Tekma za višje plače: še en trgovec napovedal povišico

Novice Marko Rabuza 5. februarja, 2024 11.02
featured image

Pred kratkim so dvig plač napovedali že Tuš, Mercator in Spar, z marcem jim bo sledil Lidl.

5. februarja, 2024 11.02

Dvig plač zaposlenih v Lidlu bo drugi v zadnjem letu, so sporočili iz podjetja, ki ima v Sloveniji 67 trgovin in zaposluje več kot 2.000 ljudi.

Prva plačna stopnja njihovih najštevilčnejših sodelavcev – prodajalcev v trgovinah – bo od 1. marca 2024 znašala 1.450 oziroma 1.530 evrov bruto, vključno z dodatki, in se bo po plačnih stopnjah nadaljevala vse do 1.650 oziroma 1.730 evrov bruto, vključno z dodatki.

Plačna lestvica skladiščnikov pa se začenja pri 1.350 evrov bruto, vključno z dodatki, in se nadaljuje do 1.530 evrov bruto, vključno z dodatki. Navedeni zneski veljajo za 36-urne pogodbe.

Zapisali so še, da bodo za vse spremembe plač in dodatkov v zadnjih dveh letih namenili več kot deset milijonov evrov.

Ob plačah bodo zvišali tudi nagrade. Regres bo letos 2.000 evrov, kar je največ do zdaj, marca in decembra pa bodo zaposlenim izplačali 400 evrov bruto za poslovno uspešnost.

Sledijo konkurenci

Trgovci v zadnjih mesecih množično napovedujejo dvige plač. Zadnji so se za podoben korak odločili v Sparu, pred tem so dvige napovedali tudi v Mercatorju in Tušu, kjer so se tako izognili napovedani stavki.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan je januarja k dvigu pozval vse trgovce.

Januarja je dvig plač napovedal tudi proizvajalec pnevmatik Goodyear Slovenija.