Reddit pred vstopom na borzo razkriva izgubo

Posel Forbes Slovenija 23. februarja, 2024 10.25
featured image

V vlogi za prvo javno ponudbo delnic je družbeno omrežje razkrilo, da so lani vknjižili dobrih 90 milijonov dolarjev izgube, kljub rasti prihodkov.

23. februarja, 2024 10.25

Družbeno omrežje Reddit po večletnem odlašanju zaradi neugodnih gospodarskih kazalnikov načrtuje borzni debi v marcu. Podjetje, ki vse od ustanovitve ni poslovalo z dobičkom, je lani izgubo zmanjšalo na 90,8 milijona dolarjev (83,9 milijona evrov), je razvidno iz vloge za prvo javno ponudbo delnic (IPO).

V tem obdobju so se prihodki okrepili za 21 odstotkov. Lani je Reddit zaslužil 804 milijonov dolarjev (743 milijonov evrov), leto prej pa 667 milijonov dolarjev (616 milijonov evrov), piše Reuters. V zadnjem četrtletju je zabeležil dobrih 73 milijonov aktivnih dnevnih uporabnikov in 267 aktivnih mesečnih uporabnikov.

Ni še znano, kakšno vrednotenje Reddit želi doseči ob vstopu na borzo. V ponudbi naj bi prodal 10 odstotkov svojih delnic.

Izvršni direktor in soustanovitelj Reddita Steve Huffman
Izvršni direktor in soustanovitelj Reddita Steve Huffman pravi, da Reddit še ni ustvaril dobička (Foto: PROFIMEDIA)

Oglaševalski prihodki

Reddit nima tako široke baze uporabnikov kot nekateri glavni tekmeci, na primer Meta (lastnik Facebooka in Instagrama) in omrežje X. A podobno kot tekmeci tudi Reddit večino prihodkov ustvarja z oglaševanjem, manjši del pa predstavljajo naročnine na premium uporabniški račun.

Omrežje sta leta 2005 ustanovila programer Steve Huffman in poslovnež Alexis Ohanian, sicer mož teniške zvezdnice Serene Williams. Od ustanovitve še ni poslovalo v zelenem, je junija lani sporočil Huffman. So pa med vlagatelji podjetja tudi kitajski spletni velikan Tencent, ameriški sklad tveganega kapitala Andreessen Horowitz in reper Snoop Dogg.

Reuters je v sredo neuradno poročal, da je Reddit sklenil dogovor s staršem iskalnika Google, podjetjem Alphabet. Podjetji sta se strinjali, da bodo vsebine z družbenega omrežja na voljo za usposabljanje modelov umetne inteligence pri Googlu. Po navedbah enega od Reutersovih virov je pogodba vsako leto vredna približno 60 milijonov dolarjev (55 milijonov evrov).

Trgovina za videoigre GameStop
Trgovina za videoigre GameStop je na račun Reddita beležila rast delnice (Foto: PROFIMEDIA)

Zvesta baza uporabnikov

Reddit je od leta 2011, ko se je odcepil od medijskega imperija Conde Nast, postal znan po forumih, v katerih uporabniki izmenjujejo mnenja o raznovrstnih temah. S tem si je zagotovil zvesto bazo uporabnikov, a obenem zaradi

Pozornost javnosti so leta 2021 privabili forumi malih vlagateljev. Uporabniki Reddita, ki se zanimajo za finančne trge, so namreč gnali nepričakovano rast tako imenovanih “meme delnic”, kot je bila trgovina z videoigrami GameStop. Veliki investicijski skladi z Wall Streeta so imeli na delnico GameStopa odprte kratke pozicije (torej so stavili na padec vrednosti delnice), rast na krilih Redditovih uporabnikov pa jih je pustila s precejšnjimi izgubami.

Reddit je prvo javno ponudbo delnic načrtoval že leta 2021, a se je zaradi slabih ekonomskih pogojev in borzne predstave tehnološkega sektorja odločil zadržati prodajo.