Slovenska industrijska proizvodnja septembra z eno najvišjih rasti v EU

Novice Jan Artiček 15. novembra, 2023 16.56
featured image

Industrijska proizvodnja v Sloveniji se je septembra povečala za dobre 4 odstotke, medtem ko je v evrskem območju upadla za 1,1 odstotka.

15. novembra, 2023 16.56

Slovenija je po rasti industrijske proizvodnje v septembru med državami EU na mesečni ravni zaostala le za Hrvaško, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Industrijska proizvodnja pri nas se je v primerjavi z avgustom povečala za 4,1 odstotka, na Hrvaškem pa za 4,3 odstotka.

Hrvaški in Sloveniji je sledila sosednja Madžarska s precej nižjo mesečno rastjo, in sicer 1,3 odstotka. Največje padce so zabeležile Belgija (-3,2 odstotka), Portugalska (tri odstotke), Estonija in Irska (obe 2,9 odstotka).

Pa še podatki za dva pomembna slovenska izvozna trga: v Nemčiji je septembra industrijska proizvodnja upadla za 1,6 odstotka odstotka, v Avstriji pa za 2,2 odstotka. Po jesenski napovedi Evropske komisije bosta ti dve državi leto sklenili v recesiji.

V EU je industrijska proizvodnja upadla za 1,1 odstotka na mesečni ravni, v evrskem območju pa za 0,9 odstotka, je še sporočil Eurostat. Največ je k temu znižanju prispevala za 2,1 odstotka nižja proizvodnja potrošniških dobrin. Za 1,3 odstotka je upadla tudi proizvodnja energije, medtem ko je proizvodnja kapitalskih dobrin narasla za 0,3 odstotka.

Tovarna za reciklažo električnih baterij v Franciji
Tovarna za reciklažo električnih baterij v Franciji (Foto: PROFIMEDIA)

V primerjavi z lanskim septembrom je industrijska proizvodnja v evrskem območju upadla za 6,9 odstotka, v EU pa za 6,1 odstotka.

Največji padec na letni ravni je beležila Irska, kjer se je industrijska proizvodnja znižala za kar 27,2 odstotka. Edine države, kjer se je proizvodnja v primerjavi z lanskim septembrom zvišala, so Danska, Grčija, Malta in Hrvaška.

V Sloveniji je bil letni padec proizvodnje na ravni povprečja EU.