Prva ocena ameriške gospodarske rasti bo koristila Joeju Bidnu

Novice Forbes Slovenija 25. januarja, 2024 16.20
featured image

Ameriško ministrstvo za trgovino je danes objavilo prvo oceno gospodarske rasti. Številke so ugodne, kar bo prav prišlo tudi aktualnemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, ki se bo predvidoma potegoval za obstanek v Beli hiši.

25. januarja, 2024 16.20

Kot so izračunali ameriški statistiki, je bila medletna rast gospodarske aktivnosti v zadnjem četrtletju lani 3,3-odstotna, kar je precej nad pričakovanji. Temeljila je na odpornem trgu dela, zasebni in javni potrošnji ter izvozu, poročilo povzemajo tuje tiskovne agencije.

V tretjem četrtletju je bila rast BDP v medletni primerjavi 4,9-odstotna, pa piše STA.

Podatke o krepki gospodarski rasti bo po navedbah AFP izkoristila tudi administracija aktualnega predsednika Joeja Bidna, ki želi volivce prepričati, da so bili uspešni pri zajezitvi inflacije, pri čemer so hkrati spodbujali investicije in z njimi gospodarstvo.

Najnovejši podatki bodo po pričakovanjih podkrepili optimizem, da ZDA ob ukrotitvi inflacije, ki so se jo lotili z zviševanjem obrestnih mer, čaka t. i. mehak pristanek, torej zmanjšanje gospodarske aktivnosti brez recesije.

Kondicija gospodarstva bo vplivala na izid ameriških volitev
Kondicija gospodarstva bo vplivala na letošnje volitve v ZDA. Na fotografiji ameriški predsednik Joe Biden in ameriška finančna ministrica Janet Yellen. (Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS)

Še na začetku lanskega leta so analitiki pričakovali, da bo potrošnja gospodinjstev v ZDA zaradi višjih obresti in porabljenih prihrankov iz časa covidnega zaprtja države izgubila zagon, a do uresničitve slabih scenarijev ni prišlo.

Prav tako največje gospodarstvo na svetu ni vstopilo v recesijo. Presenetil je predvsem odporen trg dela. Četudi se je zaposlovanje začelo ohlajati, je brezposelnost v državi ostala nizka.