Britanci oktobra z najnižjo inflacijo v zadnjih dveh letih, rast cen se umirja tudi drugod

Novice Jan Artiček 15. novembra, 2023 13.23
featured image

Na Otoku je oktobrska inflacija znašala 4,6 odstotka na letni ravni. Kaj poročajo iz Italije, Francije in ZDA?

15. novembra, 2023 13.23

V oktobru so se cene življenjskih potrebščin v večjih evropskih gospodarstvih znižale tako na mesečni kot letni ravni.

Druge ocene so medtem potrdile padce letnih cen tudi v Franciji in Italiji, o nižji oktobrski inflaciji so poročali tudi v Združenih državah Amerike (ZDA).

V Britaniji največji padec od leta 1992

Cene v Združenem kraljestvu so v oktobru narasle za 4,6 odstotka v primerjavi z lanskim oktobrom, je sporočil britanski državni statistični urad (ONS), kar je najnižja raven v zadnjih dveh letih. Analitiki so sicer napovedovali 4,8-odstotno rast cen.

Septembra je letna rast cen znašala 6,7 odstotka, padec letne inflacije v oktobru pa je največji od leta 1992, je še sporočil ONS.

Guverner britanske centralne banke Andrew Bailey
Guverner britanske centralne banke Andrew Bailey je v slabih dveh letih dvignil obrestne mere za dobrih pet odstotkov (Foto: PROFIMEDIA)

Novembra lani je inflacija na Otoku dosegla vrh pri 11,1 odstotka, kar je britansko centralno banko (Bank of England) vodilo v dvige ključne obrestne mere. Ta je od začetka lanskega leta narasla z 0,1 odstotka na 5,25 odstotka.

Centralna banka je opozorila, da bo “zadnji korak” pri zniževanju inflacije težji, in napovedala, da se bo inflacija vrnila na ciljno raven dveh odstotkov šele konec leta 2025.

Znižali sta se tudi jedrna inflacija (ne upošteva cen hrane in energije), ki je upadla s 6,1 na 5,7 odstotka, in inflacija v storitvenem sektorju.

Padci v Franciji, Italiji in ZDA

Druge ocene inflacije so potrdile tudi krepke padce cen v Italiji in Franciji.

Tudi v sosednji Italiji poročajo o velikem znižanju oktobrske inflacije, ki je znašala 1,7 odstotka, kar je še malce manj od prve ocene 1,8 odstotka. V septembru je letna inflacija znašala 5,3 odstotka. Rast cen so ohladile predvsem nižji stroški energije in hrane.

V Franciji so cene v oktobru narasle za štiri odstotke na letni ravni, septembra za 4,9 odstotka.

V Nemčiji, največjem gospodarstvu Evrope, je letna inflacija oktobra znašala 3,8 odstotka, v septembru 4,5 odstotka. To je najnižja raven od avgusta 2021, toda nemški “potrošniki še vedno čutijo višje cene hrane in energije, ki so se zvišale v daljšem obdobju vojne in krize,” je pred tednom dni komentirala predsednica državnega statističnega urada Ruth Brand.

V torek so prve podatke o oktobrski inflaciji objavili tudi v ZDA. Letna inflacija je čez lužo znašala 3,2 odstotka. To je 0,1 odstotka manj od pričakovanj analitikov in manj od 3,7-odstotne letne rasti cen v septembru.

“Zmaga v boju z inflacijo”

Britanski premier Sunak je kmalu po objavi podatka o inflaciji razglasil, da je njegova vlada izpolnila eno od prednostnih nalog, to je prepolovitev inflacije.

“Čeprav je dobrodošla novica, da cene ne rastejo več tako hitro, vemo, da se veliko ljudi še naprej spopada s težavami, zato moramo vztrajati, da bi inflacijo še naprej zniževali nazaj na dva odstotka.”

“Zdaj, ko začenjamo zmagovati v boju proti inflaciji, lahko preidemo na naslednji del našega gospodarskega načrta, to je dolgoročna rast britanskega gospodarstva,” pa je dejal finančni minister Jeremy Hunt.

Britanski premier Rishi Sunak
Britanski premier Rishi Sunak se je pohvalil, da je izpolnil prvo od petih obljub svoje vlade (Foto: PROFIMEDIA)