Nepremičnine na dražbah: kaj se bo v kratkem prodajalo in kje

featured image

Slovenske nepremičnine na trg prihajajo tudi z dražbami. Pogledali smo, kaj vse bo na voljo v prihodnjih mesecih.

28. januarja, 2024 06.04

V času astronomskih tržnih cen nepremičnin je včasih dobro kupčijo moč narediti na dražbah. Na tistih, ki se bodo zvrstile v prihodnjih mesecih, izstopajo stanovanja v Izoli, Domžalah in Kopru.

V največjem obalnem mestu bo več nepremičnin – tako stanovanj in hiš kot stavbnih zemljišč – dražila občina. Poleg tega smo preverili ponudbo na sodnih dražbah, kjer se najdejo na primer nepremičnine v izvršilnih postopkih, in na portalu dražbe123.com.

Iskali smo predvsem nepremičnine v regijah, kjer so tržne cene nepremičnin praviloma najvišje. To so po zadnjih podatkih za prvo polletje lanskega leta Ljubljana z okolico, obala in Kranj z okolico.

Spletne dražbe prireja tudi finančna uprava (Furs), a dražijo le premičnine, na primer avtomobile.

Stanovanjska zgradba na Linhartovi cesti v Ljubljani
Stanovanje na Linhartovi cesti v Ljubljani se bo februarja na dražbi prodajalo za slabih 220 tisoč evrov (Foto: GOOGLE MAPS)

Izolsko stanovanje pod 200 tisočaki

Trosobno stanovanje na Partizanski ulici 1 v Izoli meri 72,3 kvadratnega metra, od tega je stanovanjske površine 65,8 kvadratnega metra. Obsega hodnik, dve spalnici, dnevno sobo, jedilnico, kopalnico, sanitarije in shrambo. Vključuje tudi ložo oziroma balkon in klet.

Stanovanjski blok, v katerem je stanovanje, je bil zgrajen leta 1973.

Stanovanje je od centra Izole oddaljeno nekaj minut vožnje z avtom ali 15 minut peš. Vrednost nepremičnine je po ugotovitvah cenilca 218.500 evrov, izklicna cena pa znaša 190 tisoč evrov. To je 2.627 evrov za kvadratni meter.

Dražba bo prek spleta potekala 23. februarja. Udeleži se je lahko tisti, ki najpozneje tri dni pred dražbo položi varščino. Ta znaša desetino ugotovljene vrednosti nepremičnine, to je 19 tisoč evrov.

Zemljišča sto metrov od obale

Še prej, 7. februarja, bo na Obali dvajset nepremičnin dražila Mestna občina Koper. Med zanimivejšimi na seznamu je dvosobno stanovanje s kletjo, ki meri 42,3 kvadratnega metra. Nahaja se v pritličju večstanovanjske stavbe v Bertokih, na naslovu Ob spomeniku 16.

Izklicna cena je 129 tisoč evrov, brez dvoodstotnega davka na promet nepremičnin, ki ga plača kupec. Varščina znaša 25.800 evrov. Stanovanje obsega kuhinjo z jedilnico in bivalnim prostorom, sobo, manjši predprostor in kopalnico. Možen je izhod na vrt in parkiranje ob stavbi.

Cena za kvadratni meter znaša dobre tri tisočake.

Koprska občina draži tudi stavbna zemljišča, ki so pretežno v manjših vaseh. Večina je nepozidanih, na nekaterih pa so že objekti. Pogosto zemljišča še nimajo urejenega dostopa, objekti pa so dotrajani.

Med temi je denimo nepozidano stavbno zemljišče, ki je po planskih aktih na ureditvenem območju za poselitev. Od morja je oddaljeno manj kot sto metrov zračne razdalje. Zemljišče je veliko 320 kvadratnih metrov. Izklicna cena je 53.102 evrov, varščina znaša 10.620 evrov.

Na Jesenicah stanovanje za manj kot 100 tisoč evrov

Na elektronski javni dražbi bo 14. februarja trosobno stanovanje na Jesenicah. Stanovanje je v prvem nadstropju stanovanjskega bloka na Cesti 1. maja 37. Izklicna cena je 98.823 evrov. Površina stanovanja je 53 kvadratnih metrov, torej je cena za kvadratni meter 1.860 evrov.

V oglasu piše še, da je stanovanje vseljeno in je bilo prenovljeno, a ne piše, kdaj. Stavba je bila sicer zgrajena leta 1960.

V centru Domžal pa se bo 13. februarja na dražbi prodajalo stanovanje na Ljubljanski cesti 80. Cena tega 75 kvadratnih metrov velikega stanovanja znaša 166 tisoč evrov, kar pomeni 2.213 evrov na kvadratni meter.

Na spletni sodni dražbi 28. marca bo naprodaj parcela z dvema nepremičninama v Vašah pri Medvodah. Ocenjena vrednost nepremičnin na 1.800 kvadratnih metrih veliki parceli je skoraj 300 tisoč evrov, a se bosta na dražbi prodajali po polovični ceni. Izklicna cena bo namreč znašala 149.991 evrov. Naslov stavbe ni vpisan v katastru nepremičnin.

Na Gorenjskem je v Kranju na voljo tudi nezazidano stavbno zemljišče v izmeri 491 kvadratnih metrov v stanovanjski četrti Zlato polje, v bližini zdravstvenega doma. Izklicna cena je 83.309 evrov, dražba pa bo potekala 7. februarja.

Visoke cene v Ljubljani

Tudi na dražbah je videti, kako visoko povpraševanje po nepremičninah obstaja v prestolnici. Na Linhartovi cesti 40 v soseski Zupančičeva jama se 14. februarja na dražbi prodaja stanovanje v izmeri 42,5 kvadratnega metra za 219.750 evrov. Nepremičnina sicer vključuje tudi dve garaži, prva v izmeri 12,5 kvadratnega metra in druga v izmeri 26 kvadratnih metrov. Stanovanje se prodaja skupaj z opremo, še piše v oglasu.

Nižja je cena za nevzdrževano stanovanje. Takšno bo 21. marca na voljo na Viški cesti 49B. Stanovanje v izmeri 51,5 kvadratnega metra se draži po izklicni ceni 140 tisoč evrov oziroma 2.718 evrov za kvadratni meter.

Cenilec nepremičnine je ugotovil, da je stanovanje zaradi nevzdrževanja v slabem stanju. Stanovanje ima javno-komunalne priključke, ni pa inštalacije plina za kuhanje. Obsega hodnik, dve sobi, bivalno kuhinjo z jedilnim kotom, zastekljeno ložo in kopalnico. Stanovanju pripada še shramba v kleti.