Kmetje bodo jutri opozorilno protestirali. Čakajo tudi na odgovore o obdavčitvi

Posel Forbes Slovenija 21. februarja, 2024 11.08
featured image

Kmetje pričakujejo rešitev glede izvzetja plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost iz obdavčitve. Če do 27. februarja ne bo sestanka s finančnim ministrstvom, napovedujejo stopnjevanje stavkovnih aktivnosti. Prvi protest bo sicer že jutri.

21. februarja, 2024 11.08

Kmetje v čim krajšem času pričakujejo rešitev glede izvzetja plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (OMD-plačila) iz obdavčitve. Če do 27. februarja ne bo sestanka s finančnim ministrstvom, bodo stopnjevali stavkovne aktivnosti. Na kmetijskem ministrstvu ocenjujejo, da imajo čas za dogovor do jeseni, poroča STA.

Medtem bo opozorilni protest na več lokacijah po državi potekal že jutri, je za Forbes Slovenija potrdil predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. Kmetijske organizacije bodo skupaj z evropskimi kmeti opozorile na nevzdržen položaj tako glede pogojev za kmetovanje kot ekonomske situacije.

Pričakovali sestanek s finančnim ministrstvom

Kmetijske organizacije Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zveza kmetic Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine in Združenje hribovskih in gorskih kmetov Slovenije, so sicer pričakovale, da se bodo minuli torek s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem pogovarjale o zgoraj omenjenem OMD-plačilu, vendar sestanka ni bilo.

Boštjančiču so tako kmetijske organizacije v torek poslale dopis z zahtevo po sklicu nadomestnega sestanka v roku sedmih dni, na katerem pričakujejo predlog konkretnih rešitev s časovnico za realizacijo.

Ministrstvo: o OMD-plačilu se že sestajamo

Z ministrstva za finance so za STA sporočili, da se zavedajo pomena sodelovanja vlade s kmetijskimi organizacijami in dodali, da so se v ponedeljek sestali s predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

“Na strani našega ministrstva je na sestanku sodelovala državna sekretarka Katja Božič s sodelavkama, na strani kmetijskega ministrstva pa ministrica Mateja Čalušić s sodelavci,” so zapisali na finančnem ministrstvu in dodali, da je bila tema srečanja ravno OMD-plačila.

Ena izmed stavkovnih zahtev kmetijskih organizacij je namreč stoodstotno izvzetje plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost iz obdavčitve.

Prihaja delovna skupina

Kot so pojasnili na finančnem ministrstvu, so se dogovorili, da bo kmetijsko ministrstvo pripravilo analizo metodologije za določanje katastrskega dohodka in OMD-plačil ter v ta namen ustanovilo delovno skupino. Ugotovitve delovne skupine pa bi nato na finančnem ministrstvu preučili z vidika davčne obravnave.

To so potrdili tudi na ministrstvu za kmetijstvo, od koder so sporočili, da je pogoj za spremembo zakona o dohodnini priprava analize, ki bi pokazala direktni vpliv OMD na posamezno kmetijsko gospodarstvo in širše, tudi vpliv tako na trajnostni razvoj kmetijstva kot na prehransko varnost prebivalcev.

Po pisanju STA je ministrstvo za kmetijstvo napovedalo, da bo analiza predvidoma zaključena do aprila letos, ta pa bo predstavljala podlago za spremembo zakona o dohodnini. “Prav tako se bodo nadaljevali strokovni in operativni razgovori z ministrstvom za finance, brez katerega sprememba določitve, da se OMD izvzame iz obdavčitve, ne more biti realizirana. Čas, da se rešitev, sprejemljiva za vse organizacije najde, je do letošnje jeseni,” so navedli.

Na finančnem ministrstvu so poudarili, da je sodelovanje njihovega ministrstva “sicer pomembno pri vseh vsebinah, ki se posredno ali neposredno dotikajo državnega proračuna, vseeno pa so posamezni resorji odgovorni za svoja področja”.