Velike spremembe za Applove uporabnike: drugačni bodo iOS, Safari in App Store

Tehnologija Marko Rabuza 26. januarja, 2024 12.03
featured image

Apple bo zaradi novih evropskih pravil uvedel spremembe v svojem operacijskem sistemu iOS, brskalniku Safari in trgovini z aplikacijami App Store.

26. januarja, 2024 12.03

Tehnološki velikan je sporočil, da spremembe sistema iOS, spletnega brskalnika Safari in trgovine App Store za uporabnike v EU odražajo nova evropska pravila o digitalnih trgih.

“Spremembe, ki jih danes objavljamo, so v skladu z zahtevami zakona o digitalnih trgih v Evropski uniji, hkrati pa pomagajo zaščititi uporabnike v EU pred neizogibno povečanimi grožnjami zasebnosti in varnosti, ki jih prinaša ta uredba,” je dejal Phil Schiller iz Appla.

Novosti bodo potrošnikom v državah EU na voljo od marca, so sporočili iz podjetja. Na pametne telefone iPhone jih bomo lahko naložili z iOS različico 17.4.

Spremembe bo doživela tudi spletna trgovina z aplikacijami App Store. Uporabniki iPhonov bodo namreč lahko prvič na svoje telefone namestili aplikacije, ki niso v App Storu, spremembe pa bodo tudi pri plačilih.

Novosti bodo tudi v Applovem spletnem brskalniku Safari. Glavna sprememba bo opozorilo, da lahko izbirajo med privzetimi brskalniki.

Že pred tem je bil ameriški tehnološki velikan pod drobnogledom zaradi omejevanja pri uporabi čipa NFC za brezstična plačila.

Odkleniti so morali tudi čip NFC

Prejšnji teden so tako napovedali spremembe in omogočili brezplačen dostop do tehnologije NFC. Apple Pay je namreč trenutno edina mobilna denarnica, ki lahko na telefonih iPhone uporablja omenjeno tehnologijo. Ta omogoča brezstično plačevanje v fizičnih trgovinah.

Evropska komisija je Apple opozorila, da lahko takšno izključevalno ravnanje omejuje konkurenco na trgu mobilnih denarnic in s tem krši evropsko zakonodajo.

Uvedli bodo ukrepe za večjo varnost

V podjetju opozarjajo, da spremembe pri obdelavi plačil in nameščanju aplikacij “odpirajo nove možnosti za zlonamerno programsko opremo, goljufije in prevare ter nezakonito in škodljivo vsebino”. Za zmanjšanje teh tveganj so pripravili zaščitne ukrepe, so pojasnili v objavi na svoji spletni strani.

Apple, iPhone
Applje je bil v zadnjem obdobju večkrat pod drobnogledom zaradi omejevanje konkurence (Foto: PROFIMEDIA)

Novosti tudi za razvijalce

Apple je predstavil še nove poslovne pogoje za razvijalce aplikacij v EU in opozoril, da se lahko odločijo za nove pogoje ali pa ostanejo pri obstoječih pogojih podjetja.

Evropska unija je leta 2022 sprejela zakon o omejevanju konkurence, da bi omejila domnevne protikonkurenčne prakse tehnoloških podjetij. Apple je s svojim zaprtim sistemom onemogočal konkurenco.

Koga je Evropa označila za vratarje?

Z napovedanimi spremembami se je Apple prilagodil zahtevam, ki jih prinaša akt EU o digitalnih trgih. Ta določa, da se morajo velike spletne platforme vesti kot nekakšni vratarji, s čimer zagotavljajo pravičnejše gospodarsko okolje in več storitev za potrošnike.

V skladu z omenjenim aktom bodo za podjetja, ki bodo označena za vratarje, veljali strožji predpisi, katerih cilj je preprečiti, da bi zaklenili uporabnike v svoje ekosisteme. Med t. i. vratarje poleg Appla sodijo tudi Alphabet, Amazon, ByteDance, Meta, Microsoft in Samsung.