Deutsche Bahn zaradi stavk izplačal rekordne odškodnine

Novice Forbes Slovenija 26. januarja, 2024 12.40
featured image

Deutsche Bahn je moral potnikom lani izplačati rekordnih 132,8 milijona evrov odškodnin. Nadaljujejo se tudi stavke nemških kmetov.

26. januarja, 2024 12.40

Upravljalec nemških železnic Deutsche Bahn je lani potnikom izplačal rekordnih 132,8 milijona evrov odškodnin. Zgodovinsko visok znesek je posledica številnih stavk zaposlenih v železniškem prometu, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

Lani je Deutsche Bahn obravnaval 5,6 milijona odškodninskih zahtevkov, je za dpa razkril predstavnik državnega podjetja. Lanskoletni znesek je tako presegel rekord iz leta 2022, ko je Deutsche Bahn izplačal za 92,7 milijona evrov odškodnin.

Poleg stavkovnih aktivnosti so na železniške storitve negativno vplivali tudi rekordno število kratkotrajnih gradbišč in decembrske zimske razmere.

Zgolj 64 odstotkov postajališč na dolgih razdaljah doseženih pravočasno

Prevoznik povrne četrtino cene vozovnice za zamudo ene ure ali več in polovico cene vozovnice za zamudo dveh ur ali več. Leta 2023 so vlaki Beutsche Bahn izrazito zamujali: zgolj 64 odstotkov postajališč na dolge razdalje je bilo doseženih pravočasno.

Sindikat strojevodij GDL danes nadaljuje stavko, s katero želi izboljšati delovne pogoje za zaposlene, še navaja dpa. Delo so odložili v sredo, stavkali naj bi šest dni.

V Nemčiji se nadaljujejo protesti kmetov

Več kot 300 nemških kmetov se je danes s traktorji zbralo pred sedeži treh nemških koalicijskih strank in protestiralo proti vladnim načrtom za zmanjšanje subvencij za gorivo. Kmetje želijo strankam predati seznam zahtev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih berlinske policije se je pred sedeži Socialdemokratov (SPD), Zelenih in Liberalcev (FDP) zbralo 250 traktorjev.

“Protesti v zadnjih tednih so pokazali, da je stroka združena in da je bila dosežena točka preloma,” je v izjavi dejal predsednik Združenja kmetov dežele Brandenburg Henrik Wendorff.

Po navedbah združenja so kmetje želeli koalicijskim strankam predložiti seznam zahtev. Med njimi je tudi zaustavitev ukrepov vlade kanclerja Olafa Scholza za odpravo subvencij na dizelsko gorivo za kmetijske namene.

Zaradi napovedanih načrtov nemške vlade kmetje že več tednov množično protestirajo.