Krka po zamudah letos načrtuje pridobitev dovoljenj za širitev tovarne v Krškem

Posel Forbes Slovenija 18. januarja, 2024 17.07
featured image

Novomeška Krka je že lani načrtovala začetek gradnje novega obrata v Krškem, a ji je načrte prekrižala tožba okoljevarstvene organizacije Rovo.

18. januarja, 2024 17.07

Krkini načrti gradnje novega obrata za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin Sinteza 2 v Krškem segajo že v leto 2020. Zmogljivosti tovarne Sinteza 1, ki na lokaciji obratuje že od leta 2014, so namreč polno zasedene, kljub večkratnim povečanjem. Toda kljub pridobitvi gradbenega in okoljevarstvenega dovoljenja za novo tovarno je projekt stal zaradi tožbe okoljevarstvenega združenja Rovo.

Zaradi vložene tožbe Rova zoper okoljsko ministrstvo mora sedaj Krka v okviru enega postopka – namesto v ločenih postopkih – pridobiti tako okoljevarstveno dovoljenje kot tudi t. i. SEVESO dovoljenje. V Krki načrtujejo, da bodo dovoljenji pridobili do jeseni, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sodišče ni ugotovilo, da načrtovani obrat ne bi bil skladen z zakonskimi zahtevami glede varovanja okolja, še pravijo pri novomeškem farmacevtu.

Sinteza 2 bo imela proizvodno zmogljivost 150 ton učinkovin na leto. Skupaj s Sintezo 1 bo to pomenilo 190 ton učinkovin. Vključeval bo tudi skladišče tekočih surovin, razvojno-analitski laboratorij in čistilno napravo. Vrednost projekta Krka ocenjuje na 163 milijonov evrov.

Krka, Jože Colarič
Krko vodi predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič (Foto: BOBO)

Dvomi mestnih svetnikov

Predsednik združenja Rovo Gorazd Marinček je po pisanju Dela dejal, da “bo Krka v Krškem postavila skladišče z okoli 860 tonami visoko vnetljivih in eksplozivnih snovi, kamor bodo preselili enako nevarno skladišče iz Novega mesta.” Te navedbe v Krki zanikajo.

Načrtovana gradnja je sicer vzbudila nekaj nezaupanja med delom mestnih svetnikov v Krškem, piše STA. Ti so oktobra lani na izredni seji Krko pozvali, naj do konca leta pripravi seznam dejavnosti, s katerimi si bo pridobila zaupanje javnosti. Do konca leta 2023 naj tudi postavi javni ekoloških monitoring in o izidih redno obvešča javnost. Od neodvisne ustanove naj pridobi načrt zaščite in reševanja v primeru izrednega dogodka, so še zahtevali.

V Krki odgovarjajo, da so lokalno skupnost o vseh svojih postopkih in načrtih obveščali. To so storili tako na seji občinskega sveta in javni predstavitvi kot tudi prek posebne publikacije, namenjene krajanom, ter v lokalnih medijih, še poroča STA.

“Okoliške prebivalce smo seznanjali tudi z našimi trajnostnimi zavezami in načeli, s katerimi zagotavljamo varne delovne pogoje in čim manjši vpliv na okolje, za kar si bomo v največji možni meri prizadevali tudi v prihodnje,” so zapisali.