Prelomna odločitev za kriptovalute

Novice Marko Rabuza 11. januarja, 2024 09.12 > 11. januarja, 2024 09.14
featured image

Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je odobrila indeksne (ETF) sklade na borzi, ki bodo lahko vlagali v bitcoin.

11. januarja, 2024 09.12 > 11. januarja, 2024 09.14

Številni vlagatelji so odločitev pričakovali dolgo časa, SEC pa je odobril 11 vlog različnih družb – med njimi BlackRocka, Ark Investmentsa in Fidelityja – kljub nekaterim opozorilom uradnikov in zagovornikov vlagateljev, da produkti prinašajo tveganja.

Odločitev poenostavljeno pomeni, da bodo lahko tako mali kot veliki vlagatelji lažji dodali kriptovalute v svoj portfelj.

Po poročanju Reutersa je zelena luč ameriškega regulatorja za trg vrednostnih papirjev prelomnica za največjo kriptovaluto na svetu in širšo kriptoindustrijo.

Izdajatelji so povedali, da se bo z večino produktov začelo trgovati v danes, s čimer se bo začelo ostro tekmovanje za tržni delež.

ETF, ki so nastajali desetletje, spreminjajo pravila igre za bitcoin, saj vlagateljem ponujajo izpostavljenost največji kriptovaluti na svetu, ne da bi jo imeli neposredno v lasti. Predstavljajo pomembno spodbudo za industrijo kriptovalut, ki jo pestijo škandali, dodaja Reuters.

Skoraj brez sprememb vrednosti

Po objavi se cena bitcoina skoraj ni spremenila in še vedno ostaja pri 46.000 dolarjih. V zadnjih mesecih, ko se je ugibalo, da bo SEC potrdil sklade ETF, je bitcoin od septembra poskočil za 70 odstotkov, ta teden pa je dosegel najvišjo raven po marcu 2022.

Podjetja pričakujejo veliko spletnega oglaševanja in drugega trženja. Nekateri izdajatelji, med njimi Bitwise in VanEck, so že objavili oglase, v katerih so bitcoin predstavili kot naložbo.

“To je precej nenavadno, zato bomo videli, kako bo delovalo. Še nikoli nisem bil v položaju, da bi se na isti dan začelo izdajati deset istih ETF,” je za Reuters kometiral Steven McClurg, glavni naložbeni direktor pri Valkyrie.

Dan pred odobritvijo so hekerji vdrli v profil komisije za vrednostne papirje in objavili lažno napoved glede trgovanja z bitcoinom, ki mu je vrednost za kratek čas močno narasla. Objava je bila vidna približno pol ure, nato pa so jo izbrisali.