Še en preobrat v podjetju, ki je ustvarilo ChatGPT: stari direktor se vrača

Ljudje Marko Rabuza 22. novembra, 2023 09.37
featured image

Enotedenska saga okoli odhoda glavnega izvršnega direktorja Sama Altmana z vrha OpenAI je dobila nov zasuk.

22. novembra, 2023 09.37

Podjetje OpenAI je v torek sporočilo, da je doseglo dogovor o vrnitvi Sama Altmana na položaj glavnega izvršnega direktorja.

Tako se zaključuje enotedensko burno dogajanje o prihodnosti enega osrednjih podjetij na področju generativne umetne inteligence, ki je ustvarilo ChatGPT.

Altman je svojo vrnitev potrdil na družbenem omrežju X, kjer je zapisal, da se veseli vrnitve v OpenAI.

Altmanova vrnitev bo vključevala tudi prenovo upravnega odbora podjetja, ki mu je pred tem izročilo odpoved.

Bret Taylor, nekdanji glavni izvršni direktor Salesforce, in Larry Summers, nekdanji finančni minister ZDA, se bosta pridružila glavnemu izvršnemu direktorju podjetja Quora in sedanjemu direktorju Adamu D’Angelu, so po poročanju Reutersa sporočili iz OpenAI.

Kaj se je dogajalo v zadnjih dneh?

Upravni odbor OpenAI je Altmana razrešil pretekli petek. Objavo je pospremil z zelo malo podrobnostmi o razlogih, zakaj se je odločil za zamenjavo na vrhu družbe. Zapisal je le, da je bil Altman premalo odkrit z odborom in da bi moral braniti poslanstvo OpenAI, ki “razvija umetno inteligenco v korist človeštva”.

Altman se je le nekaj dni po odhodu z vrha OpenAI dogovoril za sodelovanje z Microsoftom, kjer so ga predvideli kot vodjo raziskovalne skupine.

“Čeprav še vedno ni jasno, kaj natančni je bilo v ozadju spora, ki je povzročil njegov odhod, bodo stališča Sama Altmana, kako voditi podjetje, prevladovala nad prihodnjo usmeritvijo, zlasti glede na to, da ga bo nadziral nov upravni odbor,” je dejala Susannah Streeter, vodja oddelka za denar in trge pri podjetju Hargreaves Lansdown, poroča Reuters.

Preobrat se je nedvomno zgodil tudi zaradi odziva zaposlenih OpenAI, saj jih je več kot 700 zagrozilo, da bo zapustilo podjetje, če upravni odbor ne odstopi in se v podjetje ne vrne Altman. Odstopil je tudi predsednik zagonskega podjetja Greg Brockman, ki se zdaj prav tako vrača.

Konec burnega dogajanja in nov začetek

Dogovor o Altmanovi vrnitvi na položaj pomeni začetek novega obdobja za start up. Med zaposlenimi sicer že dolgo časa krožijo pomisleki o nevarnosti umetne inteligence.

Zdi se, da so torkove spremembe v korist Altmanu in Microsoftu, ki je v OpenAI vložilo več milijard dolarjev in mu zagotovilo računalniško moč, potrebno za razvoj njegove tehnologije.

Spremembe je pozdravil tudi Microsoftov glavni izvršni direktor Satya Nadella.

“Menimo, da je to prvi pomembni korak na poti k stabilnejšemu, bolj informiranemu in učinkovitejšemu upravljanju,” je zapisal Nadella.