Trgovci serijsko dvigujejo plače: to je storil tudi znani diskont

Posel Forbes Slovenija 19. februarja, 2024 15.43
featured image

V trgovinski branži se je pred novim letom sprožil val dvigov plač. Dosegel je tudi nemškega diskontnega trgovca Hofer.

19. februarja, 2024 15.43

Po tem, ko je celjski Tuš tik pred novim letom dvignil plače in se tako rekoč pet pred dvanajsto izognili stavki delavcev, so se za enak korak odločili tudi drugi trgovci v Sloveniji.

Plače so januarja dvignili v Mercatorju, Sparu in Jagru, marca jim bo sledil Lidl.

Novica o dvigu plače zdaj prihaja še iz Hoferja, kjer pravijo, da so s prvim mesecem leta plače zvišali vsem zaposlenim v prodaji, logistiki in upravi. Podrobnosti za vsako delovno mesto posebej in odstotka dviga niso sporočili, so pa zapisali, da prodajalec za trideset ur na teden v najvišjem plačilnem razredu po novem prejme 1.503,66 evra bruto.

Medtem bruto plača prodajalca v najvišjem plačilnem razredu za 40 ur na teden prvič presega 2.000 evrov bruto (natančneje znaša 2.005 evrov). Hkrati pa zatrjujejo še, da nihče od njihovih 2.000 zaposlenih ne prejema minimalne plače, ki v Sloveniji letos znaša 1.253,9 evra bruto.

Napovedali so tudi regres, ki bo znašal 1.800 evrov in višjo božičnico, ki bo letos 400 evrov bruto – lani je znašala 300 evrov.

Dvig plače je komentirala vodja področja upravljanja človeških virov pri Hoferju Petra Štrukelj. “S tem na eni strani dvigujemo ugled poklica prodajalca in na drugi zadovoljstvo naših zaposlenih.”

Izboljšali pogoje za daljši dopust

Izboljšali so tudi pogoje za ‘sabbatical’ oziroma študijski dopust. Slednjega lahko v Hoferju uporabijo vsi zaposleni, ki so v podjetju pet let ali več. Dopust so letos podaljšali na eno leto, medtem ko je prej znašal šest mesecev. Do zdaj je veljalo tudi, da lahko zaposleni daljši dopust izkoristijo enkrat, po novem pa je na voljo vsakih pet let.

K dvigu plač je trgovce januarja pozval državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.

Prvega meseca v letu je dvig plač napovedal tudi proizvajalec pnevmatik Goodyear Slovenija.