Kitajski nepremičninski sektor se trese: kako to vpliva na evropska podjetja?

Nepremičnine Forbes Slovenija 19. novembra, 2023 19.44
featured image

Številna evropska podjetja že čutijo posledice grozečega kolapsa, ki se vije okoli kitajskega nepremičninskega sektorja.

19. novembra, 2023 19.44

Kitajski nepremičninski sektor se trese že zadnjih nekaj let, težave pa so pandemija, počasna gospodarska rast in zmanjšano povpraševanje še potencirali.

Krizo je v glavnem sprožilo dogajanje z nepremičninskim velikanom Evergrande, ki se je leta 2021 skoraj sesul. Temu so sledile še težave drugih pomembnih kitajskih razvijalcev nepremičnin; kakršni so Country Garden, Kaisa Group, Fantasia Holdings in Sunac.

Pri zadnjih dveh je bila, tako kot pri Evergrandu, za več mesecev uvedena celo zaustavitev trgovanja z njihovimi delnicami. Podjetja naj bi se v tem času postavila na trdna tla.

Država prihaja na pomoč z vsemi topovi

Po poročanju Euronews pa se nepremičninska kriza v azijski velesili še vedno ni polegla. Kitajski indeks cen novogradenj je bil oktobra letos že četrti zaporedni mesec nižji za 0,1 odstotka v primerjavi z lani. Med glavnimi razlogi za padec portal navaja razmere v mestih Guangzhou in Shenzhen, do neke mere pa tudi v Pekingu.

Nepremičninski projekti na Kitajskem
Kitajska je že napovedala spodbude za obubožan nepremičninski sektor (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska je v luči obubožanega nepremičninskega sektorja že napovedala državne spodbude, med katerimi je tudi zagotovitev cenejšega financiranja. Ukrep je težak kar 126 milijard evrov in je namenjen razvoju ter prenovi mestnih vasi.

Med ukrepi, ki bi pripomogli k okrevanju sektorja, sta še krepitev dostopa do cenovno ugodnih stanovanj in olajšave finančnih bremen za potrošnike. Ti vključujejo nižje obrestne mere za kredite s hipoteko ter davčne olajšave za družine z otroki in starejše.

Pobude pa morda ne bodo dovolj, piše Euronews. Vse bolj se namreč pojavljajo pozivi po dalj trajajočih spodbudah, ki bi zajele tudi druga področja nepremičninskega sektorja.

Pretrese čutijo podjetja na drugi strani planeta

A krize ne čutijo zgolj Kitajci. Težave zaznavajo tudi evropska podjetja, ki so povezana s kitajskim nepremičninskim sektorjem. Razmere obenem pozorno spremljajo tudi investitorji.

Med bolj prizadetimi evropskimi podjetji je ravno britanska investicijska družba Ashmore Group, ki je specializirana za trge v razvoju. V lasti imajo več kot 500 milijonov dolarjev (460 milijonov evrov) obveznic Evergranda. Vrednost skupina je od začetka februarja letos upadla za 37 odstotkov.

Nepremičninski projekti na Kitajskem
Krize ne čutijo zgolj Kitajci, težave zaznavajo tudi evropska podjetja (Foto: PROFIMEDIA)

Večina evropskih podjetij, ki investirajo v Kitajsko, to počne prek borznih skladov, ki vlagajo v različne kitajske panoge. Številni skladi imajo sedež v Luksemburgu in na veliko vlagajo v kitajski nepremičninski in finančni sektor.

Med takšnimi je denimo Schroder All China Equity, katerega vrednost je od konca januarja letos padla za več kot 28 odstotkov. Trenutno ima sklad v kitajske nepremičnine vloženih 1,04 odstotka sredstev, medtem ko 5,33 odstotka vlagajo v materiale, 10,47 odstotka v finance, 12,88 odstotka pa v industrijo.

Past se skriva tudi v kitajskih paradnih konjih

Za petino vrednosti je od januarja letos padel tudi sklad švicarske banke UBS MSCI China Fund. Med velikimi vlagatelji na Kitajskem je tudi britanska banka Barclays, ki za kitajske naložbe upravlja RMB-denominated fund, hkrati pa načrtuje še vstop v lokalni sektor za upravljanje s sredstvi.

Vredno je omeniti, da velik delež portfelja omenjenih skladov običajno predstavljajo kitajski paradni konji, kakršna sta Tencent in Alibaba. A ravno to skalde izpostavlja posrednim tveganjem iz nepremičninskega sektorja.

Tencent namreč na veliko investira v nepremičninske družbe, med katerimi je denimo Dalian Wanda Group. Z nepremičninami se je v preteklosti že opekla Alibaba, vključno z neuspehom svoje platforme za trgovanje z nepremičninami Tmall Haofang, ki so jo bili prisiljeni prodati.

Kriza trka na vrata najbolj vidnim evropskim podjetjem

Med najbolj vidnimi evropskimi podjetji, ki sredstva vlagajo v Kitajsko, so še proizvajalci avtomobilov BMW, Daimler in Volkswagen. A njihov odnos s kitajskim nepremičninskim trgom je bolj kompleksen, saj morajo tam delovati na različnih lokacijah.

Pisarniške prostore morajo vzpostaviti v osrednjih kitajskih mestih, kot sta Peking in Šanghaj, pa tudi v regionalnih središčih, kakršna sta Chongqing in Wuhan.

Nepremičninski projekti na Kitajskem
Šoki kitajskega nepremičninskega sektorja se ne ustavi v Evropi, temveč segajo tudi do ZDA (Foto: PROFIMEDIA)

Vzpostaviti pa morajo tudi tovarne, proizvodnje in sestavne baze izven mest, kjer so nepremičnine običajno cenejše. Drugače je za visokotehnološke in natančne procese, med katere spadajo tudi raziskave in razvoj. Te so v velikih mestih, kjer morajo biti za usposobljen kader na voljo tudi primerni prostori.

Na enak način so v kitajski nepremičninski sektor vlagali evropski kemični velikani, kakršne je BASF. Nemci so ravno lani razkrili nov “mega kompleks” v mestu Zhangjiang.

Ta podjetja se na kitajski nepremičninski sektor zanašajo tako pri prvotni izbiri lokacije njihovih prostorov kot tudi pri kasnejši združitvi več središč ali stavb v obsežne komplekse. To običajno storijo, ko podjetje v neki državi doseže določeno raven rasti in prihodkov.

Šoki kitajskega nepremičninskega sektorja pa se ne ustavijo v Evropi, temveč segajo tudi v ZDA, piše Euronews. Med ameriškimi podjetji, ki lahko čutijo krizo na Kitajskem, so JPMorgan Chase, BlackRock, Nike ter Apple in Tesla.

oznake