Tehnološki velikani odpuščajo. Kakšne razmere vladajo v tem sektorju?

Posel Forbes Slovenija 12. januarja, 2024 18.09
featured image

Tehnološka podjetja pospešeno krčijo število zaposlenih. Kakšni so obeti za ta sektor, v času, ko odpuščanja napovedujejo tudi največja imena industrije?

12. januarja, 2024 18.09

Google bo zaradi krčenja stroškov odpustil več sto zaposlenih na področju strojne opreme, glasovne pomoči in inženiringa.

“V drugi polovici leta 2023 so številne naše ekipe izvedle spremembe, da bi postale učinkovitejše in delale bolje. Prav tako so uskladile svoje vire z največjimi prednostnimi nalogami svojih izdelkov,” je za Reuters povedal Googlov tiskovni predstavnik.

Nekatere ekipe pri tehnološkem velikanu tudi zdaj nadaljujejo z omenjenimi organizacijskimi spremembami. “Te vključujejo tudi ukinitev nekaterih vlog po svetu,” je še povedal tiskovni predstavnik, a ob tem ni navedel, na koliko delovnih mest bodo spremembe vplivale.

Vredno je dodati tudi, da je Google lani napovedal načrte o dodatnem razvoju svojega virtualnega pomočnika. Pri tem naj bi uporabili generativno umetno inteligenco, ki bi lahko pomagala pri opravkih, kot je načrtovanje potovanj ali pregledovanje elektronske pošte.

Tudi to bi lahko prispevalo k zniževanju delovnih mest. A ta skrb med zaposlenimi ni nova.

Odpuščanja
Tehnološki velikani so v zadnjem letu na veliko odpuščali (Foto: PROFIMEDIA)

Zaposlene nadomešča tehnologija

Portal Euronews v luči zapisanega spomni na raziskavo, ki jo je izvedel ResumeBuilder in zajema 750 vodilnih kadrov v podjetjih, ki uporabljajo umetno inteligenco. Ta je pokazala, da je 37 odstotkov vprašanih prepričanih, da je zaposlene v letu 2023 nadomestila tehnologija. Kar 44 odstotkov pa jih je leta 2024 predvidelo odpuščanja zaradi učinkovitosti umetne inteligence.

Z raziskavo se skladajo tudi napovedi drugih tehnoloških velikanov, ki so prav tako napovedali znatno zmanjšanje števila delovnih mest.

Amazon denimo odpušča več sto zaposlenih v oddelkih za ustvarjanje vsebin, vključno s storitvijo Prime Video in spletnim mestom za prenos v živo, Twitch.

Po navedbah medija Wall Street Journal, podobne novice prihajajo iz podjetja Unity Software. Ta stoji za tehnologijo, ki je uporabljena v priljubljenih mobilnih igrah, kot je na primer Pokemon Go. Napovedali so zmanjšanje števila zaposlenih za četrtino oziroma približnost 1.800 delovnih mest.

Odpuščala so tudi druga tehnološka imena, denimo Discord, Duolingo, Rent the Runway …

Kaj pričakovati v letu 2024?

Po podatkih platforme za spremljanje zmanjševanja števila delovnih mest v tehnološki panogi, je število odpuščenih tehnoloških delavcev doseglo najvišjo točko v prvem četrtletju 2023. Od takrat se vztrajno zmanjšuje.

Napis podjetja Amazon
Amazon odpušča več sto zaposlenih (Foto: Pascal Rossignol/REUTERS)

Lani 1.186 podjetij – med temi so tudi Spotify in Salesforce, odpustilo več kot 262.600 zaposlenih. Največ jih je bilo odpuščenih januarja.

Kljub začetnim pomislekom trend v omenjenem portalu kaže, da se trg znova stabilizira.

Obenem se trg dela še naprej spopada z velikim pomanjkanjem kadra. Da gre pri tem za enega največjih izzivov na trgu dela, v Sloveniji opozarja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), v tem tednu so na to opozorili še na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. Slednji je na omenjeno temo lani opravil tudi anketo med delodajalci. Med temi jih več kot polovica pričakuje težave z iskanjem kadra v letu 2024.

Težave pričakujejo predvsem na področju gostinstva, gradbeništva, prometa in skladiščenja, zdravstva, socialnega varstva in izobraževanja. Pomanjkanje kadra pa pesti tudi področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij.