EU preverja Microsoftov vpliv na lastnika ChatGPT

Tehnologija Jan Artiček 9. januarja, 2024 15.30
featured image

Microsoft je v OpenAI vložil že 13 milijard dolarjev. A nedavna drama na vrhu podjetja odpira vprašanja o vplivu velikana na odločitve manjšega partnerja.

9. januarja, 2024 15.30

Evropska komisija zbira informacije o konkurenci na področju virtualnih svetov in generativne umetne inteligence. V okviru te poizvedbe evropske regulatorje zanima tudi, če je investicija Microsofta v OpenAI, lastnika klepetalnega robota ChatGPT, skladna z evropsko zakonodajo o združitvah in prevzemih.

Za zdaj še ne gre za uradno preiskavo, temveč za zbiranje informacij. V začetku decembra je informacije o partnerstvu med Microsoftom in OpenAI pričela zbirati tudi britanska agencija za varstvo konkurence (Competition and Markets Authority).

“Virtualni svetovi in generativna umetna inteligenca se hitro razvijajo. Bistveno je, da ti novi trgi ostanejo konkurenčni in da nič ne ovira rasti podjetij in zagotavljanja najboljših in najbolj inovativnih izdelkov potrošnikom,” je dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

“Podjetja in strokovnjake vabimo, da nam povedo o morebitnih težavah s konkurenco, ki jih morda zaznajo v teh panogah. Hkrati pozorno spremljamo partnerstva z umetno inteligenco, da zagotovimo, da ne bodo neupravičeno izkrivljala tržne dinamike,” je še dodala.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager
Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager poziva podjetja, da s komisijo delijo morebitne težave s konkurenco na področju umetne inteligence (Foto: PROFIMEDIA)

Drama pri OpenAI

Zanimanje evropskih in britanskih regulatorjev prihaja po burnem dogajanju med vodilnimi pri OpenAI. Novembra lani je uprava OpenAI nepričakovano odstavila izvršnega direktorja in soustanovitelja Sama Altmana. Microsoftov direktor Satya Nadella je nato javno podprl Altmana in mu ponudil zaposlitev pri Microsoftu. Nedolgo zatem se je odbor OpenAI strinjal, da se Altman vrne na položaj.

Microsoft je v OpenAI vložil 10 milijard dolarjev januarja lani, po tem, ko je klepetalni robot ChatGPT novembra 2022 obnorel svet. Doslej je tehnološki velikan v podjetje vložil že 13 milijard dolarjev, a kljub temu v podjetju nima glasovalnih pravic.

Nedavni pretres v upravi je spremenil le to, da je Microsoft v začasno tričlansko upravo lahko dodal svojega člana, ki ima vlogo opazovalca in nima glasovalnih pravic.

Nekdanji šef OpenAI Sam Altman
Izvršni direktor in soustanovitelj OpenAI Sam Altman je novembra za kratek čas izgubil stolček (Foto: PROFIMEDIA)

Neobičajna investicija

Microsoft je pred letom dni pojasnjeval, da gre v primeru partnerstva z OpenAI za posebne vrste dogovor. V podjetje so prvič investirali leta 2019. Po navedbah Microsofta sodelovanje že od takrat temelji na “neodvisnosti obeh družb.”

Kot piše Bloomberg, imajo vlagatelji v OpenAI omejeno donosnost svoje naložbe, saj gre za podjetje z omejenimi dobički. Microsoft prejme skoraj polovico donosov OpenAI, a le dokler se njegova naložba ne povrne do vnaprej določene zgornje meje. Vsi dobički, ki presežejo dolg vlagateljem in zaposlenim, pripadajo OpenAI, s katerim upravlja neprofitna organizacija OpenAI.

Microsoft Copilot
Microsoft je orodja umetne inteligence, ki jih razvija OpenAI, integriral v svoje izdelke (Foto: PROFIMEDIA)

Investicija v OpenAI je bila za Microsoft kljub temu zlata jama. Z integracijo umetne inteligence v svoje tehnološke izdelke – med njimi brskalnik Bing – se je Microsoft hitro uveljavil kot vodilni na področju umetne inteligence med tehnološkimi velikani. Glavni rival Google s konkurenčnim Bardom še vedno lovi priključek, še poroča Bloomberg.

Pod drobnogledom evropskih regulatorjev se je Microsoft znova znašel le nekaj mesecev po tem, ko so ti odobrili njegov 69 milijard dolarjev vreden prevzem razvijalca iger Activision Blizzard.