Umar opozarja: Gospodarska rast se umirja, kar se pozna na trgu dela

Novice Marko Rabuza 17. novembra, 2023 09.15
featured image

Umar je v zadnjem ekonomskem ogledalu opozoril na umirjanje gospodarske rasti in rasti števila delovno aktivnih.

17. novembra, 2023 09.15

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) v Sloveniji opaža, da se umirjanje rasti gospodarske aktivnosti odraža tudi na trgu dela.

“Upočasnjuje se medletna rast števila delovno aktivnih, prav tako se umirja še do sredine letošnjega leta močno upadanje števila registriranih brezposelnih. Kljub umirjanju dinamike zaposlovanja pa okoli polovica podjetij v gradbeništvu, tretjina podjetij v trgovini in četrtina v predelovalnih dejavnostih še vedno poroča o pomanjkanju kadra, ki je pomemben omejitveni dejavnik poslovanja,” ugotavljajo v zadnjem ekonomskem ogledalu.

Po njihovi analizi pomanjkanje delovne sile vpliva tudi na povečano zaposlovanje tujih državljanov. Njihovo število že več mesecev pomeni več kot 90 odstotkov medletnega prirasta števila delovno aktivnih.

Medletna rast cen življenjskih potrebščin se je oktobra nekoliko znižala, na 6,9 odstotka. K znižanju je največ prispevalo nadaljnje umirjanje rasti cen hrane in brezalkoholnih pijač, ki med 12 skupinami k inflaciji še vedno prispevajo največ.

Inflacija še vedno nad evrskim povprečjem

Vseeno inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (ta omogoča primerjavo z drugimi državami), še naprej presega povprečje evrskega območja.

“Ta razlika se od septembra ponovno povečuje, k čemur je največ prispeval iztek nekaterih ukrepov za blaženje posledic energetske draginje v Sloveniji. Do večje razlike je tako prišlo zlasti pri cenah energentov, na katere so vplivale tudi višje trošarine na naftne derivate,” so zapisali pri Umarju.

Tudi Banka Slovenije opozarja

Ohlajanje gospodarstva je v svojem zadnjem poročilu poudarila tudi Banka Slovenije. Slovenski BDP se je v tretjem letošnjem četrtletju, med julijem in septembrom, skrčil za 0,2 odstotka.

Banka Slovenije je v komentarju podatkov statističnega urada zapisala, da “ohlajanje izvoznega in domačega povpraševanja vse bolj omejuje poslovanje podjetij in poslabšuje kratkoročne gospodarske napovedi”.

Razmere v gospodarstvu naj bi zaostrene ostale vse do konca leta.