Znano družbeno omrežje uspešno na borzo, kdo je mastno zaslužil

Posel Forbes Slovenija 22. marca, 2024 10.23
featured image

Družbeno omrežje Reddit je izvedlo prvo javno ponudbo delnic s ceno delnice pri 34 dolarjih, prvi dan trgovanja pa končalo 48 odstotkov višje. Kako je privabilo vlagatelje?

22. marca, 2024 10.23

Družbeno omrežje Reddit, poznano po meme delnicah in tematskih forumih z včasih nenavadnimi poizvedbami, je v četrtek uspešno izvedlo borzni debi. Izgubarsko tehnološko podjetje, ki že leta lovi priključek z uspešnejšimi tekmeci, je tako okrepilo svojo tržno vrednost. Vlagatelje je med drugim privabilo z obeti prihodnjih zaslužkov na področju umetne inteligence.

Prva javna ponudba delnic (IPO) je ceno delnice postavila pri vrhu cenovnega razpona, in sicer pri 34 dolarjih. Delnica je začela trgovati pri 47 dolarjih in se do konca trgovalnega dne povzpela do 50 dolarjev. Reddit je z IPO zbral 748 milijonov dolarjev in ciljal na vrednotenje v višini 6,5 milijarde dolarjev.

Po prvem dnevu na borzi tržna vrednost omrežja stoji pri osmih milijardah dolarjev. Skupaj z delniškimi opcijami in omejenimi izdajami delnic je polna vrednost podjetja bližje 9,5 milijarde dolarjev, piše Bloomberg. To je le streljaj pod najvišjo doslej doseženo vrednostjo, ko je Reddit leta 2021 v krogu financiranja dosegel vrednost 10 milijard dolarjev.

Za prvo javno ponudbo delnic Reddita je bilo veliko zanimanja. Podjetje je o njej razmišljalo že leta 2021, a načrte zadržalo zaradi neugodnih gospodarskih razmer. Trg IPO se je v tem času občutno skrčil, Reddit pa je morda prvi znanilec, da se ponovno vrača k rasti.

Borzni debi Reddita v New Yorku
Borzni debi Reddita v New Yorku je podjetju dal tržno vrednost osem milijard dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Izplačilo za vodilne in uporabnike

Na IPO je bilo prodanih 22 milijonov delnic podjetja. Skoraj tretjina je bila v lasti direktorjev in zaposlenih v Redditu, ki so prejeli 228 milijonov dolarjev plačila na podlagi začetne cene. Glavni izvršni direktor Steve Huffman naj bi na IPO prodal pol milijona delnic, glavna operativna direktorica Jennifer Wong pa je načrtovala prodajo 514 tisoč delnic, na podlagi vlog poroča Bloomberg. Njuna preostala deleža v Redditu sta po četrtkovi rasti vredna 210 oziroma 81 milijonov dolarjev.

Najzvestejši uporabniki Reddita so imeli možnost kupiti osem odstotkov delnic po ceni 34 dolarjev. Tisti, ki so možnost izkoristili, so do konca dneva zabeležili skupni donos v višini 29 milijonov dolarjev.

Največji zmagovalec je bila družina Newhouse. Njihovo podjetje Advance Magazine Publishers bo imel še naprej v lasti približno četrtino Reddita. Začetna naložba družine v višini 10 milijonov dolarjev v mlado družbeno omrežje leta 2006 je zdaj vredna več kot 2,1 milijarde dolarjev.

Glavni izvršni direktor Reddita Steve Huffman
Glavni izvršni direktor Reddita Steve Huffman na newyoški borzi spremlja gibanje delnice (Foto: PROFIMEDIA)

Umetna inteligenca

Reddit, ki od ustanovitve leta 2005 ni ustvaril letnega dobička, je privabil vlagatelje s tem, da je svojo vsebino predstavil kot poligon za usposabljanje programov umetne inteligence. Nedavno je sklenil pogodbo z Googlom o licenciranju podatkov v vrednosti približno 60 milijonov dolarjev na leto, poroča Reuters.

Medtem ko Reddit – kot druga družbena omrežja – večino prihodkov še vedno ustvari z oglaševanjem, je umetno inteligenco na svoji tržni predstavitvi označil kot področje rasti. Prejšnji teden je razkril tudi, da ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) pregleduje njihove pogodbe o licenciranju podatkov AI.

“V svojem bistvu smo podjetje rasti. Doseganje našega poslanstva pomeni, da želimo povečati število uporabnikov in skupnosti,” je dejala Wong.

Newyorška borza NYSE
V zadnjih dveh letih je bilo na ameriških borzah bolj malo prvih javnih ponudb delnic. Reddit je kotacijo izvedel na newyorški borzi NYSE (Foto: PROFIMEDIA)

Dober signal za trg IPO

Reddit skuša na borzo vstopiti že dve leti. Decembra 2021 je vložil prvo zaupno prijavo. V tistem letu je trg IPO v ZDA dosegel rekorden obseg 339 milijard dolarjev. Od takrat se je zaradi stroge monetarne politike centralne banke Federal Reserve in vojne v Ukrajini trg ohladil, zato je Reddit kotacijo zadržal. Lani je bil trg vreden le 26 milijard dolarjev.

Skupaj z Redditom je ameriški trg IPO letos ustvaril 8,8 milijarde dolarjev. To je približno 152-odstotno povečanje v primerjavi z istim obdobjem leta 2023.