Vdor v profil ameriške komisije za vrednostne papirje poskrbel za skok bitcoina

Novice Forbes Slovenija 10. januarja, 2024 10.46
featured image

Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo je bila na družbenem omrežju X žrtev vdora. Hekerji so na njihovem profilu objavili lažno napoved glede trgovanja z bitcoinom, ki mu je vrednost za kratek čas močno narasla.

10. januarja, 2024 10.46

Neznanci so v torek vdrli v profil ameriške Komisije za vrednostne papirje in borzo na družbenem omrežju X, kjer so nato objavili lažno novico. V objavi so zapisali, da je komisija odobrila uvrstitev na borzo in promptno trgovanje z bitcoin produkti.

Lažna najava je po poročanju tiskovne agencije Reuters na družbenem omrežju ostala približno pol ure, preden je komisija znova prevzela nadzor nad računom in jo izbrisala. Da so bili žrtev vdora, je na svojem sporočil predsednik komisije Gary Gensler, ki je opozoril, da komisija takšne odločitve v zvezi s trgovanjem z bitcoinom ni sprejela.

Neresnična napoved je poskrbela za kratkotrajni skok vrednosti omenjene kriptovalute. Vrednost bitcoina je po podatkih spletne strani CoinMarketCap narasla na skoraj 48 tisoč dolarjev (okoli 44 tisoč evrov), vendar se je kmalu spustila na okoli 45.800 dolarjev, kar znaša slabih 42 tisoč evrov.

Vdor v račun komisije za borzo in vrednostne papirje so kasneje potrdili tudi predstavniki omrežja X. Ti so pojasnili, da so neznanci v račun vdrli s pomočjo telefonske številke, ki je bila povezana z računom, poroča Reuters. Ob tem so še razkrili, da komisija pri vpisu v račun ni uporabljala dvostopenjskega preverjanja.

Skrbi glede varnosti profilov na družbenem omrežju

Kljub zagotovilom predstavnikov družbenega omrežja, da hekerji v račun pomembne vladne komisije niso vdrli prek njihovega sistema, so se znova pojavili pomisleki o varnosti platforme. Ti so se začeli kopičiti predvsem po tem, ko je omrežje kupil Elon Musk.

Čeprav je bila platforma tarča vdorov in hekerskih napadov že pred njegovim prevzemom, skrbijo predvsem nekatere poteze novega lastnika, ki krnijo varnost platforme. Kot poroča Reuters, je Musk po prevzemu zmanjšal proračun za kibernetsko varnost platforme in napovedal ukinitev nekaterih programov, ki so v sistemu iskali varnostna tveganja.

Po navedbah omenjenega medija je v sklopu množičnih odpuščanj službo izgubilo tudi kar nekaj varnostnih strokovnjakov, še eno tvegano potezo pa so pri družbenem omrežju X potegnili lansko leto. Nekdanji Twitter je namreč možnost dvojnega preverjanja s SMS-kodo omogočil le tistim, ki so naročeni na plačljivo verzijo družbenega omrežja. Ostalim je tako na voljo ostalo nekoliko manj praktična avtentikacija preko posebne aplikacije ali pa z varnostnimi ključi.