Nekdanji šef avtorja ChatGPT bo delal za Microsoft: kdo prihaja na čelo OpenAI?

Novice Forbes Slovenija 20. novembra, 2023 11.06 > 20. novembra, 2023 11.19
featured image

Sam Altman je moral prejšnji teden zapustiti podjetje, ki je avtor ChatGPT. Odhod je dodobra pretresel tehnološki svet, a Altman ni bil dolgo brez dela. Prav tako je na čelo podjetja OpenAI že sedel nov šef.

20. novembra, 2023 11.06 > 20. novembra, 2023 11.19

Po tem, ko je upravni odbor ameriškega start upa OpenAI, ki je avtor klepetalnega robota ChatGPT, pokazal vrata svojemu šefu Samu Altmanu, je ta že našel novo delovno mesto.

Po navedbah Reutersa bo strnil vrste Microsofta, kjer bo vodil ekipo, ki se ukvarja z raziskovanjem umetne inteligence. Ravno tehnološki velikan je sicer eden največjih investitorjev v OpenAI in skoraj polovični lastnik.

Skupaj z Altmanom, ki velja za eno osrednjih osebnosti na področju razvoja umetne inteligence, se na Microsoft seli še soustanovitelj OpenAI Greg Brockman. Slednji je v luči podpore nekdanjemu šefu zapustil mesto predsednika upravnega odbora start upa.

Altmana je na mestu glavnega izvršnega direktorja takrat nadomestila tehnološka direktorica OpenAI Mira Murati. Zdaj je tja začasno imenovan Emmett Shear, ki je pred tem vodil platformo Twitch.

Navedbe je potrdil tudi generalni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella. Ta je na družabnem omrežju X zapisal, da se “veseli spoznavanja Emmetta Sheara in nove vodstvene ekipe OpenAI, kakor tudi dela z njimi”.

Upravni odbor vztraja pri svoji odločitvi

Odhod Altmana iz OpenAI je sicer dodobra pretresel tehnološki svet. Reuters poroča, da so si Microsoft, drugi investitorji in ne nazadnje zaposleni prizadevali, da se 38-letnik vrne na čelo podjetja. S tem naj bi se nemir polegel. Bali so se namreč, da bi njegov nenadni odhod vodil v eksodus talentov iz podjetja – nekateri kadri so podjetje že začeli zapuščati. Hkrati naj bi nestabilne razmere ogrozile še prihajajočo prodajo deležev, vredno 85 milijard dolarjev (78,6 milijarde evrov).

A upravni odbor OpenAI kljub opozorilom vztraja pri ugotovitvah, da Altman v svojih komunikacijah ni bil dosledno odkrit. Njegov odhod so za zaposlene označili kot edino pot za napredek njihove misije.

“Preprosto povedano, Samovo vedenje in pomanjkanje preglednosti v njegovih odnosih z upravnim odborom sta spodkopala zmožnost odbora, da učinkovito nadzoruje podjetje,” zadnji zapis upravnega odbora povzema STA.