Podjetja višajo plače: kje delavce čaka povišica?

Posel Forbes Slovenija 20. februarja, 2024 18.31
featured image

Po novem letu so se zvrstile novice o dvigu plač v podjetjih. Katera višajo plače svojim zaposlenim in koliko jih bo to stalo?

20. februarja, 2024 18.31

Povprečna bruto in neto plača sta bili lani v Sloveniji višji kot leto prej. Tako brez kot tudi ob upoštevanju inflacije. Povprečna plača za leto 2023 je znašala 2.220,95 evra bruto oziroma 1.445,12 evra neto.

O dvigu plač niso poročala vsa podjetja, ki so to storila, zato smo zbrali tista, ki so povišice javno objavila.

Serijsko dvigovanje plač v trgovini

Pravi val dvigov plač se je že decembra sprožil v trgovinski branži.

Celjski Tuš je tik pred novim letom dvignil plače in se tako rekoč pet pred dvanajsto izognili stavki delavcev. Vodstvo Engrotuša je s sindikatom takrat sklenilo dogovor o zvišanju osnovne plače na 1.180 evrov bruto, kar je zvišanje za 120 evrov. Dogovorili so se tudi za mesečni dodatek v višini 50 evrov za zaposlene na delovnih mestih vodje oddelka in vodje izmene.

Osnovna plača v Tušu še vedno ni izenačena z minimalno plačo v Sloveniji, ki letos znaša 1.253,9 evra bruto. Po besedah sindikata je decembrsko zvišanje le začasna zmaga.

Plače je dvignila tudi danska trgovska veriga Jysk. Njihovi zaposleni z novim letom v povprečju prejemajo 14,4 odstotka višjo plačo, najvišji dvig pa je znašal 35,5 odstotka.

Stroški dela se bodo za Jysk zvišali za 385 tisoč evrov.

Sledili so Mercator, Spar in Jager

Prvi mesec leta 2024 so plače vsem zaposlenim dvignili tudi v Mercatorju, kar bo njihove stroške dela povečalo za 18 milijonov evrov.

Delovna mesta prodajalec, komisionar in voznik prejemajo 170 evrov višjo bruto plačo, ki po novem znaša na 1.270 evrov. Omenjena delovna mesta pomenijo slabo polovico vseh zaposlenih pri najboljšem sosedu.

Z dvigom so se ohranila obstoječa plačna razmerja med delovnimi mesti; v povprečju so se bruto plače dvignile za sedem odstotkov.

Lastnik Mercatorja po neuradnih podatkih kupuje Tuš
Prvi mesec leta 2024 so plače vsem zaposlenim dvignili v Mercatorju, kar bo letošnje stroške dela povečalo za 18 milijonov evrov (Foto: BOBO)

Z novim leto višjo plačo prejemajo tudi v nizozemskem trgovcu Spar. Najnižja osnovna plača znaša 1.272 evrov, kar je dvig za 5,6 odstotka (povprečen dvig plač je bil sicer petodstoten). Sparu se bodo stroški dela v letu 2024 povišali za več kot 7,2 milijona evrov.

Tudi pri trgovcu Jager so se na začetku meseca odločili za dvig mesečnih prejemkov. Osnovna bruto plača je bila z januarskim izplačilom višja za deset odstotkov. Najnižja plača začetnega prodajalca pri trgovcu iz Rogaške Slatine znaša 1.330 evrov bruto. Strošek dela bo tako približno deset odstotkov višji, kot je bil leta 2023, so napovedali.

Plače višata tudi glavna diskonta

Trgovcem bo marca sledil nemški Lidl. Dvig plač zaposlenih bo drugi v zadnjem letu, so sporočili iz Lidla, ki ima v Sloveniji 67 trgovin in zaposluje več kot 2.000 ljudi.

Prva plačna stopnja njihovih najštevilčnejših sodelavcev – prodajalcev v trgovinah – bo od marca letos znašala 1.450 oziroma 1.530 evrov bruto, vključno z dodatki. Po plačnih stopnjah se bo nadaljevala vse do 1.650 oziroma 1.730 evrov bruto, vključno z dodatki.

Plačna lestvica skladiščnikov se medtem začenja pri 1.350 evrov bruto, vključno z dodatki, in se nadaljuje do 1.530 evrov bruto, vključno z dodatki. Zneski veljajo za 36-urne pogodbe.

Vhod v eno od poslovalnic diskontnega trgovca Hofer
V Hoferju zatrjujejo, da nihče od njihovih 2.000 zaposlenih ne prejema minimalne plače (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Novica o dvigu plače je prišla še iz Hoferja, kjer so februarja sporočili, da so s prvim mesecem leta plače zvišali vsem zaposlenim v prodaji, logistiki in upravi. Podrobnosti za vsako delovno mesto posebej in odstotka dviga niso sporočili, so pa zapisali, da prodajalec za trideset ur na teden v najvišjem plačilnem razredu po novem prejme 1.503,66 evra bruto.

Bruto plača prodajalca v najvišjem plačilnem razredu za 40 ur na teden prvič presega 2.000 evrov bruto (natančneje znaša 2.005 evrov). Hkrati zatrjujejo, da nihče od njihovih 2.000 zaposlenih ne prejema minimalne plače.

K dvigu plač je trgovce januarja pozval državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.

Več zaslužijo tudi vozniki avtobusov in delavci v proizvodnji

Višje plače se niso zvrstile le v trgovini.

V skupini Arriva, ki se med drugim ukvarja z avtobusnimi in železniškimi prevozi, so z januarjem dvignili plače voznikom avtobusov. Njihova izhodiščna plača je višja od 1.500 evrov bruto, obenem so za deset odstotkov zvišali tudi plače ostalega nevoznega osebja.

Z novim letom je mesečne prejemke v proizvodnji zvišal tudi kranjski Goodyear, nekoč znan kot Sava Tires. Osnovne plače so zrasle za 10 odstotkov, v aprilu pa se bodo dvignile še za dodatne štiri odstotke. Skupno to pomeni 14,4-odstoten dvig plač v proizvodnji glede na lani.