Golobovo omrežje: kje vse so kadri Gen-I

Posel Andreja Lončar 23. marca, 2024 05.30
featured image

Največja energetska stebra vodita nekdanja sodelavca in prijatelja predsednika vlade Roberta Goloba. Infrastrukturno podjetje Slovenskih železnic s skoraj 180 milijoni letnih prihodkov nadzoruje mlada pravnica iz Gen-I, zaposleni iz energetskega trgovca pa so tudi po svetih bolnišnic.

23. marca, 2024 05.30

Ko je Svoboda Roberta Goloba pred dvema letoma na volitvah dobila veliko podporo ljudi, je postalo jasno, da bo zaradi velikega števila stolčkov, ki jih bo treba zapolniti, tudi Golobov nekdanji delodajalec Gen-I pomemben kadrovski bazen stranke.

Golob je za ministra za infrastrukturo pripeljal kolega iz Gen-I Bojana Kumra, ki je po reorganizaciji vlade postal minister za okolje, podnebje in energijo. Kumer je prej vodil podjetje Elektro energija, ki je del skupine Gen-I.

Tomaž Štokelj, prej direktor strateškega upravljanja portfeljev v Gen-I, je postal predsednik uprave Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Nadzorniki so ga izbrali z neposrednim povabilom, ki ga je sicer dobil še en kandidat, a je Štokelj prepričal s svojim programom dela.

Dejan Paravan, ki je bil prej član uprave Gen-I, je postal predsednik uprave Gen energije. V krovnem podjetju posavskega energetskega stebra so nam takrat pojasnjevali, da so tudi tu nadzorniki kandidate vabili neposredno (ne prek razpisa). Najprej so izbrali štiri, za Paravana pa so se odločili po predstavitvi programa dela in psihometričnem testiranju.

Tako Štokelj kot Paravan sta izkušena energetika, sta pa oba tudi prijatelja Roberta Goloba. Štokelj je bil po poročanju Financ tudi njegova poročna priča.

Iz Gen-I je na pomemben položaj v državni energetiki prišla tudi Mojca Kert, ki je zdaj direktorica Borzena. Na zadnjih volitvah je kandidirala za poslanko Svobode.

Nekdanji član uprave Gen-I Danijel Levičar pa je od lani sekretar v premierjevem kabinetu, zadolžen za projekt JEK2.

Dejan Paravan, Tomaž Štokelj, Hinko Šolinc, Bojan Kumer
Dejan Paravan, Tomaž Štokelj, Hinko Šolinc, Bojan Kumer (z leve proti desni) in šef Elesa Aleksander Mervar, ki ga ni na fotografiji, so bili člani krizne skupine za energetiko, ki je usmerjala ukrepe vlade v času energetske krize (Foto: Žan Kolman/Urad vlade RS za komuniciranje)

Še en minister v Golobovi vladi je pred nastopom mandata delal v Gen-I. Gre za Mateja Arčona, ki vodi Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Arčon sicer v predstavitvi na vladni spletni strani sramežljivo skrije svojo zadnjo karierno stopničko. “Preden je bil izvoljen za ministra, je delal v gospodarstvu, kjer je bilo njegovo področje zanimanja zelena in trajnostna energija,” piše.

Maksimilijana Polak, nekdanja svetovalka uprave Gen-I, je zdaj državna sekretarka za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud v premierjevem kabinetu.

Eva Knez, ki je bila prej direktorica operative in vodja zaledne pisarne v Gen-I, pa je od oktobra državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu.

Iz vrst Gen-I izhajajo tudi trije poslanci Svobode, Nataša Avšič Bogovič, Aleš Rezar in Teodor Uranič. Generalna sekretarka Golobove vlade pa je Barbara Kolenko Helbl, partnerka zdajšnjega šefa Gen-I Maksa Helbla.

Eva Knez
Eva Knez, nekoč zaposlena na Gen-I, je od oktobra državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu. Pred tem je bila slaba dva meseca nadzornica Elektra Primorska, za kar je prejela 2.267 evrov neto. (Foto: gov.si)

Nadzirajo tudi po tri bolnišnice

Kadri iz Gen-I pa po dveh letih Golobove vlade zasedajo tudi kar nekaj mest v različnih nadzornih organih v državnem gospodarstvu in predvsem v zdravstvenih zavodih.

Vitomir Panič, vodja prodaje in nabave za ključne kupce v Gen-I, sedi v svetih zavodov Ortopedska bolnišnica Valdoltra, Splošna bolnišnica Izola ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Panič je, spomnimo, skupaj s Sandijem Kavaličem nastopil na odmevni novinarski konferenci Roberta Goloba ob izteku mandata v novembru 2021. Kot predstavnika delavcev sta stopila v bran Golobu in nasprotovala državnemu kadrovanju v Gen-I. Kavalič je pozneje postal član uprave Gen-I.

Tjaša Ribič Urh, ki v Gen-I po dostopnih informacijah dela kot pravna svetovalka, je članica nadzornega sveta SŽ-Infrastruktura, hčerinske družbe Slovenskih železnic z okoli 180 milijoni evrov letnih prihodkov. Podjetje upravlja železniško infrastrukturo in je samo lani od ministrstva za infrastrukturo prejelo 170 milijonov evrov.

Tomaž Slana, svetovalec v Gen-I, sedi v nadzornem svetu MLM, ki je na robu preživetja, ter v svetu zavoda UKC Ljubljana.

V svet zavoda UKC Maribor je vlada postavila Klemna Pleška. Že omenjena direktorica Borzena Mojca Kert vodi svet bolnišnice v Murski Soboti in je članica sveta zavoda celjske bolnišnice, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez pa sedi v svetu ljubljanskega Onkološkega inštituta. Lani je bila dva meseca tudi nadzornica Elektra Primorska, odstopila pa je tik pred imenovanjem za sekretarko na ministrstvu. Za manj kot dvomesečno avanturo v nadzornem svetu elektrodistribucijskega podjetja je prejela 2.267 evrov neto.

Razpršitev kaže, da je največ kadrov iz Gen-I v zdravstvu. Razlog bi lahko bil v tem, da člane svetov zavodov imenuje neposredno vlada, pogoji pa so manj omejujoči kot v državnih podjetjih. Sogovornik, ki ne želi biti imenovan, pa opozori, da bi razlog za večjo prisotnost premierjevih kadrov v svetih bolnišničnih zavodov lahko bila tudi načrtovana energetska sanacija bolnišnic, za katero bo v prihodnjih letih na voljo veliko denarja, Gen-I pa ima tu velik interes.