Redek viski prodan za vrtoglavih 2,4 milijona evrov

Dobro življenje Forbes Slovenija 19. novembra, 2023 08.37
featured image

Pri dražbeni hiši Sotheby's so steklenico redkega viskija prodali za 2,7 milijona dolarjev (2,4 milijona evrov). S tem so podrli rekord – gre za najdražjo žgano pijačo ali vino, kadarkoli prodano na dražbi.

19. novembra, 2023 08.37

Macallan 1926 ’single malt’ je ena najbolj iskanih steklenic škotskega viskija na svetu. V soboto so jo na dražbi pri Sotheby’su prodali po ceni, ki je bila dvakrat višja od ocenjene, poroča BBC.

Vodja oddelka za viskije pri dražbeni hiši je povedal, da so mu dovolili pokusiti kapljico dragocene pijače. “Je zelo bogatega okusa, pričakovano je čutiti močne note suhega sadja, začimb in lesa,” je za tiskovno agencijo AFP opisal Jonny Fowle. Viski je 60 let zorel v šerijevih sodih iz temnega hrasta, preden so ga leta 1986 ustekleničili.

Steklenic je bilo zgolj 40 in niso bile namenjene prodaji, ampak jih je destilarna The Macallan ponudila svojim najboljšim strankam.

Kadarkoli v preteklih letih, ko so katero od redkih steklenic ponudili na dražbi, je bil rezultat izjemen. Eno od njih so leta 2019 prodali za okrog 1,7 milijona evrov.

Fowle je pred dražbo poudaril, da je The Macallan 1926 edinstven ter “da ga želi vsak dražitelj prodati in vsak zbiratelj imeti v lasti”.

Dražbena hiša Sotheby’s je sporočila, da je bilo 40 steklenic viskija iz leta 1926 označenih na različne načine. Dve steklenici sploh nista imeli etikete, na 14 je bila ikonična etiketa z napisom ’Fine and Rare’, ki označuje Macallanove najbolj dragocene primerke. 12 steklenic je bilo porisanih s podobami pop umetnika sira Petra Blakea. Še 12 steklenic – vključno s to, ki so jo v soboto prodali po rekordni ceni – pa je oblikoval italijanski slikar Valerio Adami. Ni znano, koliko od 12 steklenic ’The Macallan Adami 1926’ še obstaja. Ena naj bi bila leta 2011 uničena v potresu in cunamiju na Japonskem, vsaj eno pa naj bi nekje odprli in popili.