Kako je nekdanji heavy metal bobnar prikrajšal Muska za 56 milijard dolarjev

Posel Forbes Slovenija 4. februarja, 2024 11.16
featured image

Milijarder Elon Musk je ostal brez velike nagrade v obliki delnic Tesle, ker je plačilo na sodišču izpodbijal eden izmed malih delničarjev v podjetju.

4. februarja, 2024 11.16

Elonu Musku, izvršnemu direktorju proizvajalca električnih vozil Tesla, je načrte pokvaril nepričakovan nasprotnik. Paket delniških opcij v vrednosti 56 milijard dolarjev, s katerim naj bi uprava Tesle Muska v desetletnem obdobju “motivirala” za vodenje podjetje, je po uspešni tožbi Richarda Tornette padel v vodo.

Širši javnosti nepoznani Tornetta je tožbo v zvezni državi Delaware, kjer je registrirana Tesla, vložil leta 2018. V lasti ima vsega devet delnic podjetja, a je leta 2022 svoj primer vseeno spravil do sojenja. Pred dnevi pa je sodnica Kathleen McCormick odločila v njegovo korist in plačni paket razveljavila.

Plačilo Musku v obliki delniških opcij, ki bi bilo največje v zgodovini, je opisala kot “nepojmljivo” vsoto. Med razlogi za razveljavitev je navedla, da se uprava zaradi osebnih povezav z direktorjem ni odločala dovolj neodvisno. Višina nagrade za Muska, ki sicer za vodenje Tesle ne prejema plače, je bila po njenem mnenju krivična do delničarjev.

Sodišče v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware
Sodišče v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware, kjer se je odvilo sojenje v zadevi Muskovega bonusa (Foto: PROFIMEDIA)

David proti Goljatu

Sodeč po njegovih spletnih objavah Tornetta ne posveča veliko svojega časa boju proti korporativnim ekscesom. Bolj ga zanima izdelava avdio opreme za kustomizacijo avtomobilov, poroča Reuters. Objavlja lahkotne videoposnetke o napravah, ki jih je naredil, ali delovnih nezgodah, kar vključuje anekdoto o tem, kako si je nekoč zažgal obrvi.

Tornetta se je pojavil tudi v videoposnetkih, ko je bobnal v legendarnem nekdanjem newyorškem klubu CBGB s svojo zdaj nedelujočo metal skupino Dawn of Correction. Ta je svoj zvok opisala kot “hitro brco v obraz z delovnim čevljem z jekleno konico.”

Mnogi spletni komentatorji, zlasti oboževalci Muska, so se spraševali, kako lahko tako majhen delničar vpliva na tako velike korporativne odločitve. A kot je za Reuters pojasnil profesor korporativnega prava na univerzi Columbia Eric Talley, imajo mnoge odvetniške družbe, ki zastopajo delničarje, stalno skupino vlagateljev, s katerimi lahko sodelujejo pri vložitvi tožb.

To so lahko pokojninski skladi s širokimi portfelji, pogosto pa tudi posamezniki, kot je Tornetta. Tožnik podpiše dokumentacijo za vložitev tožbe in nato v primeru praviloma ne sodeluje več. Tornetta ima od zmage enake koristi kot drugi delničarji Tesle: podjetju prihrani milijarde dolarjev, ki jih je uprava namenila Musku. Spotoma se zapiše še v zgodovino prava.

“Njegovo ime je zdaj zapisano v analih korporativnega prava,” pravi Talley. “Moji učenci bodo brali primer Tornetta proti Musku še naslednjih 10 let.”

Elon Musk
Musk že skuša sedež Tesle preseliti v Teksas (Foto: PROFIMEDIA)

Musk že za selitev Tesle

Takoj po razsodbi je Musk na svojem družbenem omrežju X objavil nasvet bralcem, naj svojega podjetja ne registrirajo v zvezni državi Delaware. Kot boljšo alternativo je predlagal Teksas ali Nevado.

Po hitro izvedeni spletni anketi, kjer so uporabniki na omrežju X glasovali za Teksas, je napovedal glasovanje skupščine delničarjev Tesle o selitvi sedeža podjetja v Teksas. A kot piše Reuters, to glasovanje ne bo šlo nujno v prid Musku, ki ima v lasti 13 odstotkov delnic Tesle. Nedavno je dejal, da si želi vsaj 25-odstotni delež. Ta bi mu nudil večji nadzor nad podjetjem in omogočil razvoj umetne inteligence.

Delaware sicer velja za zvezno državo, ki je s svojo zakonodajo in davki prijazna do korporacij. Zato ima tam sedež kar 65 odstotkov podjetij, ki se uvrščajo na seznam Fortune 500, kot tudi polovica vseh ameriških podjetij, ki kotirajo na borzi.

Musk ima s Teksasom sicer globoke vezi. Tam obratuje ena od Teslinih gigavotarn, pa tudi dve njegovi drugi podjetji, vesoljski velikan SpaceX in startup The Boring Company.