Kaj “slovenska” kriptomenjalnica napoveduje bitcoinu

Posel Jan Artiček 12. januarja, 2024 05.58 > 12. januarja, 2024 05.59
featured image

Kriptovaluta bitcoin je zdaj v obliki indeksnih skladov na voljo tudi na nekaterih tradicionalnih borzah v ZDA. Kaj to pomeni za kripto trge, pojasnjuje Nejc Bizjak iz Bitstampa.

12. januarja, 2024 05.58 > 12. januarja, 2024 05.59

Odločitev ameriške komisije za trg vrednostnih papirjev (SEC), da odobri 11 različnih indeksnih skladov (ETF), vezanih na bitcoin, je izpolnila pričakovanja in potrdila ugibanja vlagateljev na kripto trgih. S tem največja kriptovaluta po tržni vrednosti pridobiva večjo institucionalno legitimnost, obenem pa bo kot naložba na voljo novim skupinam vlagateljev.

Cena bitcoina je v pričakovanju pozitivne odločitve SEC od septembra zrasla z dobrih 25 na več kot 45 tisoč dolarjev za digitalni kovanec. Toda dan po odobritvi je bil odziv umirjen. Sprva je cena celo upadla za dober odstotek, preden se je rast znova okrepila. K temu je prispeval tudi vdor v račun SEC na omrežju X dan pred odločitvijo, ki je trge navdal z nekaj negotovosti.

O pomenu odločitve za kripto trge smo povprašali vodjo poslovnih operacij pri kriptomenjalnici Bitstamp Nejca Bizjaka, ki pričakuje pozitiven vpliv na poslovanje podjetja. Bitstamp sta leta 2011 v Sloveniji ustanovila Nejc Kodrič in Damian Merlak.

Ameriški regulator SEC je odobril 11 indeksnih skladov, vezanih na bitcoin
Ameriški regulator SEC je v sredo odobril 11 indeksnih skladov, vezanih na bitcoin (Foto: PROFIMEDIA)

Zakaj bitcoin po odobritvi skladov ni takoj poskočil

Šlo je za princip “kupi govorico, prodaj novico,” je za Forbes Slovenija pojasnil Bizjak. Pričakovanje okrog odobritve ETF bitcoin skladov se je namreč gradilo dolgo časa, v tem obdobju pa je cena bitcoina rasla. Mnogi vlagatelji so to rast unovčili že v dneh pred odobritvijo skladov, kažejo podatki o zaprtju pozicij na CoinMarketCap.

Obenem so bili vlagatelji v bitcoin zaradi zlonamernega vdora v račun SEC na platformi X in lažnega tvita dan pred pričakovano odločitvijo regulatorja previdni, ko se je zgodila sama odobritev, še pravi Bizjak.

Avenija v kripto trge za nove vlagatelje

Kripto trgi zdaj čakajo, da odobreni indeksni skladi, v katere je že možno vlagati na newyorški in čikaški borzi ter Nasdaqu, začnejo privabljati investicije. Po Bizjakovem mnenju se bodo različni vlagatelji na novo možnost odzvali različno.

Institucionalni vlagatelji, med katerimi so na primer hedge skladi in investicijske banke, bodo najverjetneje vlagali, kot so doslej, pravi. Tisti, ki so kriptovalutam že izpostavljeni in uporabljajo širši nabor kripto produktov, bodo to verjetno na podoben način počeli še naprej.

Dostop do kripto trgov pa bodo po novem dobile tako imenovane “risk-off” institucije, ki sredstva svojih vlagateljev raje vlagajo v varnejše naložbe. Med temi so najpomembnejši segment nemara pokojninski skladi, ki veljajo za konservativne vlagatelje.

Indeksni skladi z bitcoini “bodo postali del tradicionalnega portfelja,” meni Bizjak, ki dodaja, da bo nakup bitcoin ETF-ja priročna možnost predvsem za ameriške vlagatelje.

Razlike se bodo kazale tudi pri malih vlagateljih. Kripto navdušenci in že prisotni vlagatelji, ki so med prvimi vložili v bitcoine, bodo še naprej držali svoje kriptovalute. Medtem bo “pozna večina,” ki jo sestavljajo bolj rekreativni in novi vlagatelji, verjetno v večji meri posegala po indeksnih skladih.

Kriptovalute
Kriptomenjalnice bodo še naprej ponujale širši nabor kirpto produktov kot investicijski skladi, pravi Nejc Bizjak iz Bitstampa (Foto: PROFIMEDIA)

Manj nihanj

Z institucionalizacijo bo bitcoin izgubil nekaj svoje pregovorne nihajnosti. Kot pove Bizjak, je ta postopoma upadala že zadnjih nekaj let. “Ko finančno sredstvo dozori, nihajnost upade.”

Ta trend primerja s trgom zlata. Ko je novembra 2004 na newyorški borzi nastal indeksni sklad, vezan na promptno ceno zlata (SPDR Gold Shares), je cena zlata najprej poskočila za 250 odstotkov, nato pa se je nihajnost umirila.

Kaj je ETF? Indeksni sklad (exchange traded fund - ETF) je finančni instrument, ki sledi ceni nekega sredstva in omogoča trgovcem, da postanejo izpostavljeni sredstvu, ne da bi imeli neposredno lastništvo tega sredstva. Indeksni sklad, vezan na bitcoin, vlagatelje izpostavlja gibanju cene bitcoina, ne da bi ti imeli v lasti digitalni kovanec.

Vpliv na kriptomenjalnice

Pri Bitstampu pričakujejo, da bo pojav indeksnih bitcoin skladov pozitivno vplival na njihovo poslovanje.

Bizjak ocenjuje, da bo Bitstampova platforma deležna dela likvidnosti, ki se bo stekal v ETF sklade. Ti skladi bodo namreč kupovali bitcoine na kriptomenjalnicah.

Nekateri izmed indeksnih skladov bodo sledili indeksu CF Benchmarks, ki združuje podatke o trgovanju na več kriptomenjalnicah, poroča Reuters. V CF Benchmarks, ki je hčerinska družba kriptoborze Kraken, je vključen tudi Bitstamp.

Največji upravitelj premoženja na svetu, sklad BlackRock
Sklad BlackRock je največji upravitelj premoženja na svetu, ki bo zdaj lansiral ETF, vezan na bitcoin (iShares Bitcoin Trust). Lani je upravljal z več kot 9 tisoč milijardami dolarjev premoženja (Foto: PROFIMEDIA)

Obenem jih ni strah, da bi institucionalni investicijski skladi, kot je velikan BlackRock, kriptomenjalnicam odžirali promet. Kriptomenjalnice so s svojo ponudbo “dva, tri korake” pred institucionalnimi ponudniki indeksnih skladov z bitcoinom, pravi Bizjak. Za razliko od investicijskih skladov in drugih novih igralcev Bitstamp omogoča trgovanje z okrog 80 kriptovalutami, ta številka pa še raste.

Poleg tega kot kriptomenjalnica zbirajo in delijo podatke o trgovanju na kripto trgih. Uporabnikom tako ponujajo več storitev in produktov, kot jih ponudniki indeksnih skladov, je še dejal.