Vrata za kure nosijo milijone. Bodo tudi kokošje hiške?

Posel Marko Rabuza 22. februarja, 2024 12.12
featured image

Mladi podjetnik Jure Markič je po avtomatskih vratih za kokoši razvil še hiške za njih. Te po njegovih besedah izboljšujejo standard za življenje živali.

22. februarja, 2024 12.12

Podjetje Run Tiger, za katerim stoji Jure Markič, je po avtomatskih vratih, hranilniku in valilnici za kokoši razvilo še vilo oziroma hišo za te živali. Avtomatska vrata je kot prvo patentiralo, v nekaj letih pa so postala zgodba o uspehu. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2018, je v nekaj letih hitro povečalo prihodke – leta 2022 je imelo 6,4 milijona evrov prihodkov in 1,2 milijona evrov dobička.

Zdaj so v podjetju po dveh letih in pol razvoja in raziskav ter 3.500 ur dela predstavili nov izdelek, ki je prav tako povezan s kokošmi – vile za njihovo bivanje.

Ideja izvira iz praktičnega znanja in naravnega okolja, kjer se skrb za kokoši in funkcionalnost dizajna združita, pojasnjuje Markič.

Hiške za kokoši so zgrajene po načelu, da zadovoljijo specifične potrebe domače perutnine, omogočajo varno in udobno zavetje ter so estetske. Notranji prostor je v največji meri razširjen, kar izboljšuje dostopnost tako za kokoši kot njihove skrbnike.

Hiške so sestavljene iz trpežnega aluminija in izolacijskih panelov iz valjanega materiala EPS, ki so izjemno odporni proti vremenskim vplivom in omogočajo enostavno vzdrževanje.

Lani prodali 40.000 avtomatskih vrat za kokoši

Podjetniška pot Markiča je močno povezana s kokošmi. Idejo za avtomatska vrata, ki jih je lani prodal okoli 40.000 – zdaj prodaja že tri modele – je dobil doma, ko je moral zapirati kokošnjake. Pozneje je iz tega opravila razvil poslovno idejo – avtomatizirana vrata za kokoši Run Chicken.

Še pred uspehom je dvakrat bankrotiral. Prvič, ko mu ni uspel posel z vzglavniki, in drugič, ko nobena banka ni hotela podpreti njegove ideje za avtomatska vrata za kokoši, sam pa je porabil ves denar za ustvarjanje zalog.

“Naj povem, da bi, če bi bil bankir, tudi sam ravnal enako, kot so oni, in jim ne morem zameriti. Ideja se je res slišala noro, in če bi mi kdo rekel, da bomo čez tri leta naredili deset milijonov prometa, bi mu rekel, da je zmešan,” je dejal pred kratkim v pogovoru za Delo.

Hiške so sestavljene iz trpežnega aluminija (Foto: Run Chicken)

Prisotni v 30 državah

Zdaj so prisotni na petih celinah, v več kot 30 državah. Njihov največji trg so ZDA, glavni prodajni kanal pa Amazon.

Trdnost vratc naj bi bila po besedah Markiča desetkrat močnejša kot pri avtomobilu. “Računati je treba, da so vrata na odprtem, izpostavljena so različnim vremenskim razmeram, od dežja, sonca, snega do zmrzali. Poleg tega so tudi nasmetena, ker kokoši hodijo po njih. Narediti vrata, ki avtomatsko delujejo 10 let, je res velika umetnost. In to je naša prednost,” je v lanskem pogovoru za Finance dejal Markič.

Vratca je tudi patentiral, v zadnjih letih pa vložil več tožb zaradi ponaredkov.