Google tudi letos odpušča: po prvi seriji sledi nova

Tehnologija Forbes Slovenija 18. januarja, 2024 10.00
featured image

Potem ko je Google letos že odpustil več sto delavcev, je izvršni direktor podjetja zaposlene pripravil na dodatne reze.

18. januarja, 2024 10.00

Spletni velikan Google po prvi seriji odpuščanj v letošnjem letu že napoveduje nove. O tem je izvršni direktor podjetja iz Silicijeve doline Sundar Pichai obvestil zaposlene v interni okrožnici, ki so jo videli pri tehnološkem portalu The Verge.

Zadnja odpuščanja bodo po poročanju The Verge stremela k “odstranjevanju plasti za poenostavitev izvajanja in pospeševanja hitrosti na nekaterih področjih”. Ne bodo pa vplivala na vse ekipe znotraj Googla, je dejal direktor.

Že prejšnji teden je Google sporočil, da se poslavlja od več sto zaposlenih. Od tega naj bi bilo več sto ljudi z oddelka za glasovnega asistenta (Voice Assistant), več sto delovnih mest na področju strojne opreme za storitve Pixel, Nest in Fitbit ter večina zaposlenih v oddelku za razširjeno resničnost (augmented reality – AR).

Protest Googlovih delavcev
Googlovi delavci v Londonu so aprila lani protestno zapustili prostore, potem ko je podjetje napovedalo množična odpuščanja (Foto: PROFIMEDIA)

Prednostne naloge

“Imamo ambiciozne cilje in letos bomo vlagali v velike prednostne naloge,” je Pichai povedal zaposlenim. “Resnica je, da moramo za ustvarjanje zmogljivosti za to naložbo sprejeti težke odločitve.”

Doslej so odpuščanja in reorganizacije prizadeli Googlove oddelke strojne opreme, prodaje oglasov, iskanja, nakupovanja, zemljevidov, politike, osnovnega inženiringa in YouTubovih ekip, še poroča The Verge. Google je lani napovedal tudi dodaten razvoj svojega virtualnega pomočnika, ki bi lahko pomagal pri načrtovanju potovanj in pregledovanju elektronske pošte. Tudi s tem bi se lahko zmanjšalo število delovnih mest.

Letošnja odpuščanja so sicer manjša v obsegu od lanskoletnih. V podobnem času lani je namreč velikan spletnega iskanja odpustil 12 tisoč ljudi, kar je pomenilo šest odstotkov njihove globalne delovne sile.

Google ni edino tehnološko podjetje, ki zmanjšuje delovno silo. Več sto odpuščanj je nedavno napovedal tudi Amazon, Unity Software odpušča okrog 1.800 delavcev, pa še Duolingo, Discord in drugi.