’50 Best’ prinaša lestvico najboljših barov na svetu

Lestvice Forbes 18. novembra, 2023 12.47 > 18. novembra, 2023 12.52
featured image

Seznam 50 najboljših barov na svetu izpostavlja vizionarske barmane, lastnike barov in blagovne znamke, ki narekujejo trende v svetu koktajlov.

18. novembra, 2023 12.47 > 18. novembra, 2023 12.52

Na letošnjem seznamu ’50 Best’, ki so ga za leto 2023 predstavili oktobra v Singapurju, so bari v 28 mestih po vsem svetu.

Prvo mesto na lestvici najboljših barov na planetu je letos pripadlo baru Sips v Barceloni. To je že drugič, da se je kak bar iz Barcelone povzpel na sam vrh. Lani je zmagal Paradiso.

Sips deluje v osrčju okrožja L’Antiga Esquerra de l’Eixample. Gre za igriv in nevsiljiv prostor, na čelu katerega sta dva velikana gostinske industrije, Simone Caporale in Marc Alvarez. Oba imata bogate izkušnje.

Marc Alvarez je pred prihodom v Sips skoraj deset let delal v uspešni gostinski skupini elBarris (Foto: PROFIMEDIA)

Caporale je bil član kreativnega dvojca, ki je londonski Artesan do naslova najboljšega bara na svetu pripeljal rekordnih štirikrat, Alvarez pa je skoraj deset let delal v uspešni gostinski skupini elBarri.

London najuspešnejši v Evropi in tudi v svetu

Čeprav je tokrat prvo mesto zavzela Barcelona, je London obdržal status svetovnega koktejlskega središča s kar petimi bari na seznamu najboljših, česar nima nobeno drugo mesto na svetu. Dva sta se uvrstila celo med najboljših 10. Bar Connaught je glede na lani napredoval za tri stopničke in zasedel peto mesto, bar Tayer + Elementary pa je na osmem mestu.

Poleg Sipsa se je med najboljšo peterico znašel še en bar iz Barcelone, to je Paradiso, ki je zasedel četrto mesto. Salmon Guru iz Madrida je na 16. mestu med najboljšimi.

Wax On v Berlinu je eden najboljših barov v Evropi (Foto: PROFIMEDIA)

Več barov s seznama najboljših je v Italiji, Pariz pa se ponaša z dvema. Med preostalimi v Evropi so med najboljšimi bari Himkok iz Osla, Wax On iz Berlina, stockholmski Röda Huset ter Line, Baba Au Rum in The Clumsies iz Aten.

Najboljši v Severni in Južni Ameriki

Newyorški Double Chicken Please se je uvrstil na drugo mesto, razglasili so ga tudi za najboljši bar v Severni Ameriki. Handshake Speakeasy iz glavnega mesta Mehike pa je skočil celo za osem mest in prišel na tretje mesto.

Še enkrat so za najboljši bar v Južni Ameriki razglasili Alquimico iz Cartagene, ki se sicer nahaja na devetem mestu seznama najboljših na svetu.

Kateri bari izstopajo v Aziji in Avstraliji?

BBK Social Club iz Bangkoka so razglasili za najboljši bar v Aziji, sicer pa je na svetovnem seznamu na 13. mestu. Tu pa sta še bara Jigger & Ponny in Sago iz Singapurja, kot tudi Zest iz Seula, katerega lastniki Demie Kim, Sean Woo, Jisu Park in Noah Kwon delujejo tudi trajnostno s svojim pristopom brez odpadkov in kombiniranjem lastnih inovacij z najboljšimi lokalnimi okusi.

Najboljši bar tega leta v Avstraliji je Maybe Sammy iz Sydneyja, sicer na 15. mestu najboljših na svetu. To je že petič, da so ga razglasili za najboljšega v Avstraliji, od leta 2019, ko so ga odprli.

Iz celotnega seznama poudarjamo 10 najboljših:

  1. Sips, Barcelona
  2. Double Chicken Please, New York
  3. Handshake Speakeasy, Mexico City
  4. Paradiso, Barcelona
  5. Connaught Bar, London
  6. Little Red Door, Paris
  7. Licorería Limantour, Mexico City
  8. Tayēr + Elementary, London
  9. Alquímico, Cartagena
  10. Himkok, Oslo

Avtorica članka je Joanne Shurvell.