ima Truth Social do zdaj 8,9 milijona prijav. Za primerjavo, po navedbah Muska ima X več kot pol milijarde uporabnikov mesečno.

Trump ima na Truth Social 6,7 milijona sledilcev. To je precej manj kot 87,4 milijona sledilcev, ki jih ima trenutno na omrežju X. Pod Muskovim vodstvom je namreč X odmrznil Trumpov uporabniški račun, saj se Musk opisuje kot “absolutist svobode govora.”