Ohlajanje se nadaljuje: oktobra za petino manj gradbenih dovoljenj

Nepremičnine Forbes Slovenija 20. novembra, 2023 15.19
featured image

Oktobra je močno padlo število gradbenih dovoljenj za stavbe, ugotavlja statistični urad.

20. novembra, 2023 15.19

Oktobra je bilo po septembrski izraziti rasti izdanih precej manj gradbenih dovoljenj za stavbe. Število izdanih dovoljenj je doseglo 421, kar je 43 odstotkov manj kot septembra in 21 odstotkov manj kot oktobra lani. Skupna površina načrtovanih stavb je bila v mesečni primerjavi manjša za 44 odstotkov, v medletni pa za 26 odstotkov, so sporočili iz statističnega urada.

Za gradnjo stanovanjskih stavb je bilo oktobra izdanih 208 dovoljenj, kar je 30 odstotkov manj kot septembra in 22 odstotkov manj kot oktobra lani. Za nestanovanjske stavbe jih je bilo medtem izdanih 213 dovoljenj, kar je okoli polovica številke iz septembra in 20 odstotkov manj kot oktobra lani, je danes objavil statistični urad.

Površina padla za 26 odstotkov

Skupna površina načrtovanih stavb bo merila 119.908 kvadratnih metrov, kar je 44 odstotkov manj kot septembra in 26 odstotkov manj od površine stavb, predvidenih z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi oktobra lani, poroča STA.

Površina načrtovanih stanovanjskih stavb je na mesečni ravni upadla za približno polovico na 86.649 kvadratnih metrov, medletno pa je nazadovala za 21 odstotkov. Površina načrtovanih nestanovanjskih stavb pa je glede na september nazadovala za 36 odstotkov, glede na lanski oktober pa za 32 odstotkov.

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi v oktobru, je bila predvidena gradnja 346 stanovanj. To je bilo za 82 odstotkov manj kot septembra in za sedem odstotkov manj kot v lanskem oktobru. Površina stanovanj, načrtovanih z gradbenimi dovoljenji, izdanimi septembra, je bila 47.338 kvadratnih metrov, kar je 40 odstotkov manj kot septembra in 10 odstotkov manj kot oktobra lani.

Prednjači osrednjeslovenska regija

Največ stanovanj je bilo tudi oktobra načrtovanih v osrednjeslovenski statistični regiji, 181 ali 52 odstotkov vseh. Sledili sta podravska regija z 38 stanovanji (11 odstotkov vseh) in gorenjska regija z 28 stanovanji (osem odstotkov). V drugih regijah je bilo predvidenih manj stanovanj, najmanj tradicionalno v zasavski statistični regiji, le eno.

Ohlajanje trga v zadnjem letu opaža tudi zadnja analiza geodetske uprave za prvo polletje letošnjega leta. Kot so zapisali v poročilu, padci cen in manjša prodaja nepremičnin ter zemljišč za novogradnje sicer še niso tako drastični, da bi lahko govorili o novi krizi slovenskega nepremičninskega trga.

Tudi nepremičninski agentje že nekaj časa opažajo padec prodaje, cene pa se za zdaj še niso bistveno spremenile.