Kranjski Goodyear viša plače v proizvodnji

Posel Forbes Slovenija 18. januarja, 2024 13.52
featured image

Proizvajalec pnevmatik Goodyear Slovenija je s 1. januarjem dvignil plače delavcem v proizvodnji za 10 odstotkov. Dodaten dvig načrtujejo še aprila.

18. januarja, 2024 13.52

V kranjskem proizvajalcu avtomobilskih pnevmatik Goodyear Slovenija, nekoč znanem kot Sava Tires, so z novim letom dvignili plače zaposlenim v proizvodnji. Osnovne plače bodo višje za 10 odstotkov, v aprilu pa se bodo dvignile še za dodatne štiri odstotke.

Skupno to pomeni 14,4-odstoten dvig plač v proizvodnji glede na lansko leto, sporočajo iz podjetja.

Najnižja bruto plača v proizvodnji, ki poteka v štirih izmenah, za polni delovni čas znaša 1.850 evrov, pravijo pri Goodyearu. Znesek ne vključuje dodatka za delovno dobo, plačila za prevoz in malico ter ostalih dodatkov in stimulacij.

Podjetje bo vsem zaposlenim aprila izplačalo še regres za letni dopust v višini 100 odstotkov zadnje uradno objavljene povprečne bruto plače v Sloveniji. V lanskem letu je ta znašala 2.144 evrov. V primeru izpolnjenih poslovnih ciljev za 2024 lahko zaposleni decembra pričakujejo tudi letne nagrade v višini 1.000 evrov bruto, še sporočajo iz podjetja.

Goodyear
Goodyear Slovenija, nekdaj Sava Tires, je v 100-odstotni lasti luksemburške podružnice ameriškega gumarskega velikana (Foto: PROFIMEDIA)

Novo leto, višje plače

Proizvajalec avtomobilskih gum ni edini delodajalec, ki je z novim letom dvignil plače zaposlenim. To sta storila tudi trgovca Tuš, kjer so delavci grozili s stavko, in Mercator, največji zaposlovalec v državi. Mercator je ob koncu lanskega leta sicer prevzel manjšega tekmeca.

Goodyear Slovenija obenem išče nov kader za delo v proizvodnji. Podjetje zaposluje okrog 1.800 ljudi. Okrog 80 odstotkov proizvodnje v kranjski tovarni s pomočjo Goodyearove prodajne mreže roma v izvoz, zlasti v države EU, piše na spletni strani podjetja. Slovenski Goodyear je v 100-odstotni lasti luksemburške podružnice ameriškega gumarskega velikana.

V letu 2022 je Goodyear Slovenija ustvaril 286 milijonov evrov prihodkov in 5,5 milijona evrov čistega dobička.