Kdaj se bo v prestolnici odprl športni center Ilirija (FOTO)

Nepremičnine Jan Artiček 19. novembra, 2023 15.48
featured image

Na območju nekdaj enega najmodernejših kopališč v nekdanji Jugoslaviji od lanskega februarja nastaja nov športni center. Prenovljena Ilirija z razširjeno ponudbo naj bi vrata odprla v začetku naslednjega leta.

19. novembra, 2023 15.48

Mestna občina Ljubljana je kopališče Ilirija, ki že skoraj stoletje stoji na vogalu Celovške in Bleiweisove ceste v Ljubljani, zaprla za javnost septembra leta 2021.

Nekaj mesecev kasneje, februarja 2022, se je začela gradnja novega športnega centra, stroški projekta pa so narasli s predvidenih 33 na 53 milijonov evrov.

Projekt je zasnoval arhitekt Peter Lorenz iz avstrijskega biroja Lorenz Ateliers, izvajalec pa je koprsko gradbeno podjetje Makro 5 Gradnje. Po pogodbi med občino in izvajalcem iz 11. februarja 2022, ki je določila tudi trenutno vrednost projekta, je bil predviden rok za dokončanje projekta 18 mesecev, torej do oktobra 2023.

Danes na objektih in okolici še vedno potekajo gradbena dela. Občina na svoji spletni strani kot rok za dokončanje projekta zdaj navaja leto 2024. Predvidoma naj bi športni center vrata odprl v začetku leta 2024, je aprila letos napovedoval ljubljanski župan Zoran Janković. Gradbena dela pa naj bi bila končana že decembra letos.

Športni center Ilirija
Foto: Egon Parteli/N1

Prvi pokrit olimpijski bazen za prestolnico

Športni center Ilirija bo vključeval 50-metrski olimpijski bazen in 25-metrski trenažni bazen, pa tudi večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe. S projektom bo Ljubljana dobila svoj prvi pokriti olimpijski bazen.

Poleg športnih objektov bo zgrajen še Muzej Stanka Bloudka, ki je v 20. letih prejšnjega stoletja predlagal gradnjo bazena in zanj prispeval dva od skupno petih milijonov takratnih dinarjev. Zgrajena bo podzemna garaža s 360 parkirnimi mesti, staro pročelje pa bo obdržalo svojo podobo. Obudili bodo tudi Lattermanov drevored, ki bo povezal park Tivoli s centrom, še napoveduje občina.

Športni center Ilirija
Foto: Egon Parteli/N1

Lattermanov drevored in podhod pod železniško progo sta sicer financirana ločeno od športnega centra. Ta del bo stal 5,2 milijona evrov. Polovico sredstev bo zaradi gradnje pod železniško progo prispevala Direkcija RS za infrastrukturo, polovico pa ljubljanska občina.

V Ilirijo se vrača tudi replika kipa Plavalka. Originalni kip kiparja Franceta Goršeta, ki je stal nad vhodom v kopališče, so leta 2007 ukradli neznanci. Bronasto repliko sta izdelala kiparja Denis Vučko in Denis Dražetić.