Napetosti v Rdečem morju: zaradi težav z dobavo zmanjkuje sestavin za higieno

Novice Marko Rabuza 22. januarja, 2024 14.39
featured image

Nemški kemični sektor, ki je največji v Evropi, začenja čutiti posledice zamud pri pošiljkah prek Rdečega morja.

22. januarja, 2024 14.39

Ključni azijski uvoz v Evropo, od avtomobilskih delov in strojne opreme do kemikalij in igrač, potuje dlje časa, saj so ladjarji zaradi napadov hutijevskih upornikov ladje preusmerili okoli Afrike in se tako izognili Rdečemu morju in Sueškemu prekopu.

Medtem ko se je nemška industrija navadila na motnje v oskrbi zaradi pandemije in vojne v Ukrajini, pa so se zdaj znašli pred novimi težavami. Rezultat težav z dobavami je tudi zaustavitev proizvodnje Tesle v Nemčiji.

Nemški kemični sektor, ki je po avtomobilski in strojni industriji tretja največja industrija v državi z letno prodajo v višini približno 260 milijard evrov, je zelo odvisen od Azije, saj od tam uvozi približno tretjino uvoza iz držav zunaj Evrope.

“Naš nabavni oddelek dela veliko več, da bi mu uspelo dobiti kakšno pošiljko,” je za Reuters dejala direktorica in lastnica podjetja Gechem GmbH & Co KG Martina Nighswonger, ki za velike industrijske stranke meša in ustekleničuje kemikalije.

Zmanjšali proizvodnjo tablet za pomivalne stroje

Zaradi zamud je podjetje Gechem zmanjšalo proizvodnjo tablet za pomivalne stroje in toaletne tablete, ker ne more dobiti dovolj trinatrijevega citrata ter sulfatne in citronske kisline.

Težave bi se lahko vlekle vso prvo polovico letošnjega leta.

Večji proizvajalec posebnih kemikalij Evonik je prav tako povedal, da so ga prizadele “kratkotrajne spremembe poti in zamude”, in dodal, da so nekatere ladje v nekaj dneh morale spremeniti smer kar trikrat.

Družba je dejala, da poskuša vpliv ublažiti z zgodnejšim naročanjem in prehodom na letalski prevoz, ki velja za začasno rešitev, saj nekaterih kemikalij ni dovoljeno prevažati z letali.

Vpliv vojne v Gazi

Napade v Rdečem morju izvajajo hutijevski uporniki iz Jemna, ki v vojni med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom podpirajo Palestino. Uporniki pravijo, da ciljajo na ladje, povezane z Izraelom, in zahtevajo humanitarno pomoč za Palestince. Toda tarča so bile tudi ladje brez neposrednih povezav z Izraelom.

Fajon: Smo v stiku z Luko Koper

Dogajanje v Rdečem morju je po zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve komentirala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je dejala, da škoda zaradi napadov narašča, tudi za evropska gospodarstva.

” Smo v stiku z Luko Koper, ki nas opozarja. Nekateri ladjarji so že preusmerili svoje poti, ki so zdaj bistveno daljše. Tudi za 10 do 14 ur. Za zdaj promet v Luki Koper poteka nemoteno. Za zdaj nimajo težav,” je dejala Fajon.