Črnogledost v nemški stanovanjski gradnji: kazalniki na zgodovinskem dnu

Nepremičnine Forbes Slovenija 10. januarja, 2024 11.18
featured image

Kazalniki razmer v stanovanjski gradnji so v Nemčiji na zgodovinskem dnu, pravijo na inštitutu Ifo. Podjetja so nezadovoljna z razmerami in nimajo upanja na hitro izboljšanje

10. januarja, 2024 11.18

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je v zadnji meritvi zaznal, da je kazalnik razmer v nemški stanovanjski gradnji decembra padel na najnižjo raven od leta 1991, ko so z meritvami začeli. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je kazalnik minuli mesec v primerjavi z novembrom upadel za 2,4 točke in zdaj znaša -56,8 točke, pri čemer vrednost pod 50 pomeni upad.

Kot pravijo na Ifu, so nemška podjetja nezadovoljna s trenutnimi razmerami, izboljšanja pa v bližnji prihodnosti ne pričakujejo.

“Čeprav so se obrestne mere za stanovanjska posojila pred kratkim začele zniževati, zaenkrat ni znakov izboljševanja razmer,” je v sporočilu za javnost zapisal vodja raziskav pri inštitutu Klaus Wohlrabe. Kot je dodal, vse kaže, da podjetja trenutno nimajo upanja.

V zadnjem obdobju po podatkih Ifa narašča tudi delež podjetij, ki poroča o odpovedih in pomanjkanju naročil pri gradnji stanovanj. Po podatkih, ki si jih lahko ogledate na spodnji sliki, je decembra o odpovedih naročil poročalo 22,1 odstotka sodelujočih podjetij. O pomanjkanju naročil jih je poročalo 56,9 odstotka.

Graf pomanjkanja naročil pri gradnji stanovanj v Nemčiji
Vir: Ifo

Vodja raziskav Wohlrabe je v pisni izjavi poudaril, da je bilo za stanovanjsko gradnjo celotno leto 2023 zelo zahtevno, k čemur je pripomoglo nadaljevanje rasti cen materialov. Poleg tega so posameznike in podjetja od najemanja posojil odvračale tudi visoke obrestne mere.

“Le veliko število naročil in dolgotrajnih projektov iz obdobja pred prihodom visoke inflacije so preprečila še večji upad gradbene dejavnosti,” je sklenil Wohlrabe.”Le veliko število naročil in dolgotrajnih projektov iz obdobja pred prihodom visoke inflacije so preprečila še večji upad gradbene dejavnosti,” je sklenil Wohlrabe.