Marca upadlo zaupanje v gospodarstvu

Novice Forbes Slovenija 22. marca, 2024 11.08
featured image

Marca se je gospodarska klima znižala za eno odstotno točko na mesečni ravni, na letni pa za 2,3 odstotne točke.

22. marca, 2024 11.08

Vrednost kazalnika gospodarska klima je marca znašala −4,3 odstotne točke. To je za eno odstotno točko nižje kot v februarju, ko je bila vrednost −3,3 odstotne točke, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada (Surs).

Mesečni upad je bil posledica poslabšanja kazalnikov zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,5 odstotne točke), predelovalnih dejavnostih (za 0,4 odstotne točke) in trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke).

Trendu je kljuboval sektor gradbeništva. Tam se je kazalnik zaupanja povečal za 0,2 odstotne točke. Medtem je kazalnik zaupanja potrošnikov ostal nespremenjen.

Letošnji marec je bil tudi manj optimističen od lanskega. V primerjavi s prejšnjim marcem je bila vrednost kazalnika gospodarska klima nižja za 2,3 odstotne točke.

Na letni ravni je padec gospodarskega razpoloženja posledica slabšega zaupanja v štirih od petih sektorjev. Kazalnik zaupanja v proizvodnji je bil nižji za 1,6 odstotne točke, v storitvah za 1,2 odstotne točke in v maloprodaji ter gradbeništvu za 0,1 odstotne točke. Pozitiven je bil le vpliv kazalnika zaupanja potrošnikov, ki je zrastel za 0,8 odstotne točke, še poroča Surs.