Joc Pečečnik po prevzemu Mode Mi&Lan: “Doživeli smo hladen tuš”

Posel Forbes Slovenija 20. novembra, 2023 05.30
featured image

Potem ko je Joc Pečečnik kupil tekstilno podjetje na Goričkem in zagovarjal slabo poslovanje prejšnjih lastnikov, se zgodba zdaj povsem obrača.

20. novembra, 2023 05.30

Poslovnež Joc Pečečnik je avgusta letos postal večinski lastnik tekstilnega obrata v Gornjih Petrovcih. V podjetje Moda Mi&Lan je vstopil, potem ko se je prejšnji lastnik Milan Mörec znašel na tnalu zaradi razkritij portala N1 o ponavljajočih se kršitvah delavskih pravic šivilj in ostalih delavcev. Že pred tem je bilo podjetje v finančnih težavah.

Pečečnik je še pred prevzemom odplačal 600 tisoč evrov dolga podjetja. Ob tem je izrazil prepričanje, da za slabo poslovanje, zaradi katerega lastnik med drugim zaposlenim ni pravočasno izplačeval plač in prispevkov, obstajajo legitimni razlogi.

Sicer se je strinjal, da bi morala podjetja plačevati svoje zakonske obveznosti, a da bi morala slovenskim podjetnikom v takšnih in podobnih primerih pomagati država. Ta, kot je izpostavil, vlaga in pomaga tujim podjetjem, kot sta Novartis in Renault, z vlaganjem v slovenska pa si bo v prihodnosti zagotovila gospodarsko rast.

Podjetje Moda Mi&Lan v Gornjih Petrovcih.
Foto: Egon Parteli/N1

Kritike zoper goričansko podjetje in njegov odnos do zaposlenih je označil za “tipičen primer birokratskih pogledov, po katerih smo Slovenci znani”. Dejal je še, da smo “vsi bolj papeški od papeža”.

Razmere v podjetju so slabše, kot so pričakovali

A zdaj je Pečečnik za Forbes Slovenija dejal, da so “po vstopu v podjetje doživeli malo hladen tuš, tudi od bivših lastnikov”.

Presenetilo jih je finančno stanje, ki je bilo bistveno slabše, kot so pričakovali. Slabo je še danes, kljub temu da je Pečečnik v podjetje vložil že veliko denarja. “Prejšnji lastniki tega niso dobro upravljali. Mi smo sanirali že kar nekaj dolgov. Sanirali smo socialni mir, dali plače in regrese. Vendar je bilo porabljenih bistveno več sredstev, kot smo pričakovali.”

Njegova ekipa – obrat od julija vodi Marko Hozjan – tako za zdaj še ne ve, kaj narediti s tekstilnim podjetjem v Gornjih Petrovcih.

Delo v podjetju še teče. “Dokončne odločitve še nimamo, jo pa bomo sprejeli v dveh do treh mesecih. Najbolj nas skrbi, da v celem bazenu ni več kadra, ni več mladih ljudi, ki bi jih ta poklic zanimal.”

Pečečnik pravi, da je prihodnost podjetja odvisna od tega, ali bodo dobili nove posle. Dosedanji kupci so namreč po besedah Pečečnika plačevali tako nizke cene, da je podjetje delalo izgubo.

Nekdanji lastnik Mőrec navedb Pečečnika ni želel komentirati, za Forbes Slovenija je povedal le, da v upravljanje podjetja ni več vpleten.

S podjetjem se ukvarja policija

Moda Mi&Lan je imela zaradi finančnih težav letos že večkrat blokirane bančne račune, ki pa zdaj niso več.

Prejšnji lastniki dalj časa niso izplačali lanskih regresov, delavci pa so nato ostali še brez plač.

Nepravilnosti so bile v podjetju prisotne dalj časa, po enajst letih delovanja, 33 inšpekcijskih nadzorih in 42 že ugotovljenih kršitvah pa je bila aprila letos zoper odgovorne v podjetju vendarle vložena tudi kazenska ovadba.

Na inšpektoratu so nam pojasnili, da je po dveh aprilskih nadzorih v podjetju inšpektor zaradi suma kršitev osnovnih delavskih pravic podal omenjeno ovadbo oziroma naznanilo kaznivega dejanja.

Do odločitve policije pa, kot pravijo, "inšpektorat ne more nadaljevati svojega postopka, saj ne morejo biti proti subjektu vodeni različni postopki različnih organov zaradi istih prekrškov".

Na policiji so nam dejali, da preiskava še teče, vendar zaradi varstva osebnih podatkov podrobnosti niso želeli komentirati.