Furs bi koristil podatke o čezmejnih plačilih oziroma spletnih nakupih

Novice Forbes Slovenija 17. novembra, 2023 13.53
featured image

Na sprejem je pripravljen predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV). S tem bi davčni organi lahko izkoristili podatke o čezmejnih plačilih, s katerimi že razpolagajo ponudniki plačilnih storitev.

17. novembra, 2023 13.53

Predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki bi ga moral državni zbor obravnavati že oktobra, a so ga takrat po nekaj zapletih z dnevnega reda plenarne seje umaknili, je zdaj pripravljen za sprejem. Tako poroča STA, ki piše tudi, da so člani odbora državnega zbora za finance danes soglašali s predlaganimi rešitvami in sprejeli nekaj dopolnil. Poslanci bodo novelo potrjevali prihodnji teden.

Predlog novele zakona o DDV je pripravila vlada z namenom prenosa evropske direktive, ki uvaja nekatere zahteve za ponudnike plačilnih storitev. Kot je zapisano v njem, bodo lahko davčni organi izkoristili podatke o čezmejnih plačilih, s katerimi že razpolagajo ponudniki plačilnih storitev, ter pridobili orodja za nadzor in boj proti davčnim goljufijam.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Katja Božič je članom odbora pojasnila, da so članice EU sprejele direktivo z namenom učinkovitejšega boja proti goljufijam glede DDV pri čezmejnem trgovanju na daljavo oziroma spletnih nakupih. Direktiva davčnim organom ponuja nove mehanizme in orodja za nadzor in odkrivanje čezmejnih dobav blaga, od katerih davek ni ustrezno plačan, je povedala.

Evri, inflacija, denar
Direktiva davčnim organom ponuja nove mehanizme in orodja za nadzor in odkrivanje čezmejnih dobav blaga, od katerih davek ni ustrezno plačan (Foto: PROFIMEDIA)

V skladu z novelo zakona o DDV bodo banke in drugi ponudniki plačilnih storitev morali voditi evidence o tistih prejemnikih čezmejnih plačil, ki prejmejo več kot 25 plačil na četrtletje. Te podatke bodo morali posredovati Finančni upravi RS (Furs), ta pa naprej v informacijski sistem o plačilih pri Evropski komisiji. Tako zbrani podatki se bodo nato uporabljali za analize na ravni celotne EU s ciljem odkrivanja goljufivih subjektov in utaj DDV pri čezmejnem spletnem trgovanju.

Nova pravila z novim letom

Da bi ponudnikom plačilnih storitev in Fursu dali čas za ustrezne prilagoditve, so se člani odbora strinjali, da se nova pravila začnejo uporabljati 1. januarja 2024. “Predlagane spremembe bodo pozitivno vplivale na prihodke države in gospodarstvo, za davčne zavezance se bodo zaradi lažjega in hitrejšega odkrivanja goljufij pri spletnem trgovanju izboljšali konkurenčni pogoji na trgu,” je zagotovila državna sekretarka.

Z novelo zakona se poleg tega do konca leta 2026 podaljšuje obdobje, ko je z namenom boja proti utajam DDV določena uporaba mehanizma obrnjene davčne obveznosti za plačilo DDV pri trgovanju s pravicami do emisij toplogrednih plinov.

Državni zbor bo novelo zakona potrjeval na redni novembrski seji, ki se začne v ponedeljek. Kolegij predsednice državnega zbora jo je sicer uvrstil že na izredno sejo konec oktobra, vendar so jo nato poslanci na predlog koalicijskih poslanskih skupin z dnevnega reda umaknil. Pred tem se opozicija ni strinjala z nujnim postopkom obravnave za tega in še dva druga zakona.